vitamini za akne
Bubuljice

Ovo su najbolji vitamini za akne

Znate li da su vitamini za akne prečica su do lepe i zdrave kože? Saznajte koji su najbolji i na koji način mogu da suzbiju akne.

Ne moramo posebno naglašavati koliko je važno da se hranimo zdravo, da imamo zdrave navike, a vitamini i minerali imaju ključnu ulogu za naš organizam, kvalitet i izgled kože.

Upravo zato, vitamini za akne su nam neophodni ako težimo da akne i bubuljice jednom zauvek eliminišemo. Kako ćemo to postići, pitate se? Sada ćete saznati.

Može li nedostatak vitamina izazvati akne?

 

vitamini protiv akni

 

Odgovor na ovo pitanje je DA! Na žalost, itekako može.

A sada ćemo objasniti i zbog čega.

Uzroci pojave akni i bubuljica leže u mnogo toga, a delimo ih u tri grupe:

 • Nasledni – pojava akni je uslovljena genetskim predispozicijama;
 • Hormonski – uzrok je disbalans hormona, pa su zato hormonske bubuljice veoma česta pojava u pubertetu, tokom trudnoće, menopauze;
 • Spoljašnji – tada akne nastaju zbog prodora bakterija, nečistoća, ali i mrtvih ćelija u kožu.

Dakle, od genetike, hormona, stresa, neodgovarajuće nege, ishrane, upotrebe lekova, preteranog znojenja…U neku ruku, okidač za akne može biti gotovo sve.

Pa ipak, iako se uglavnom trudimo da lice negujemo na najbolji način, često ni ne pomišljamo koliko su zapravo bitni vitamini za kožu lica. Dobro, možda smo toga i svesni, ali nekako ne dajemo sve od sebe da zaista svojoj koži obezbedimo dovoljne zalihe svih nužnih vitamina i minerala.

E pa, kucnuo je čas da to promenimo. Znamo da su akne uporne, da se mogu javiti kada ih najmanje očekujemo i u svakom razdoblju života, od puberteskih, pa sve do menopauze. Zato je i više nego onda je jasno da moramo uraditi sve neophodno da sprečimo njihov nastanak.

Koža je naš najveći organ, a pore lako mogu da se zatvore usled velike količine sebuma, nečistoća, bakterija, mrtvih ćelija… Ukratko, ona tada ne funkcioniše kako treba, ne može da diše i tada će se razvijati razičite vrste bubuljica i akni.

O kojim god aknama da je reč, nijedne nisu naivne. A kakvu ulogu u svemu ovome imaju vitamini i zašto su nužni u borbi sa aknama?

Hormonski poremećaji najčešće dovode do pojave akni, a među glavnim krivicima su i bakterije koje se pojačano razmnožavaju i uzrokuju upalu lojnih žlezda. Gnoj, koji je čest pratilac akni, prtiska izvode kanala lojnih žlezda, pa se često javljaju upale. Neretko, koža teško zarasta, pa kao posledica ostaju ožiljci od bubuljica i akni. Da bismo sve to predupredili, važno je da koži kroz vitamine i minerale obezbedimo dovoljnu snagu da bi mogla da se izbori sa upalama. Recimo, prilikom nastanka belih bubuljica koža reguje tako što pojačava protok krvi i bela krvna zrnca se bore sa upalama. Jači imunitet znači više leukocita, a bez odgovarajućh vitamina to neće biti moguće;

Imunitet kože lica je veoma važan, jer ako on zakaže odmah smo podložniji različitim infekcijama i upalama. Samim tim, lakše će se javljati akne. Da do toga ne bi došlo, važno je da se obezbedimo dovoljnim količinama vitamina i minerala;

Vitamini su važni jer nam pomažu da sačuvamo zaštitnu barijeru kože i da sprečimo uticaj svih štetnih spoljašnjih faktora. Vitamin D je u tom smislu ključan za naše lice, sprečava starenje kože, čuva njenu elastičnost i sprečava nastanak upala i infekcija;

Ishrana bogata mineralima poput cinka i snažnim antioksidansima, među kojima su vitamini A, C i E, obezbediće nam čist ten, sprečiće mašćenje kože i razvoj bakterija;

Vitamini i minerali su ključni i da bismo sačuvali uravnoteženu Ph vrednost kože. U suprotnom, ona postaje beživotna, suva i podložna infekcijama i upalama, pa samim tim i razvoju akni;

Vitamini imaju ulogu i da hidriraju kožu, pomažu joj da proizvodi važne gradivne proteine, kao što je kolagen.

Dakle, akne na licu mogu biti signal da nam upravo nedostaju određeni vitamin i nutrijenti. Zbog svega ovoga, ali i još mnogo toga, vitamini za kožu sa aknama veoma su nam bitni.

A Marija je znala da su joj potrebni vitamini i što prirodnija kozmetika kako bi rekla zbog aknama i bubuljicama koje su dugo bile na njenom licu. Bolne, upaljene i crvene akne prekrivala je sa više slojeva pudera, odsekla je i šiške kako bi sakrila bubuljice na čelu.Rešila je da tome kaže „dosta“ i sasvim slučajno, na internetu je našla prirodno rešenje. Oduševljena je. Crvenilo od bubuljica je nestalo, a nakon dve nedelje bubuljice su bile isušene. Mesec dana je prošlo i Marija je uživala u svom nežnom i čistom licu.Isto ono što je pomoglo njoj, sigurno će pomoći i vama. Šta je to, saznajte iz njene priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Koji su najbolji vitamini za akne?

 

Niko od nas ne želi akne na licu, pa je bitno da uvek imamo keca  rukavu i da znamo kako da ih pobedimo. Uz odgovarajuću negu, redovno čišćenje i pilingovanje lica, u pomoć nam priskaču i vitamini za kožu sa aknama.

Sada ćemo videti koji igraju glavne uloge u eliminaciji postojećih i sprečavanju novih akni.

Vitamin A za akne

 

Zdrava koža jednako je čista i negovana koža, bez akni, fleka od akni, ožiljaka… Ipak, šta ukoliko je ona masna ili problematična i samim tim mnogo podložnija razvoju bubuljica?

Vitamin A je ključan za naš organizam, za sve ćelije i tkiva. Čuva imunitet organizma, pomaže regeneraciju kože i čini da ona bude nežna i zategnuta.

Suva koža, akne i teško zarastanje rana upravo mogu biti simptomi da nam nedostaje vitamin A.

Kada govorimo konkretno o aknama, postoje brojna istraživanja koja su pokazala važnost ovog vitamina u lečenju aknozne kože. Vitamin A koji proizvode biljke poznat je i kao beta karoten.

Razlikujemo dve vrste vitamina A, a to su retinoidi i karotenoidi, a naša jetra ima ulogu da ih aktivira u oblik koji nazivamo retinol. Retinol ima višestruku ulogu kada pričamo o aknama:

 • Sprečava upalne procese u koži, pomaže proizvodnju novih ćelija kože;
 •  Ima snažna antioksidativna svojstva. Kao takav čuva imunitet kože i pomaže uništavanje slobodnih radikala;
 •  Štiti kožu od štetnih UV zraka. Štetno sunčevo zračenje kao posledicu može imati pojavu Majorka akni, a dovoljne zalihe vitamina A mogu sprečiti njihovu pojavu, ali i nastanak opekotina. Naravno, nikada ne treba zaboraviti adekvatnu zaštitu lica od Sunca;
 • Vitamin A je jedan od najvažnijih regeneratora kože, pomaže njeno obnavljanje nakon lečenja akni, pa je ključan u lečenju ožiljaka i fleka;
 • ubrzava metabolizam ćelija i pomaže u stvaranju kolagena;
 • ovaj vitamin hidrira kožu, osigurava joj potrebnu elastičnost i sprečava pojavu bora.

Američka akademija za dermatologiju smatra da ishrana sa visokim sadržajem ovog vitamina itekako može pomoći u lečenju i prevenciji akni. Ukoliko su zalihe obezbeđene kroz hranu, nije potrebno uzimati suplemente kao dodatak.

Postoje sumnje da vitamin A može izazvati toksičnost organizma, ali važno je spomenuti da to toga može doći jedino u slučaju primene izuzetno visokih doza. Maskimalne doze ovog vitamina za odrasle osobe su oko 5000 IJ.

Vitamin B za akne

 

Kompleks B vitamina sačinjava osam različitih vitamina. Među njima, svaki ima svoju važnu ulogu, štite kožu od spoljašnjih uticaja, hidriraju je, ubrzavaju apsorpciju preparata koje nanosimo. Jednom rečju, pomažu joj da bude lepa i negovana.

Kada treba eliminisati akne, bitni su nam vitamini B2, B3, B5 i B7.

 • Vitamin B2 je važan zato što sprečava pucanje kože, čuva njenu zaštitnu barijeru i tako sprečava prodor nečistoća i bakterija. Ujedno, deluje pozitivno na čitav organizam, umanjuje stres i tako sprečava bubuljice uzrokovane stresom;
 • Vitamin B3 ili niacinamid poboljšava cirkulaciju kože, ubrzava protok krvi i nastanak novih, mladih ćelija kože. Sužava proširene pore i pomaže obnavljanje tkiva kože;
 • Vitamin B5 efikasno hidrira kožu i idealan je za prevenciju akni;
 • Vitamin B7 ili biotin je hranljivi nutrijent koji doprinosi ukupnom zdravlju kože, ali i kose.  Akne, osipi, perutanje kože, svrab i dermatitis su znaci da koži nedostaje biotin.
 • Vitamin B9 odnosno folna kiselina, bitna za stvaranje novih ćelija u našem organizmu, uključujući i ćelije kože.

Vitamin C za akne

 

Jedan od najmoćnijih antioksidanata, vitamin C je neophodan za zdravlje i lep izgled kože. Poznat je kao  askorbinska kiselina i L-askorbinska kiselina.

Kakav je njegov uticaj u lečenju akni?

 • Vitamin C eliminiše slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres kože koji dovodi do njenog starenja i usporenog metabolizma. Takođe, oksidacija može da dovede i ali i do različitih upalnih procesa i pojave akni;
 • Ovaj vitamin nužan je za proizvodnju kolagena, jača vezivna tkiva kože i podiže imunitet lica;
 • Pomaže prilikom lečenja oštećene kože i odlična je zaštita od UV zraka koji mogu izazvati sitne bubuljice i akne.

Osim što ga je potrebno unositi kroz ishranu, vitamin C se preporučuje u preparatima za svakodnevnu negu kože. Jedno od takvih je i serum sa vitaminom C.

Vitamin E za akne

 

vitamini za bubuljice

 

Kao i vitamin C, tako je i vitamin E snažan antioksidant. Važi za najbitniji sastojak u borbi sa aknama, štiti ćelije od štetnih dejstva slobodnih radikala. Nazivaju ga i eliksirom lepote i mladosti.

Podstiče sintezu kolagena, pomaže koži da se brže regeneriše, štiti je od UV zraka. Isto tako, deluje protiv fleka i hiperpigmentacija koje mogu biti nuspojava akni.

Vitamin D za akne

 

Značaj vitamina D za kožu je neprikosnoven. Vitamin Sunca, kako ga još nazivaju, najčešće je u deficitu i zbog toga ga je potrebno nadomestiti. Za razliku od ostalih, vitamin D  u organizmu se najbrže troši. Posebno tokom hladnih i tmurnih meseci.

Stanje kože je u direktnoj vezi sa vitaminom D, ako ga imamo dovoljno, ona će biti jedra, mekana i zdrava. U suprotnom, izgled kože se pogoršava, ona postaje sivkasta i suva, a jedan od znakova da nam fali ovaj vitamin jeste i pojava akni i bubuljica.

 • Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi koji ima kožu sklonu aknama ujedno ima manjak vitamina D. Povećanjem njegovog nivoa u organizmu, smanjuje se mogućnost za razvoj upala i nastanak akni;
 • Vitamin D jača naš imunitet, jer je snažan antioksidant. Sprečava nakupljanje sebuma u porama i tako sprečava njihovo zatvaranje;
 • Pomaže u eliminaciji štetnih bakterija, poboljšava teksturu i kvalitet kože;
 • Utiče na stvaranje ravnoteže među hormonima, a upravo hormoni često dovode do pojave akni.

Minerali dobri za akne

 

Možda ste čuli koliko je termalna voda dobra za negu i čišćenje lica? Ako niste, onda je važno da znate da ona obiluje vitaminima, ali i mineralima korisnim za kožu, kao što su kalcijum, selen, mangan, kalijum, gvožđe, natrijum.

Upravo u mineralima je tajna, jer doprinose tome da ćelije kože upiju što više vode.

Termalna voda je zato odlično sredstvo za isušivanje bubuljica, zbog odlične kombinacije minerala. Zanima nas koje minerale treba nadoknaditi koži koja je sklona aknama.

 • Cink je mineral koji umanjuje proizvodnju masnoća u koži, što je ključno kada se treba rešiti akni. Cink pomaže prilikom ublažavanja zapaljena i uništava bakteriju P.acnes koja je najčešći izazivač akni. Ima i moć da brzo zasušuje bubuljice. Ukoliko imate problem sa aknama, proverite da li možda imate upravo deficit ovog minerala;
 • Bakar pomaže u izgradnji elastina, vlakana od kojih je sačinjena koža. U tom smislu pomaže obnavljanje kože;
 • Selen štiti kožu od štetnog UV zračenja koje može doprineti nastanku akni;
 • Gvožđe je važno jer snabdeva ćelije kiseonikom;
 • Kalcijum štiti ćelije i tkiva kože od svih štetnih uticaja;
 • Kalijum potpomaže snabdevanje ćelija kože vodom;
 • Natrijum ima snažna hidrirajuća svojstva;
 • Bor pomaže u zaceljivanju kože.

 Vitamini za akne u prirodnim lekovima

 

Kada biramo najbolji melem za akne i bubuljice, izbor treba da bude onaj koji obiluje vitaminima i mineralima. Prirodna nega lica je imperativ zdrave kože, pa hajde da vidimo koji lekovi iz prirode će nam pomoći da savladamo akne.

Napravite masku, tonik ili losion za bubuljice od ovih biljaka i ubrzo ćete uživati u zdravoj koži.

 • Med sadrži brojne antioksidante, a postoji teorija da što je tamniji, to sadrži više antioksidanata. U medu su vitamin A, vitamini B2, B3, B5, kao i vitamin C, ali i minerali kao što su cink, gvožđe, bakar, jod, kalcijum, magnezijum, kalijum. S obzirom na to da ima i snažno antibiotsko delovanje, za akne je idealna neka od blagotvornih maski sa medom;
 • Aloe vera je bogata vitaminima iz grupe B, a u sebi ima i vitamine A, C i E;
 • Kamilica je biljka koja veoma umirujuće deluje na kožu i zato je kao stvorena za lečenje upala, rana i ekcema. Bogata je vitaminima iz grupe B, a svakodnevno umivanje čajem od kamilice, delovaće pozitivno na akne. Probajte i čišćenje lica parom, a u vodu kojom parite lice ubacite kesicu ovog čaja;
 • Zeleni čaj obiluje velikim količinama vitamina B, a tu su i magnezijum i kalijum, kao i antioksidans EGCG. Ubija bakterije, ubrzava zarastanje akni i isušuje bubuljice;
 • Bundeva je idealna za negu svih tipova kože, sadrži beta karoten, vitamine A i E. Obiluje i cinkom  koji je odličan za akne i crvenilo na licu;
 • Paradajz ima u sebi vitamine C i E, kao i beta karoten i likopen. Održava Ph vrednost kože, a maska od paradajza je super izbor kada treba lečiti akne i ožiljke na licu;
 • Čaj korena koprive sadrži organske kiseline, kao i flavanoide, karotenoide. Njime možete čistiti lice, a deluje i preventivno na nastanak akni. Isprobajte i kapi od  koprive.

Mnogobrojna ulja za akne obiluju vitaminima i mineralima, a izdvojila sam tek nekoliko.

 • Ulje noćurka pomaže u lečenju čak i hormonskih akni, jer se uspešno bori sa upalama na koži. Sadrži brojne amino- kiseline, vitamin E, kao i magnezijum, cink, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum;
 • Ulje šargarepe prepuno je vitaminima B, C, D i E, a najjači antioksidanas koji sadrži je beta karoten;
 • Ulje čajevca smanjuje infekcije, izvači sebum na površinu, hidrira kožu, ali deluje i protiv gljivičnih akni;
 • Kantarionovo ulje poseduje snažna antibakterijska svojstva, pa sprečava razvoj bakterija. Sadrži antioksidante, karoten, vitamin C;
 • Kokosovo ulje ima u sebi vitamine E i K, kao i brojne masne kiseline koje pomažu u rešavanju problema na koži, pa tako i akni.

Kozmetička sredstva sa vitaminima za akne

 

U zavisnosti od tipa i stanja kože, kao i oblika i vrste akni, u svakodnevnu negu kože lica potrebno je uvrstiti i neke od preparata koji obiluju vitaminima.

Pantenol je neprevaziđen za negu kože, jer se organizmu  transformiše u pantotensku kiselinu, odnosno vitamin B5. Čuva pravilne funkcije kože i pomaže njenu regeneraciju.

Krema sa retinolom, koji je oblik vitamina A, može doprineti u lečenju akni. Ipak, treba biti veoma oprezan jer velike količine mogu izazvati ljuštenje i iritacije na problematičnoj koži.

Cinkova pasta je odlično rešenje za isušivanje akni. Jekoderm, čija je osnovna komponenta riblje ulje, obiluje vitaminima A i D. Važno je to da riblje ulje sprečava produkciju hormona androgena. Ovaj hormon pospešuje gnoj u folikulima dlake i uslovljava razvoj gnojnih bubuljica.

Maska od gline je odlična za negu kože sa aknama. Bela glina  sadrži minerale kao što su aluminijum, silicijum, cink, magnezijum, gvožđe, a zelena obiluje u prvom redu cinkom i silicijumom.

Proizvodi sa vitaminima protiv bubuljica mogu se naći i u vidu suplemenata (Monoderma, Natrual wealth) i u vidu kozmetičkih sredstava kao što su ampule ili serumi ( dr Viton, Balea i drugi vitaminski serumi za lice) .

Preparati protiv bubuljica treba da imaju vitamine, a da bi toga bilo, najbolje je da budu na biljnoj bazi kao što je recimo Aknolin anti akne tretman.

Hrana bogata vitaminima za akne

 

vitamini za akne u hrani

 

Naravno da je ishrana veoma važan faktor na putu do lepe i zdrave kože, bez akni i bubuljica. Zato se trudite da uvrstite u svoj jelovnik uvrstite što više namirnica bogatih vitaminima za lečenje akni.

 • Vitamin A krije se u jajima, lososu, spanaću, šargarepi, slatkom krompiru, bundevi;
 • Vitamini iz grupe B su u mleku, avokadu,kikirikiju, džigerici, maslacu, bananama, ribi, bobičastom voću;
 • Vitamin C se u većim količinama nalazi u citrusima, zelenoj paprici, dinji, prokelju, jagodama;
 • Vitamin E se krije u semenkama suncokreta, bademu, brokoliju, avokadu;
 • Namirnice bogate vitaminom D su riba, riblje ulje, punomasni mlečni proizvodi, sojino mleko, goveđa jetra.

Cink se nalazi u integralnim žitaricama, pasulju, mesu, orašastim plodovima, morskim plodovima, ribi, mleku. Izvori gvožđa su žumance, rotkvice, mahunarke, iznutrice, pečurke, sušeno voće.

Kao što vidimo, vitamini i minerali svakako su naši najbolji saveznici kada težimo da imamo lepu koži i da najzad uništimo akne. Dakle, promena nekih navika, malo raznovrsnija ishrana i odgovarajuća nega bogata vitaminima biće itekako važan korak za lice bez bubuljica. Napravite plan i već danas krenite u realizaciju. Srećno!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *