skin cycling
Nega kože

Skin cycling – novi trend negovanja kože

Šta je to skin cycling i šta se zapravo dešava sa kožom? Da li je to još jedan Tik Tok trend koji ima više štete nego koristi? Saznajte.

Šta je to skin cycling?

 

Ovj trend je zapalio TikTok i izaziva različite reakcije od običnih ljudi, ali i dermatologa i drugih stručnih lica! Zašto? Šta je to tako posebno u ovom načinu negovanja kože?

Pre svega, nastao je kada se jedna dermatologica zapitala zašto ljudi koriste toliko preparata za kožu lica? Bilo joj je čudno što se nižu slojevi seruma, krema, losiona, bez reda i potrebe. I tako je dr Vitni Bouv (Whitney Bowe) osmislila skin cycling metodu, za koju tvrdi da pomaže oporavak kože lica.

O čemu je reč?

Ova metoda podrazumeva oporavak i negu kože koja je sklona upalama i bubuljicama kroz negu koja se ponavlja i korišćenje samo par preparata.

Poenta je da se nega menja i traje 4 noći uzastopno, pa tako u krug.

Za to vreme se radi piling, nega retinoidima i oporavak i hidratacija. I to je u principu to.

Ok, ali kako to sve treba da izgleda? Hajde da vidimo.

Kako se izvodi skin cycling metoda?

 

Spomenusmo da je ova metoda za početnike podeljena na 4 dana (odnosno noći) drugačije nege kože lica. Evo kako to izgleda:

 

skin cycling metoda

Skin cycling noć 1 – piling

 

Prvo veče je veče eksfolijacije.

Dr Bouv kaže da je najbolje koristiti preparate na bazi kiselina koji se ne ispiraju. Smatara da su ove varijante pilinga zapravo blaže za kožu lica nego granulasti pilinzi koji mogu oštetiti barijeru kože.

Preporučuje hemijske pilinge koji se ne ispiraju, na bazi alfa ili beta-hidroksi kiselina. Takođe navodi da može da se desi da pod dejstvom ovakvih pilinga osetite blago peckanje, ali da je to u redu. Ako, ipak osetite jako pečenje i crvenilo se pojavi, odmah isperite lice i taj preparata više nemojte koristiti.

Nakon nanošenja eksfolijanata, posle 20-tak minuta možete naneti dobar hidratant, neku dobro kremu koju koristite svaki dan. Ta krema bi trebala da zaključa sve u ćelijama i doprinese regeneraciji kože.

Skin cycling noć 2 – retinoidi

 

Drugo veče ove skin rutine koja osvaja fanove širpm sveta jeste nanošenje retinoida. Retinoidi su zapravo derivati vitamina A koji imaju vrlo važnu ulogu u kozmetologiji. Tako se na primer neke grupacije retinoida usmeravaju na anti age kozmetiku, a druge vrste na suzbijanje bubuljica i akni.

Ovo veče je važno da temeljno očistite lice i nanesete neki proizvod sa retinoidima, bilo da su u pitanju serumi ili kreme, izbor je vaš.

Ono što je važno jeste da je kada su retinoidi u pitanju, manje je više, zato vam je potrebno minimalno proizvoda. Količina preparata ne treba da je veća od zrna graška, i nanosi se samo na kritične zone. Ako prvi put koristite retinoid ili retinol kremu, najbolje je da oko očiju, nosa i područja oko usta nanesete prvo hidratantnu kremu. Ralog je taj što se na ovim mestima najčešće javlja reakcija na retinoide, odnosno iritacije i ljuspanje. Zato krema koja hidrira zapravo služi kao ublaživač dejstava retinoida.

Retinoidi u ovoj rutini bi trebalo da se postaraju da se upale i bubuljice više ne pojavljuju i smanje. Međutim, deluju i na sitne borice pa je zapravo duplo delovanje. Ipak, količina je jako važna, jer nekada može da bude više štete nego koristi.

Milica je isprobala baš sve da se reši bubuljica na vom licu. Nekada bi samo još više iziritirala kožu i doprinela upalama i crvenilu na licu, jer nije ni znala šta koristi, samo je tražila spas! Posle mnogo muka, ona je preporodila svoje lice i više nema bubuljice, nema upala samo čista koža! Evo koja je njena tajna: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/

Skin cycling noć 3 i 4 – regeneracija i hidratacija

 

Treća i četvrta noć ovog tretmana koji radite sami kod kuće jeste posvećen regeneraciji i oporavku kože.

To podrazumeva hidrirajuću masku za lice i dobru kremu za svaki dan koja je puna hidirajućih sastojaka!

Postarajte se da krema bude na prirodnoj bazi, da sadrži elemente poput hijaluronske kiseline, glicerin, vitamine. Ako je koža posebno suva, onda možete dodati i koju kap prirodnog ulja, da malo doprinese regeneraciji lica.

Izuzetno je važno i da izbegavate kreme sa veštačkim parfemima jer oni mogu izazvati negativne reakcije kože i pogoršavanje stanja. Izazivaju crvenilo, upale pa i alergijske reakcije, zato istražite one prirodne varijante koje su lišene svih loših kozmetičkih sastojaka!

Normalno, pre hidratacije lica, važno je da ga temeljno očistite i možete ga ostaviti blago vlažnim. Kada nanesete serum za lice ili kremu na vlažnu kožu, ona će dodatno zaključati vodu u ćelijama i pospešiti regeneraciju ćelija.

Kome se preporučuje skin cycling?

 

Kako kaže dr Bouv, ova rutina negovanja lica može da utiče na kvalitet kože i muškaraca i žena u svim životnom dobima. Naravno, tu se ne podrazumevaju osobe mlađe od 18. jer nega lica za devojčice i dečake treba da bude pod nadzorom stručnog lica.

 

 

Poenta je da ovi koraci regeneracije i oporavka kože mogu da utiču na različite probleme sa kožom poput bubuljica, ali mogu da utiču i na bore pa i sitne hiperpigmentacije. To je zato što vi zapravo pravite piling i dubinsko čišćenje kiselinama koje skidaju sloj mrtvih ćelija i nečistoća sa kože, zatim sve to tretirate retinoidima i onda oporavljate kožu hidratacijom.

Skin Cycling – alternativa

 

Možda ova metoda i nije baš za svakoga, pa je dobro spomenuti i neke druge varijante koje bi mogle da pomognu kada su akne u pitanju. Zapravo, ideja da će se za 4 noći ove rutine nešto drastično promeniti i nije baš moguća.

Za problem sa bubuljicama je potrebno vreme, jer problem je mnogo dublji nego što se čini.

Alternativa koja je najbolja jeste da se posvetite pravilnoj higijeni i nezi kože na svakodnevnom nivou. Tako ćete sigurno i postepeno delovati na problem u koži i rešenje će biti trajnije. Ne može se koža odmastiti preko noći, ni bubuljice povući za par dana. Potrebno je kožu tretirati pravim losionom i gelom da bi se koža sistematski regenerisala i oporavila. Najbolje je birati proizvode na biljnoj bazi koji će definitivno imati efekta ali ne i posledica po opšte zdravlje kože!

Koje proizvode treba korisititi?

 

Što se izbora proizvoda tiče, oni nisu navedeni u objašnjenju ovog tretmana. Poenta je da su dati glavni sastojci, a izbor je vaš. Dodatno svemu ovome jeste što dr Bouv ima svoju liniju kozmetičkih proizvoda koji služe za oporavak i hidrataciju.

Mi preporučujemo da se držite proverenih i dobro recenzovanih proizvoda, pogotovo za hemijske pilinge i retinoide. Moraju biti od proverenih proizvođača i sa dobrim preporukama korisnka.

Možda nije na odmet započetak pokušati tretirati bubuljice i mitisere proverenim losionom za bubuljice na prirodnoj bazi umesto eksfolijacije kiselinama. Kada se tome doda i gel za akne koji uništava uzrok nastanka bubuljice, rezultati ne bi trebali da izostanu.

 

skin cycling rezultati

 

Što se proizvoda za hidrataciju i regeneraciju lica tiče, preporučuje se prirodna krema, bez štetnih sastojaka. Kada bi još imala i hijaluronsku kiselinu i delovala i ne fine linije na licu, to bi bio najbolji izbor!

Koliko se dugo radi skin cycling?

 

Ovaj kućni tretman oporavka lica se radi 4 večeri za redom, i ne bi trebalo raditi ga češće od jedno nedeljno. Znači 4 dana pa 3 pauze.

Međutim, kako nije svaki tip kože isti, najbolje bi bilo ovu četvorodnevnu rutinu raditi jednom u dve nedelje ili ako imate jako osetljivu kožu jednom mesečno.

Previše često korišćenje hemijskog pilinga ili retinoida može dovesti do jakog sušenja kože i ljuspanja pa i crvenila i bola. Pogotovo ako vam je koža suva i. Svakako je najbolje da se posavetujete sa stručnim licem pre nego počnete sa ovom rutinom nege lica.

Da li skin cycling može da izazove pročišćivanje kože?

 

Pročišćivanje zapravo znači da će se vaša koža pre oporavka dobro očistiti kroz gomilu upala i bubuljica pa i ljuštenja kože.

Da, to je vrlo moguće, jer u dubini naših pora nalaze se razne nečistoće, koje neće tako lako da izađu! Zato ih na primer baš prva dva dana skin cycling rutine mogu pokrenuti i koža može i do 3 nedelje da se čisti i prečišćava. To znači da možete iskusiti iskakanje crvenih ali i gnojnih bubuljica, ljuspanje kože pogotovo oko nosa i brade, ali i na čelu.

Smatra se da je ovo normalna pojava, koja će proći i nakon toga će koža biti zdravija i čistija. Međutim, puno osoba odustane baš zato što je ovaj period dug i stresan i za kožu i za samopouzdanje.

Koje su prednosti skin cyclinga?

 

Prednosti ove rutine su mnogobrojne. Prvo, traje samo 4 dana i ne zahteva pregršt različitih preparata koji i nisu baš jeftini. Drugo, nije nikakva novost u tome da hemijski pilig čisti i da retinoidi rešavaju probleme na koži. Poenta je da se redosled prati jer on daje rezultate. Džabe piling ako posle njega nanesete C vitamin, ili retionoide mešate sa još 3 kreme koje ih takođe sadrže ili sadrže druge tvorevina vitamina A. Neke stvari ne idu jedne sa drugima i samo pogoršavaju stvar.

Posebni benefiti su i ti što ova rutina može da deluje i na bubuljice i na sitne bore, pa i na hiperpigmentacije. To je zato što korak 1 i 2 utiču na to da se koža prvo rastereti nečistoća pa i viška melanina, a onda se regeneriše uz korak 3 i 4.

 

 

Fora je i u tome što nakon jednog pokušaja vi možete prestati ako niste zadovoljni rezultatima. Periodi tretiranja i odmora kože su dobar plan za negu jer ona ima vremena da se oporavi na pravi način, a i da vi vidite da li vam ti preparati odgovaraju.

Nedostaci i rizici skin cyclinga

 

Nedostaci se kriju u tome što je tretman univerzalan, a tipovi kože to svakako nisu. To znači da možda neće biti istih i željenih rezultata ako je koža masnije, normalna ili ipak suva i osetljiva. Zato ne bi bilo loše istražiti i razgovarati sa stručnim licem o prilagođavanju ovakve rutine baš za vaš tip kože.

Rizici su ti što može doći do ne željenih iritacija ako se pretera sa hemijskim pilingom, ili količinom retinoida. Tada se mogu javiti crvenilo, peckanje i jako ljuspanje kože. Može se javiti i pročišćavanje kože, sa jakim crvenim i gnojnim bubuljicama.

Posebno je važno da ne započinjete ovu rutinu ako imate neka problematična stanja kože poput psorijaze, rozacee, pojave čireva na licu, rana.

Tada je prava opcija prvo javljanje lekaru i razgovor a tek onda neki tretmani i nega. Takođe ako koristite neke terapije za lečenje kože koje su na bazi kortikosteroida ili možda antibiotske terapije, prvo po savet lekara pa onda po dogovoru neke ovakve rutine.

Skin cycling je relativno nova i vrlo popularna metoda negovanja kože lica i iako je zaludela Tik Tok, ne znači da je loša. Baš naprotiv, može stvarno da bude od pomoći, ali ako se koristi umereno i pametno. Ipak, pre nego odlučite da se bacite na ove metode, nemojte otpisati prave tretmane za bubuljice na prirodnoj bazi koji nemaju štetnih efekata, a imaju brojne benefite za kožu!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *