dermatol prah za bubuljice
Bubuljice

Koliko je dermatol prah za bubuljice koristan?

Da li ste probali dermatol prah za bubuljice? Mogu li se bubuljice lečiti sredstvima za zarastanje rana i da li je to pametno raditi, vrlo brzo ćete saznati.

Bubuljice na licu su češće nego što mislite. Skoro svaka tinejdžerka ih ima, a nisu retkost ni u odraslom dobu. Hormonske promene, nezdrav način života, mnogo stresa, sve to doprinosi pojavi bubuljica i kod muškaraca i kod žena. Dobro je da nisu uporne kasnije u životu kao u pubertetu, jer se onda mnogo lakše rešavaju.

Nije u pitanju nikakva uteha, ali uz malo truda, znanja i volje, bubuljice se zaista mogu rešiti. Koliko je dermatol prah koristan pri lečenju bubuljica? Gotovo svaka kuća ga poseduje (čuva se u potpuno druge svrhe), ali može li da posluži kod lečenja upaljenih akni, mitisera, komedona i potkožnih bubuljica?

Puno je razloga za i protiv, pa je krajnje vreme da demistifikujemo ovaj prah.

Šta je dermatol prah?

 

Dermatol je u farmaciji poznat kao bizmutov subgalat. Tačnije, reč je o kombinaciji bizmuta i galne kiseline. Ako vam i dalje ništa nije jasno, nema razloga za brigu. Ono što o njemu treba znati je da je u pitanju prah sivkasto-žute boje i po tome ćete ga najlakše prepoznati.

Nekada davno su mu pripisivana toksična svojstva, ali to je zato što je bio poprilično zastupljen i zato što mu je pripisivano dejstvo i koje nema. Odlazilo se toliko daleko da se verovalo da leči čak i čir na želucu ako se upotrebljava oralno. Kako to nije tačno, od njegove primene na ovaj način se vrlo brzo odustalo, ali se na koži i dalje koristi, bez nekih značajnijih neželjenih posledica.

Vrlo je nežan i mekan na dodir, poput dečjeg pudera za lice. Nije napadan, baš naprotiv. Skroz je neutralan, jer nema ni miris, ni ukus. Još jedno svojstvo ga izdvaja od ostalih prahova za kožu, a to je i da je nerastvorljiv u vodi. Zbog toga se retko kombinuje sa drugim sastojcima, što znači da je vrlo efikasan kada se koristi samostalno.

Obzirom da se radi o lako dostupnom preparatu koji ne opterećuje kožu ako se koristi pravilno, ovaj lek je vrlo popularan kod lečenja otvorenih rana i saniranje upala.

On utiče da koža brže proizvodi trombocite – ćelije koje su zadužene za zgrušavanje krvi, tačnije koagulaciju.

Koja je njegova osnovna uloga?

 

Dermatol je poznat kao dobar antiseptik.

 

dermatol prah za lice

On sprečava dalji razvoj upale na koži, a svojom praškastom strukturom ubrzava i zarastanje rana.

Koža ga odlično apsorbuje, pa ne postoji bojazan da neće delovati. Ono što je zanimljivo je da sprečava prodor bakterija na koži, pa pri njegovom korišćenju nije potrebno ranu zatvarati.

Kako su neke bubuljice na koži vid otvorene rane, ovo svojstvo može biti korisno. Njegovim korišćenjem podstiče se brža koagulacija i zasušivanje bubuljice. Ipak, i mnogi drugi preparati rade po istom principu i predstavljaju bolji i bezbedniji izbor kada je lečenje otvorenih bubuljica u pitanju.

Marija zna da se protiv bubuljica ne treba boriti agresivnim kozmetičkim preparatima, jer to može proizvesti više štete nego koristi. U najmanju ruku, može dovesti do fleka i ožiljaka od bubuljica, a to je nešto najgore. Ona je bila očajna kada je koža lica u pitanju, jer su crvene, upaljene bubuljice bile njena svakodnevica. Srećom, nije se predala, a rešenje za njen problem sa licem je došlo u pravom trenutku. Sasvim prirodno je uklonila bubuljice bez posledica u vidu rupica, fleka i slično. Ukoliko imate bubuljice, njeno iskustvo će vam sigurno biti od koristi. Pročitajte njenu priču na: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Ukoliko niste znali, dermatol može biti sastojak kozmetičkih preparata, a jedan od najpoznatijih kod nas je Pavlovićeva mast sa dermatolom. O tome, ipak, nešto kasnije.

Da li je dermatol prah dobar za sve bubuljice?

 

Bizmutov subgalat je namenjen lečenju otvorenih rana, pa shodno tome može poslužiti za uklanjanje otvorenih, upaljenih bubuljica. Nikako nije koristan za uklanjanje mitisera ili komedona. Ove vrste bubuljica zahtevaju kozmetičke preparate koji će se boriti sa viškom sebuma na koži na jedan konkretan način, svakodnevno.

Preparati poput dermatol praha su za kraću upotrebu, dok je kod upornih bubuljica kožu potrebno dovesti do balansa, kako biste se zaista pozdravili sa bubuljicama.

Ne preporučuje se ni za uklanjanje potkožnih bubuljica, a ni slučajno za lečenje milija na licu. Šta više, zatrpavanje lica ovim prahom može dovesti do zapušavanja pora, pa u kombinaciji sa masnoćama, česticama prašine i bakterijama, može napraviti problem tamo gde ga nema. Ne eksperimentišite puno kada je koža lica u pitanju, već se uzdajte u preparate koji godinama unazad daju najbolje rezultate. Samo prirodom protiv bubuljica i tu ne može biti greške!

Možete doći u iskušenje da probate dermatol prah ako su akne uporne, gnojave i na površini imaju vrh. Zato, hajmo da sagledamo na koji način se u vanrednoj situaciji može upotrebiti dermatol za uklanjanje cističnih akni.

Kako se koristi dermatol prah?

 

Već smo napomenuli da je dermatol prah poput belog talka,  s tim da uopšte nije čisto beo. Šta više, žućkast je, pa po boji podseća više na kurkumu. Doduše, ona je još jače boje, ali za kožu lica može biti podjednako korisna kada je uklanjanje bubuljica i fleka na koži u pitanju.

 

dermatol prah za akne upotreba

 

Dakle, dermatol prah možete posuti na dlan ukoliko ste prethodno oprali ruke ili u sam poklopac bočice – što je priznaćete još više higijenski. Zatim, iskoristite jedan običan štapić za uši, četkicu za šminku ili jagodicu prsta i zahvatite malu količinu talka. Možete to uraditi direktno iz kutije, ali štapić ne bi trebalo ponovo vraćati (ili prst) ukoliko ste dodirivali kožu. Na ovaj način postoji mogućnost da nakvasite prah i prenesete neku bakteriju sa bubuljice, što je nepotrebno.

Fino utapkajte gnojnu bubuljicu, strogo vodeći računa da ne posipate velike količine dermatol praha na zdravu kožu. Sasvim je dovoljno prekriti bubuljicu skroz i postupak ponavljati nekoliko dana.

Još jedna važna napomena: Lice treba prethodno umiti i očistiti losionom za lice. Samo tada je koža spremna za nanošenje ovog preparata i on će pružiti adekvatne rezultate.

Dermatol prah za bubuljice – prednosti

 

Već posle prve upotrebe dermatol praha na bubuljici možete primetiti da bubuljica počinje da zasušuje i zarasta, što je dobro. Upala oko bubuljice se smanjuje (manje je gnoja), a otvor je prekriven blagom skramom. Rana od bubuljice polako zaceljuje, a dermatol prah svakako ubrzava ovaj proces. 

Ako se ovaj postupak desi jako brzo, može doći do pojave fleke ili ožiljaka na mestu gde je bila bubuljica. Ovo je jedan od razloga zašto treba biti obazriv sa ovim prahom. Kada je uklanajnje rana na koži u pitanju, ljudi obično požure sa lečenjem, ne dozvoljavajući da se desi prirodan proces zaceljivanja. Ista stvar je i kod bubuljica, one će svakako proći, ali je važno da ne ostane trag. Ponekad je lečenje tragova od bubuljica dugotrajnije i teže nego saniranje same otvorene ranice.

Nedostaci upotrebe dermatola na koži lica

 

Dermatol nije namenjen za svakodnevnu upotrebu. On je pomoćno sredstvo za zarastanje rana i koristi se u vanrednim situacijama.

Može se utapkati na pojedinačnu bubuljicu, ali ne na celo lice. Kod osoba koje imaju oboljenje kože od nazivom Acne vulgaris npr. nije od koristi, jer je zahvaćena veća površina kože.

Još jedna stvar je poprilično neugodna kada je dermatol prah u pitanju. Ovaj prah boji kožu, pa nije praktičan za korišćenje preko dana. Više se upotrebljava pred spavanje

Uostalom, zašto biste tapkali kožu prahom i rizikovali dodatno zapušavanje pora kad postoji dosta preparata namenjenih baš uklanjanju bubuljica?

Alternativa dermatol prahu za bubuljice

 

Lečenje bubuljica je sistematsko, a to znači da podrazumeva promenu kompletnog načina života. Od ishrane, fizičke aktivnosti, pa do navika u vezi spavanja i negovanja kože lica. Ključno je pozabaviti se sobom i otkriti uzrok bubuljica, jer čak i najmanja ružna navika može dovesti do njihove pojave.

Npr. izuzetno je važno uklanjati šminku svake večeri pre spavanja i u postelju leći čistog lica. Koža ne podnosi višak masnoća i mora se svakodnevno čistiti adekvatnim sredstvima. Uklanjanje tragova šminke, nečistoća i bakterija sa kože uveče se podrazumeva. Voda, neutralni sapun su nezamenljivi, a ukoliko imate kožu podložnu mašćenju i losion za bubuljice.

Tek tada se može pristupiti stavljanju dermatol praha i ostalih preparata sa lekovitim sastojcima. U lečenju upornih bubuljica, neophodno je uključiti i kremu, a još bolje gel za bubuljice sa aktivnim sastojcima koji podstiču ne zasušivanje i zarastanje akni, već i regeneratuvne procese u koži.

Ukoliko su bubuljice uporne, uvek je poželjno uključiti i kozmetičara. On će preporučiti odgovarajući tretman lica i dati savet kako se koža neguje nakon istog. Jedan od tretmana koji može biti od pomoći je hemijski piling lica, podjednako efikasan za skorosve tipove bubuljica.

Ono što svakako ne treba raditi kod uklanjanja akni je samostalno ceđenje, ali i upotrebljavanje medicinskih preparata na svoju ruku. Prirodna kozmetika nudi toliko kvalitetnih preparata, a možda i delotvornijih!

Cena i gde kupiti dermatol prah?

 

Dermatol prah se može nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama i drogerijama. Lilly npr. ima svoj proizvod pod nazivom Dermatol prah. Ponekad se može naći u prodaji i kao sastojak drugih preparata. Zanimljivo je da postoji pavlovićeva mast sa dermatolom. Ako samo malo razmislite, pavlovićeva mast sprečava prodiranje bakterija u otvorene rane i sprečava razvoj upale, to isto čini i dermatol prah. Nije ni čudo što je kod nas ona poprilično zastupljena u svim uzrastima, pa i za lečenje rana.

Ovaj prah se može nabaviti u slobodnoj prodaji po ceni oko 300 dinara. To što nije potreban recept, ne znači da se može neodgovorno i neograničeno koristiti. Uvek je potrebno posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Iskustva sa dermatol prahom

 

Kada su iskustva sa dermatol prahom u pitanju, ona su različita. Malo ko očekuje da jedan ovakav prah može zaista da pomogne, a onda se iznenade kada vide da je ipak bilo rezultata. Sa druge strane, ima i onih potpuno negativnih, koji su poprilično razočarani delovanjem dermatol praha na koži lica.

Bojana (40) je vrlo nezadovoljna dermatolom i smatra da nije trebalo da ga koristi. Naime, ona je nanosila ovaj prah nedelju dana i primetila da nema puno pomaka kada je zasušivanje bubuljica u pitanju. Tačnije, one na površini zasuše, ali unutra ostaje upala. Da ga nije koristila, smatra da bi bubuljice brže prošle same od sebe. Ovako, ona sumnja da im je dermatol prah produžio trajanja na licu.

Sanja (18) ima drugačije iskustvo: “Kao i svakoj tinejdžerki, i meni su se pojavljivale bubuljice u pubertetu. Nije ih bilo puno, ali dovoljno da zahtevaju tretman. Od bake sam dobila savet da probam dermatol prah i moram priznati da sam prijatno iznenađena. Doduše, par puta sam ga koristila samo da bih ubrzala zarastanje bubuljica i sve je bilo u redu. Nisam za njegovo duže korišćenje na koži lica.”

Jelena (36) je poprilično skeptična: “Probala sam dermatol prah za bubuljice, ali nisam oduševljena. Smatram da nije dobro rešenje za osobe sa masnom kožom koje su, generalno, sklone bubuljicama. Ja bih njegovo dejstvo uporedila sa salicilnom kiselinom, a ona je mnogo bolja opcija za tretman kože lica. Bar ne ostavlja sivo- žuti trag na licu. Uvek sam za proverena rešenja za lice, bilo da su u pitanju medicinski lekovi ili prirodni preparati. Dermatol prah kod mene nema pozitivnu ocenu!”

Dermatol prah- da ili ne?

 

Ovaj preparat je poželjno imati u kući, jer su rane i posekotine vrlo česta stvar u svim domovima. Konkretno, za bubuljice može biti samo prva pomoć dok ne nađete neko bolje rešenje. Na kraju krajeva, može da ga koristite trenutno, poput kesice čaja od kamilice.

Suludo je oslanjati se na njega kada postoje duplo bolji i korisniji preparati za bubuljice.

Ukoliko su bubuljice uporne, nije moguće rešiti ih se samo uz pomoć dermatol praha. Potrebno je da nabavite sredstvo koje zaista eliminiše akne.

To može biti gel za lice na bazi ulja čajevog drveta, aloe vere i alantoina, ali i agresivan gel na bazi benzoil-peroksida. Dobra stvar je da jedno ne eliminiše drugo.

Kod upornih bubuljica, možda je rešenje kombinovati prirodne preparate sa medicinskim, ali samo privremeno, dok se simptomi ne smire. Tada treba nastaviti sa primenom prirodnih preparata, jer oni zaista obnavljaju kožu i sprečavaju dalje širenje bubuljica, a sve to bez neželjenih posledica.

Dermatol prah može biti dodatak kod lečenja akni, ali sa njim treba samo pametno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *