nega lica za devojčice
Nega kože

Nega lica za devojčice na pravilan način

Znate li da čak 7 od 10 tinejdžera pati od bubuljica, masne kože i mitisera? To znači da je prava nega lica za devojčice neophodna, a evo i kakva!

Tinejdžerske godine svakako nisu lake – hormoni luduju, obaveze se povećavaju, nekako sve se menja, a kada se na to dodaju i akne i bubuljice to je dodatni stres koji vam ne treba! Zato je važna nega lica od samog početka!

Međutim, nije sva kozmetika namenjena baš ovom uzrastu i zato smo mi rešili da se pozabavimo ovim pitanjem!

Da bi smo vas spasili muke, prenosimo vam neke jednostavne ali efikasne savete za negu kože lica kod devojčica u ovom životnom dobu.

Kada treba promeniti negu lica kod devojčica?

Naša koža se menja sa našim godinama. Kod dece je vrlo nežna, osetljiva i srećom veoma čista – bez akni i bubuljica. Ponekada se javljaju periodi suve kože ili ekcema kod mališana, ali to sa dobrom negom prolazi brzo.

Kada dete prerasta u tinejdžera odnosno ulazi u pubertet, njegova koža postaje drugačija. Hormoni rade svoje i menjaju strukturu ćelija, sebuma pa i malja na licu i telu. To zahteva drugačiju negu. 

 

nega lica devojčica

 

Kasnije u odraslom dobu, nega poprima potpuno drugačije crte, zato je važno da razumemo kako to funkcioniše.

Razlike između dečije, tinejdžerske i kože kod odraslih

 

Kod mališana koža je kud i kamo drugačija nego kod tinejdžera, a pogotovo naspram kože odraslih. Mlada koža proizvodi puno kolagena i regeneriše se mnogo brže, ali je i osetljivija i nežnija. 

U tinejdž godinama taj nivo kolagena i ćelija koje se bave regeneracijom se smanjuje, ali koža je otpornija nego dečija. Zapravo, vrlo retko se javljaju ožiljci od akni, fleke na koži ili slična problematika kada su tinejdžerke u pitanju. Njihova koža iako u manjoj količini, proizvodi dovoljnu količinu kolagena i elastina da je čini jedrom, zategnutom i da se lako oporavlja.

Ono što je problematično jeste što se u ovom periodu kod devojčica javljaju hormonske promene.

Hormoni koji se aktiviraju u pubertetu često mogu da budu uzrok i pojave akni i bubuljica.

Zapravo, oni utiču na lučenje sebuma i rad znojnih žlezda, a usled ove promene, nečistoće se zadržavaju na koži i tako nastaju bubuljice. Ovi problemi su prisutni i kasnije, u toku odraslog doba, ali ne tako često kao kod tinejdžera.

Upravo ove razlike ukazuju na to da je promena nege kože lica kod devojčica jako važna, pogotovo u dobu kada prelaze iz dečijeg u pubertetsko doba.

Zatim se navike i nega menjaju i pri ulasku u odraslo doba, u dvadesetim godinama života.

Milica dobro zna kakve muke joj je donelo odrastanje i koliko je bila teška njena borba sa bubuljicama! Toliko se stidela svog lica, da je čak htela da odustane i od mature. Srećom, na vreme je našla rešenje,  uklonila je bubuljice brzo i lako i do mature je već blistala. Kako i šta joj je pomoglo u tome? Saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/

A evo zašto je bitno obratiti pažnju na negu lica kod devojčica.

Najčešći problemi lica kod devojčica

 

Kao što smo rekli, hormoni urade svoje kada devojčice uđu u pubertet, a to sa sobom nosi i povećane rizike za promene ne koži lica. Najčešće se promene odnose na povećanje sebuma i masnoće kože. Tada dolazi do začepljavanja pora bez obzira na redovno umivanje, masnoće prosto zarobe nečistoće unutar pora. Tada dolazi do proboja bubuljica i akni, ali i stvaranja mitisera.

Najčešće se sreću ovi problemi:

Bubuljice kod devojčica

 

Kod devojčica se najčešće javljaju bubuljice oko menstrualnog ciklusa, ali i usled loših navika, nepravilne nege ili čak nekih lekova koje piju u određenom periodu. Najčešće se javi par bubuljica, ali ponekada su u pitanju i ozbiljnija stanja gde se već njihova koža karakteriše kao aknozna .

Uzroci većih problema su najčešće hormoni koji u ovom životnom dobu često odstupaju od normale, ali kasnije se to reguliše. Tada pomoć može da pruži dermatolog i preporučena terapija.

 

Kada su u pitanju bubuljice koje se povremeno javljaju, najbolje je pronaći i usvojiti dobru rutinu, i dobre proverene gelove i losione protiv bubuljica na prirodnoj bazi.

Mitiseri kod devojčica

 

Mitiseri su možda i najrasprostranjeniji problem koji se javlja u tinejdžerskom dobu! Karakteristični su po izgledu – male crne tačke koje se najčešće javljaju na nosu ili bradi, ali ima ih i na obrazima ili čelu. Oni se javljaju kao rezultat masne kože koja otežava čišćenje pora, gde se nakupljaju nečistoće i ostaju kao male tvrde i tamne naslage.

Važno je da ih ne istiskujete, već da počnete da negujete lice na pravi način – najbolje parenjem lica i dobrim losionom za čišćenje lica!

Masna koža kod devojčica

 

Upravo ovaj period promena i odrastanja, da tako kažemo, je vreme kada će se menjati i tip kože kod dvojčica. On će iz dečije osetljive preći u neki od osnovnih tipova poput masne kože, osetljive i suve ili normalne (gde se maste najviše T- zona i brada). Najčešće je usled delovanja hormona koža kod devojčica masnija. Tada je potrebno dobro se posvetiti pravilnoj higijeni lica, ali i kose kao i posteljine.

Masna koža inače češće pati od akni i mitisera, a kada je dodiruje i masna kosa ili jastučnice koje se brzo zaprljaju, problem samo postaje veći.

Ok, Probleme smo nabrojali, ali šta je sa rešenjima?

Hajde da vidimo kako treba da izgleda pravilna nega lica za devojčice da bi se ovi problemi sprečili.

Nega lica za devojčice u par lakih koraka

 

Nega lica nije mala stvar ni kada je u pitanju dete, a kamoli tinejdžer. Međutim, istina je da ako  ne vodite računa o koži lica kao tinejdžer, kasnije u odraslom dobu ćete teško ispraviti probleme.

Evo kako u par koraka treba da izgleda nega lica za devojčice

Čišćenje lica

 

Čišćenje lica ne podrazumeva samo umivanje!

Zapravo, kada je koža pod uticajem hormona, mašćenja i izbijanja akni, potrebno je malo više pažnje posvetiti upravo čišćenju kože. Važno je da umivalica u bilo kom obliku bude nežna, ali i efikasna! Bilo da je izbor losion, pena ili čak mleko za čišćenje lica, mora da bude na prirodnoj bazi, bez štetnih sastojaka i da stvarno čisti pore.

Važno je i da ne koristite običan sapun, jer on često isušuje kožu, stvara iritacije i ne očisti pore dobro. Još važnije je da ne koristite krute četkice za čišćenje lica ili druga pomagala koja su gruba, da ne bi pogoršali iritaciju ili izazvali upale i crvenilo.

Nežni proizvodi, nežna pomagala i nežni pokreti sa efikasnim preparatima na prirodnoj bazi su pravi način!

Povremeno parenje lica ili dobar piling su takođe odlična opcija za zdravu kožu kod tinejdžera!

Piling za lice

 

Piling za lice je super stvar ako se koristi pravilno i ne previše često, pogotovo za kožu devojčica koje su na putu da postanu devojke!

Dobar piling bi trebao da bude na prirodnoj bazi, da je namenjen samo koži lica i da sadrži eksfolijativne sastojke ali ne i kiseline!

Kiseline za lice u pilinzima koje su odlične za fleke na licu ili probleme zrelije kože, nisu izbor za devojčice. Naprotiv, mogu biti previše intenzivni i da stvore crvenilo i iritacije. Neke blage voćne kiseline u pilingu mogu da dođu u obzir, ali ne češće od 2 puta mesečno. 

Piling za devojčice treba da bude blag, ali da može da očisti pore od masnoća, viška sebuma i nagomilanih nečistoća, i uvek tražite one prirodnog porekla! Piling za lice sa uljem iz semena grožđa i malinom, ima prirodna antibiotska dejstva, pa umirujuće deluje na bubuljice a ujedno nije jak za lice kod devojčica.

Nega usana kod devojčica

 

Nega lica za devojčice podrazumeva i negu usana, koje često pucaju, što zbog promena u telu što zbog vremenskih prilika. Ono što svakoj devojčici treba jeste dobar prirodan balzam za usne koji neguje i štiti i pomaže regeneraciju kože usana. Važno je da se balzam za usne koristi svakodnevno kada su smene godišnjih doba. Nije loše ni povremeno uraditi prirodni piling usana kod kuće, uz malo meda i cimeta. Med i cimet pomešate i utrljate na usnice, ostavite da malo odstoji i to je to, neće više biti ljuspanja. Nakon toga namažite balzam i usne su kao nove!

Nega bubuljica i akni

 

Ukoliko se kod devojčica javio problem akni ili bubuljica, jako je važno u ove korake svakodnevne rutine uvrstiti i negu koja će rešiti bubuljice i sprečiti ih u budućnosti.

Dobar tretman koje mogu da rade kod kuće treba da podrazumeva nakon čišćenja lica losionom za bubuljice i negu gelom koji će pomoći da bubuljica brže prođe.

Losion pomaže da se koža očisti i praktično da se unište uzroci akni, ali gel deluje baš na bubuljicu i podsiče njeno povlačenje ili prolazak, kao i zarastanje. Ovo je posebno efikasno kod većih gnojnih ili potkožnih bubuljica koje znaju da traju i po više nedelja.

 

nega kože za devojčice

 

Ovaj korak se ne sme preskakati kada je nega kože sklone aknama u pitanju. Na ovaj način se one mogu smanjiti i sprečiti da ponovo nastaju.

Hidratacija kože

 

Nega kože lica kod devojčica se mora završiti na pravi način, a  to je uz pravu hirdataciju.

Hidriranje kože nakon čišćenja je korak koji se mora ponavljati najmanje 2 puta dnevno ujutru i uveče. Tako će koža uvek biti zdrava, njena prirodna zaštitna barijera ojačana, a šanse za probleme smanjene i do 30 %.

Zdrava koža je ona koja je hidrirana, gde su kiseonik i voda vezani u ćelijama i pomažu im da pravilno vrše svoju funkciju. Hidratantni serumi ili kreme, su odličan izbor, ali moraju biti namenjeni mladoj koži. Nije ista struktura kože adolescentkinje i odrasle osobeČak nije loše ostati veran nekoj kremi iz perioda detinjstva. Ipak, i tada se pobrinite da ne sadrži štetne kozmetičke sastojke poput konzervanasa ili veštačkih parfema koji su čest izvor iritacije!

Kozmetika za lice za devojčice – šta vam treba?

 

Kakva treba da bude kozmetika za lice za devojčice?

Prvo treba da je što je prirodnija moguća!

To znači da tražite da ne sadrži  parabene, konzervanse, veštačke parfeme – koji god preparat da je u pitanju! Ovo je važno jer upravo ovi sastojci mogu pogoršati stanje kože. Na primer, neke umivalice isuše kožu u cilju smanjivanja masnoće, ali to ima baš suprotan efekat. Što je koža suvlja nakon čišćenja to će se veća količina sebuma i masnoće proizvoditi da to nadoknadi – to je na primer čest slučaj sa sapunima.

Najbolje da preparati budu bazirani na biljnim ekstraktima, uljima i vitaminima koji će koži samo doneti poboljšanje!

Evo kakvi trebaju da budu preparati za negu lica kod devojčica:

Preparat za čišćenje lica za devojčice

 

Najbolja opcija bi bila da pored umivanja, imate jedan dobar losion za čišćenje lica. On bi trebao da sadrži neke od dobro poznatih sastojaka poput ulja čajevca koje deluje na otvaranje pora, antibakterijski i protivupalno. Zatim, ne primer Aloe vera je odličan sastojak jer umiruje upale i pomaže oporavak kože. Ovakav losion je dovoljno naneti uz pomoć tufera, i nežno izbrisati lice da bi ono bilo temeljno očišćeno!

Preparat za bubuljice

 

Preparat za bubuljice je najbolje da bude prirodan i u vidu gela. Gel se lako nanosi, brzo upije i osuši. Idealno bi bilo da su i losion za čišćenje i gel iz anti akne serije proizvoda, pa tako dobijete duplu odbranu kože.

Gel za bubuljice bi trebao da ima funkciju zasušivanja ili pospešivanja prolaska bubuljice. Takođe bi bilo odlično i da sprečava pojavu ožiljaka ili crvenila na koži nakon bubuljica. Trebalo bi i da ima umirujuće sastojke koji će smanjiti upalu i bol koju bubuljica može da izazove. Jedan od super sastojaka za to je vitamin ili derivati vitamina B5 – D-panthenyl triacetate koji ojačavaju zaštitnu barijeru kože. Tu se mogu naći i različiti biljni ekstrakti kao i aloe vera ili alantoin koji je odličan za regeneraciju kože!

Krema za lice za devojčice

 

Krema za lice za devojčice treba da je hidratantna, na prirodnoj bazi i bez jakih mirisa i parfema. Možda je najbolje ostati veran nekim dečijim kremama.

Važno je da bude bogata vitaminima, da ima hidratantna dejstva i da bogati kožu kiseonikom ali i štiti od spoljašnjih štetnih uticaja. Smatra se da nije loše ni da se već od adolescentskih dana koristi i krema sa SPF faktorom, da bi koža bila zaštićena.

Saveti za negu lica za devojčice

 

Neki od najvažnijih saveta za negu mlade kože devojčica sledeći:

  • Ne pipajte kožu lica! Na prstima i rukama ima toliko bakterija koje se lako zalepe i nastane na vašem licu! Zato je važno da izbegavate da pipate lice, a pogotovo da cedite bubuljice i mitisere! Ceđenje inače izaziva upale i probleme kada se radi nepravilno, a pogotovo kada ruke nisu dezinfikovane!

  • Trudite se da kosa bude pokupljena i ne pada na lice, pogotovo na čelo. Ovo je posebno važno pravilo ako devojčica ima masnu kožu sklonu aknama. Kosa se takođe brzo prlja, ali i sakuplja nečistoće iz okoline koje se lako prenose na lice. Zato je sklonite sa lica što je bolje i više moguće!
  • Napravite svoju rutinu i držite je se čvrsto, ne preskačite korake ni dane. Istrajnost i upornost u negovanju lica se na kraju isplati i to mnogo brže nego što mislite!
  • Promenite ishranu, makar malo. Izbegavajte slatkiše i prerađenu hranu, energetska pića ali i pića sa puno šećera. Pređite na ishranu protiv bubuljica.Šećeri utiču i na hormone i na balans kože, a to se lako primeti po aknama koje izlaze u sve većem broju. Zato ne bi bilo loše izbegavati ih i zameniti prirodnim voćnim šećerima, i ishranom bogatom povrćem i zdravim mastima.

Napisali bismo još i da se klonite stresa, ili bar da smanjite izloženost istom, ali znamo da je to gotovo nemoguće u tim turbulentnim ludim godinama. Ipak, pokušajte, makar malo da poštedite sebe i svoj organizam stresa, jer će vam i koža lica biti zahvalna.

Nega lica za devojčice nije teška, ali znamo da će ponekada biti teško da se radi svaki dan, i prati svaki korak, jer tinejdžeri se teško navikavaju na pravila. Ipak, isplati se, zato se bacite u potragu za pravim preparatima i steknite novu rutinu što pre!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *