orahovo ulje za lice
Nega kože

Orahovo ulje za lice – čudesni spas iz prirode!

Saznajte kako orahovo ulje za lice može potpuno da vam oporavi stanje kože i osveži i podmladi izgled za kratko vreme i uz samo malo truda. 

Za velike promene obično tražimo neka „specijalna rešenja“, pa i kada je u pitanju nega lica. Ali često, priroda se već pobrinula da nam pomogne i ostavila nam ključ ispred nosa.

Svi smo čuli da je „orah voćka čudnovata“, a da li znate da se za orah još kaže da je i „super voćka“? Ovaj čudesni plod je toliko bogat kvalitetnim sastojcima da se smatra najsavršenijom hranom u prirodi, pa naučnici za orah kažu da je „super hrana“. Ne čudi što je u antička vremena orah bio cenjen kao hrana bogova. Ovo je jedna od najstarijih biljnih kultura gajena još 7000 godina p.n.e. Poreklom je iz Persije gde je bio gajen i čuvan za kraljeve, a sa ovih prostora karavani su ga putevima svile raširili do udaljenih zemalja.

Orah je izuzetno hranljiva i zdrava namirnica; zna se da su najbolje i najkvalitetnije torte uvek one sa najviše oraha. Međutim, ne mora samo čvrsto jezgro oraha da se koristi, već i njegovo ulje ima široku primenu, kako u ishrani tako i u nezi kože.

Tako srećom, na ovoj čudnovatoj voćki ne moramo uvek lomiti zube, kako nam to sluti Njegoš u Gorskom vijencu (i plaćati skupe stomatološke račune), već možemo koristiti i njeno ulje. 

Da li je orahovo ulje dobro za lice?

 

Ovo dragoceno ulje zlatno-žute boje obilato sadrži najkvalitetnije bioaktivne supstance u vidu masnih kiselina, kao i jednu od najviših koncentracija antioksidanata. To ga čini jednim od najmoćnijih eliksira za negu lica, kao i kože u celini.

Lile obožava ovo ulje kada joj je lice suvo.

Međutim, kada su bore i podočnjaci na njenom licu u pitanju, našla je bolje rešenje. Ne samo da joj lice više nije suvo, nego se kratko vreme na prirodan način rešila bora, podočnjaka i fleka na licu. Oduševljena je! Njeno lice je sada podmlađeno. I vaše lice može biti takvo ako probate isto što i ona. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Po svom sastavu, orahovo ulje ima visoku biološku vrednost i sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, što ga čini izuzetno hranljivim. Najvažnije masne kiseline orahovog ulja su: linolna kiselina, alfa-linoleinska kiselina, oleinska kiselina, palmitinska kiselina, palmitoleinska kiselina i stearinska kiselina.

Pored masnih kiselina sadrži i fitosterole, holin, vitamine E, A, C, B1, B2, B3, K, kao i minerale selen, fosfor, jod, magnezijum, cink, gvožđe, kalcijum i kalijum. 

 • Alfa-linoleinska omega-3 masna kiselina je prvi i ključni sastojak orahovog ulja u nezi lica. Za nju možemo reći da je „Alfa i Omega“; ona je sastojak koji orahovo ulje čini čudesnim. Ova esencijalna masna kiselina je biljnog porekla i nalazi se u prirodi u orašastim plodovima i nekim vrstama semenki, a jedan od najboljih izvora je upravo orahovo ulje. Alfa-linolenska kiselina stimuliše metabolizam ćelija kože i razmenu hranljivih materija, ubrzava obnavljanje ćelija i podmlađuje kožu.
 • Linolna kiselina je omega-6 masna kiselina koja je bitan sastojak spoljašnjeg sloja kože, čini kožnu barijeru i osigurava njenu zaštitu. S nedostatkom ovog sastojka, koža gubi sposobnost održavanja vlažnosti i ubrzano dolazi do dehidratacije. Tada koža postaje suva i gruba, gubi elastičnost i volumen, postaje osetljivija na spoljašnje uticaje i lako se oštećuje. Linolna kiselina kao aktivni sastojak orahovog ulja učestvuje u sintezi ceramida u koži, povećeva njenu hidrataciju i volumen i pospešuje zaceljivanje.
 • Oleinska kiselina je omega-9 masna kiselina koja je najrasprostanjenija masna kiselina u ljudskom masnom tkivu. Njen naziv „oleinski“ je izveden iz naziva masline, zbog toga što ona sačinjava najveći deo maslinovog ulja. Ova masna kiselina je lagane teksture pa je koža brzo upija, a veoma lako prodire i u dublje slojeve kože. Ona omekšava kožu, povećava njenu propusnost, dubinski obezbeđuje intezivnu hidrataciju, pomaže u procesu apsorpcije aktivnih sastojaka i učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana. Oleinska kiselina daje odličnu vlažnost koži i pogodna je za sve tipove kože. Stručnjaci je smatraju jednom od najboljih masnih kiselina za svakodnevnu negu lica.
 • Palmitinska kiselina iz orahovog ulja za lice pripada zasićenim masnim kiselinama i jedna je od najzastupljenijih masti u ljudskom telu. Ona čini 37% masnih kiselina spoljašnjeg (rožnatog) sloja kože. Njen naziv je izveden iz naziva palme, zbog toga što je glavni sastojak ulja dobijenog iz palme. Palmitinska kiselina je veoma važna u formiranju zaštitne barijere, održavanja vlažnosti i sprječavanju isušivanja kože. Ona omekšava kožu, hidrira je, sprečava gubitak vlage iz nje i čini je jedrijom. Sadržaj palmitinske kiseline u našoj koži se s godinama značajno smanjuje, pa se ovaj sastojak često koristi za negu suve i zrele kože.
 • Palmitoleinska kiselina je omega-7 masna kiselina koja je sastojak ljudskog masnog tkiva. Ona je prirodno sadržana u sebumu kože i čini oko 4% njenih lipida. Međutim, studijama je utvrđeno da se njeno učešće u sebumu kod žena smanjuje tokom godina i u srednjim godinama ono biva gotovo prepolovljeno. Zbog toga je ovaj nedostatak neophodno nadoknaditi kako bi se zaustavilo starenje i aktiviralo podmlađivanje kože. Ovaj aktivni sastojak orahovog ulja za liceprodire u duboke slojeve kože, hidrira je, vraća koži njenu elastičnost i pokreće njenu regeneraciju.
 • Stearinska kiselina je, posle palmitinske, druga zasićena masna kiselina po zastupljenosti u našoj koži – ona čini oko 10% spoljašnjeg (rožnatog) sloja i lipida lojne žlijezde. Njena uloga je da štiti kožu od spoljnih utjicaja tako što obnavlja hidro-lipidni sloj, ispunjava prostore između ćelija kože, stvara tanki zaštitni film i na taj način jača njenu zaštitnu barijeru. Na taj način obnavlja i zaglađuje površinu kože, popravlja oštećenja, uklanja njenu opuštenost i čini je zategnutijom. Zbog ovog svojstva, stearinska kiselina se često koristi za negu suve i zrele kože.
 • Fitosteroli su vrlo vredan sastojak orahovog ulja. Oni su druga vrlo važna klasa lipida u biljnim uljima. Koriste se u nezi lica zbog njihovog zaštitnog i hidratantnog dejstva na kožu. Fitosteroli omekšavaju i hidriraju kožu, stvaraju zaštitni film na površini i time sprečavaju gubitak vlage. Uklanjaju osećaj zategnutosti i čine kožu mekanom i glatkom.
 • Vitamin E je značajan za hidriranje kože, poboljšava cirkulaciju, deluje na obnovljanje površinskog sloja i zaštitu kože od štetnih uticaja. Naročito važnu ulogu ima kao anti-oksidant – deluje kao „čistač“ slobodnih radikala čime sprečava oksidaciju kolagenih vlakana i degenerativne promene na koži. Na taj način vitamin E usporava starenje kože i sprečava nastajanje sitnih i dubljih bora.
 • Vitamin A je najmoćniji aktivni sastojak iz grupe vitamina, pa je zato i najpopularniji, naročito zbog svog anti-aging dejstva. Vitamin A je važan za rast i razvoj tkiva, stimuliše proizvodnju kolagena i obnovu rožnatog sloja. Dokazano je da se njegovom primenom smanjuju bore na licu i koža podmlađuje, znatno više nego upotrebom nekih drugih sastojaka.
 • Vitamin C osvežava i ujednačava ton kože, povoljno utiče na mikrocirkulaciju, obnavlja membrane kapilara, reguliše metaboličke procese u koži i podstiče obnovu ćelija. Veoma je moćan antioksidans – on je esencijalan faktor u formiranju kolagenih vlakana u koži, pa utiče na smanjenje bora i podmlađivanje lica.
 • Vitamin B kompleks je poznat po svom regenativnom dejstvu na kožu, zbog čega je odličan “anti-aging” sastojak koji deluje protiv bora. Takođe poboljšava sposobnost kože da održava vlažnost, ujednačava pigmentaciju i ubrzava zaceljivanje kože.

Za šta se koristi orahovo ulje za lice?

 

Dobrobiti orahovog ulja je mnogo, pa se ono koristi za sve vrste nege kože: za svakodnevnu negu lica, za negu usana, za masažu, za sunčanje, za negu ruku, za pomoć kod hroničnih problema na koži (ekcem i psorijaza), za negu ispucalih peta i laktova, za negu kose, kao i za zdrave i lepe nokte.

 

ulje oraha za lice

 

Kada je u pitanju svakodnevna nega lica, orahovo ulje daje izvanredne rezultate u borbi protiv bora, bubuljica, podočnjaka, u nezi suve kože i njegovom primenom za eksfolijaciju lica.

Orahovo ulje protiv bora

 

Zahvaljujući bogatstvu svojih aktivnih sastojaka, orahovo ulje je odavno na „dobrom glasu“ kao sredstvo koje se koristi u nezi lica kako bi se zaustavilo starenje i aktiviralo podmlađivanje kože. Bilo je poznato kao eliksir mladosti još u 17. veku, kada se preporučivalo damama da ga nanose na kožu kako bi im lice izgledalo mlađe. 

Zahvaljujući idealnoj kombinaciji masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i minerala, orahovo ulje je veoma moćan „anti-aging“ proizvod iz prirode.

Ono ubrzava obnavljanje ćelija kože, dubinski je hidrira i čini je jedrijom, uklanja njenu opuštenost, dubinski ishranjuje kožu i stimuliše metabolizam ćelija, vraća koži njenu elastičnost i čini je zategnutijom, obnavlja i zaglađuje površinu kože. 

Ako ga redovno koristite vrlo brzo ćete dobiti vidljive rezultate – već nakon prve dve nedelje vraća se svež izgled lica, koža je hidrirana i jedrija; nakon tri do četiri nedelje umanjuje se uvelost kože, vraća se volumen i blistavost licu; a nakon 7-8 nedelja na licu se vide značajne promene, umanjuje se opuštenost lica, koži se vraća elastičnost, njen površinski sloj je obnovljen, bore i fine linije su ublažene i lice ponovo postaje glatko.

Orahovo ulje protiv bubuljica

 

U ovom slučaju , visok sadržaj linolne kiseline u orahovom ulju igra veoma važnu ulogu. Ova masna kiselina je bitan sastojak spoljašnjeg sloja kože i u zdravoj koži ona čuva od dehidracije, oksidacije i upala. Međutim, ako dođe do njenog nedostatka zaštitni sloj slabi, kožna barijera postaje oštećena i propusna za mikrobe i stvara se okruženje pogodno za razvoj bakterija, što uzrokuje upalnim procesima na koži i dovodi do pojave bubljica i akni. 

Orahovo ulje poboljšava stanje ovakve kože i obnavlja njenu spoljašnju zaštitnu barijeru. Pored linolne kiseline, i ostali sastojci pomažu pri rešavanju ovih problema na koži – palmitinska kiselina kao agens koji održava kožu čistom, a alfa-linolenska tako što stimuliše metabolizam ćelija kože i ubrzava razmenu materija; cink reguliše ravnotežu lučenja u tkivu, a jod je odličan antiseptik i deluje protivupalno. Zbog svega ovoga orahovo ulje je savršeno za negu masne i problematične kože sklone pojavi bubuljica i akni

Ulje oraha za podočnjake

 

Ovaj estetski problem je veoma čest kod žena, a orahovo ulje je jedno od retkih sredstava koje ima tako dobro upakovanu formulu za njegovo rešavanje. 

Ako nisu posledica nekog medicinskog stanja, podočnjaci su najčešće rezultat slabe cirkulacije, dehidracije i nedovoljne ishranjenosti kože kiseonikom i hranljivim materijama. U ovom slučaju pomaže redovno nanošenje orahovog ulja na predeo oko očiju uz blagu masažu vrhovima prstiju. 

Ulje je bogato vitamimom K za koji je dokazano da poboljšava mikrocirkulaciju u koži. Oleinska kiselina dubinski obezbeđuje intezivnu hidrataciju ovih delova, povećava propusnost kože i apsorpciju kiseonika. Alfa-linolenska kiselina stimuliše metabolizam ćelija kože, razmenu hranljivih materija i snabdevanje kiseonikom. Antioksidansi iz orahovog ulja aktivno deluju na oksidirane otpadne materije nataložene u tamnim kolutovima ispod očiju, a vitamin E i fitosteroli posvetljuju kožu ispod očiju. 

Primenom orahovog ulja mogu se značajno ublažiti tamni podočnjaci ispod očiju. Uz blagu masažu kože oko očiju, ovo ulje pomaže da se koži vrati cirkulacija, da se ponovo hidrira, ishrani i posvetli, i vraća joj zdravu boju i svežinu. 

Orahovo ulje za suvu kožu lica

 

Možemo slobodno reći da je za suvu kožu orahovo ulje pravi melem. Ovo je jedno od najhranljivijih ulja koja se mogu naći u prirodi. Ono je izuzetno bogato lipidima koji nedostaju suvoj koži i savršeno je neguje, ishranjuje i oporavlja.

Sam sastav ovog ulja, bogat masnim kiselinama, nadoknađuje deficit koji ovakav tip kože ima i daje joj neophodne sastojke. Ono povećeva hidrataciju, omekšava kožu i ujednačava je, dubinski je ishranjuje i regeneriše i otklanja osećaj zategnutosti. 

Orahovo ulje možete svakodnevno korisiti za negu, koža ga brzo i lako upija, a na površini ostavlja fini zaštitni sloj. Odlično je i za isušene i ispucale delove kože, pa ga možete koristiti i za negu usana, kao i za negu laktova i peta. Orahovo ulje stvara zaštitu od štetnih spoljnih uticaja i pojačanog isušivanja kože, kako tokom hladnih zimskih meseci, tako i izlaganjem sunčevim zracima tokom letnjih meseci.

Ulje oraha za eksfolijaciju lica

 

Aha, sada najslađi deo nege – uz pomoć orahovog ulja i još nekih prirodnih sastojaka, vaše lice može zablistati kao glazura na torti. Eksfolijacija lica je zaista jedna od veoma važnih metoda u nezi lica.  Ova metoda ne podrazumeva samo mehanički piling, već i tretman kože lica aktivnim supstancama koje uklanjaju mrtve ćelije sa površinskog sloja kože.

Iako se eksfolijacija najčešće radi u kozmetičkom salonu, ovakav tretman možete uraditi bezbedno i sami kod kuće, a mi vam  predlažemo sledeću slatku formulu.

U posudi pomešajte 1 kašiku orahovog ulja, 1 kašiku šećera  i 1 kašiku meda, tako da dobijete kompaktnu smesu. Dobijeni piling nanesite na sveže očišćeno lice izbegavajući predeo oko očiju. Masirajte lice oko 3 minuta nežnim kružnim pokretima, a zatim ovu hranljivu smesu ostavite da odstoji na licu kao maska još 15 minuta. Nakon toga možete isprati lice mlakom vodom i obrisati ga.

Ovo je jedna od najboljih mešavina za eksfolijaciju lica u kućnim uslovima. Orahovo ulje predstavlja izvanrednu bazu – ono omogućava glatku, nežnu masažu lica i neinvazivan piling kože, pomaže joj da apsorbuje sve aktivne supstance, pruža joj zaštitu i ishranjuje je. Šećer  je jedan od najboljih prirodnih eksfolijanata jer istovremeno pruža i mehanički i hemijski piling kože. Zrnca šećera služe kao abraziv i vrše mehanički piling kože, a kako je nežniji od ostalih abraziva i dovoljno blag da ne ošteti kožu, idealno je rešenje za piling svih tipova kože. Šećer + služi kao i idealan hemijski eksfolijent zbog visokog sadržaja glikolne kiseline, jedne od AHA kiselina, za koju se pokazalo da je najefikasnija i da daje najbolje rezultate. 

Med je takođe veoma moćan sastojak koji ima prirodno antibakterijsko dejstvo, omekšava kožu, čisti pore, uklanja višak sebuma i smanjuje crvenilo i zapaljenja. Pored toga med će nahraniti kožu vitaminima, mineralima i aminokiselinama i vratiti joj hidrataciju.

Eksfolijaciju lica sa mešavinom na bazi orahovog ulja možete raditi jednom u nedelju dana.

Kako se koristi orahovo ulje za lice?

 

S obrzirom da je orahovo ulje jedno od najhranljivijih proizvoda iz prirode, ono se kao takvo može upotrebljavati samostalno kao sredstvo za negu lica.

 

orahovo ulje za lice u kozmetici

 

Može se primenjivati direktno na koži, jednostavnim nanošenjem ulja uz blagu masažu.

Koža veoma brzo upija orahovo ulje, ono ne ostavlja masne tragove i brzo se suši, pa je zgodno za korišćenje u svako doba.

Kao što smo videli, njegovi sastojci su veoma visoke biološke vrednosti, pa ovo ulje predstavlja svojevrstan serum za ishranjivanje kože. Kao serum, ovo ulje revitalizuje sve tipove kože, a naročito daje dobre rezultate kod suve i uvele kože, kojoj vreća volumen i neophodne lipide. U zavisnosti od stanja kože, u ovom slučaju rezultati su vidljivi već posle 2-4 ovakva tretmana.

Orahovo ulje se takođe može samostalno koristiti i kao anti-aging“ proizvod, u nezi zrele kože u borbi protiv bora. Najpraktilčnije je koristiti ga kao preparat za noćnu negu – svako veče pre spavanja, ulje treba jednostavno utrljati u kožu lica uz blagu masažu. Na taj način ono prodire u dublje slojeve kože, deluje tokom noći i regeneriše i podmlađuje lice. 

Orahovo ulje se može koristiti i kao antirid – nekoliko kapi ulja se nanese na nežne delove lica koji su najviše skloni pojavi bora, kao što su koža oko očiju i oko usana. U ovom slučaju, ulje se svako veče vrhovima prstiju veoma blago utrlja u kožu i ostavi da deluje tokom noći. Koži se vraća elastičnost i volumen, bore postaju manje vidljive, a lice značajno podmlađeno. Ako se upotrebljava svakodnevno pre spavanja, rezultati će biti vidljivi već nakon 2-3 nedelje.

Pored ovih načina, orahovo ulje se može koristiti i kao maska za lice, pakovanje za ispucale delove kože i balzam za usne, kako samostalno tako i u kombinaciji sa drugim uljima ili prirodnim sastojcima.

Takođe, orahovo ulje se može koristiti kao dodatak ostalim kozmetičkim proizvodima. Možete dodati nekoliko kapi u svoju omiljenu hidrantnu kremu i dodatno je obogatiti, ili ga dodati u noćnu kremu i pojačati njen hranljivi učinak; praktično, možete ga dodati u sve preparate za negu lica i značajno ih poboljšati.

Maska sa orahovim uljem za lice

 

Najčešća i najomiljenija upotreba orahovog ulja za lice je u obliku maske za lice. Maska sa orahovim uljem je svojevrstan „džoker“, koji može veoma brzo vratiti svež i blistav izgled vašem licu. Ovakva maska daje super efekte za veoma kratko vreme, pa predstavlja „spas u zadnji čas“, bilo da je reč o brzom oporavku umorne kože, kućnom beauty-tretmanu pred odlazak na sutrašnje slavlje ili hitnom ulepšavanju pred neplanirani večernji izlazak. Evo nekih predloga:

Vitaminska maska za sve tipove kože

 

Sastojci: 1 kašika orahovog ulja, pola banane, 1 kivi

Postupak – Oljuštiti bananu, odvojiti polovinu i ispasirati. Oljuštiti kivi, odstraniti semenke i ispasirati zeleni mesnati deo. Pomešati dobijenu voćnu pulpu banane i kivija sa orahovim uljem u jedinstvenu smesu. Naneti na kožu i ostaviti da deluje 20-25 minuta, a nakon toga lice oprati. Ova maska je bogata vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama. Hidrira, osvežava i revitalizuje kožu lica, a pogodna je za sve tipove kože.

Hranljiva maska za suvu kožu

 

Sastojci: 1 kašika orahovog ulja, 1 žumance, 1 kašika kisele pavlake (20% mm)

Postupak – Pomešati sve sastojke u jedinstvenu smesu, naneti na kožu i ostaviti da deluje 20-25 minuta, a nakon toga lice oprati. Ova maska je veoma bogata masnoćama, izuzetno je hranljiva, pa je efekat odmah vidljiv – ona suvoj koži momentalno vraća jedrinu.

„Anti-aging“ maska protiv bora

 

Sastojci: 1 kašika orahovog ulja, 1 kašičica kakao putera, 1 kašičica vazelina, 1 kašičica jekoderm masti

Postupak – Kakao puter, vazelin i jekoderm podgrejati (na toplom, nikako na vrućem) kako bi omekšali i pomešati sa orahovim uljem u jedinstvenu smesu. Gotovu smesu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Naneti na kožu i ostaviti da deluje 20-25 minuta, a nakon toga lice oprati. Ako se maska stavlja uveče pred spavanje, može se papirnim ubrusom skinuti samo višak i ostaviti da koža tokom noći upija sastojke, a ujutru oprati lice kao i obično.

Kako napraviti orahovo ulje za lice?

 

Od kada se više pažnje obraća prirodnoj i organskoj proizvodnji sve više ljudi samostalno pravi ulja u domaćoj radinosti.

 

orahovo ulje za lice recept

 

Postoje 2 načina pripremanja od kojih se dobijaju dve varijante domaćeg orahovog ulja. Ako i vi više volite da budete „sam svoj majstor“, evo uputstva kako ovo ulje za negu lica možete sami napraviti kod svoje kuće:

Metoda 1 – Priprema 100% čistog orahovog ulja

Ovaj način je za zaljubljenike u prirodna ulja koji za sebe žele najkvalitetnije, pa je malo zahtevniji kad je u pitanju oprema u kuhinji – potrebno je investirati u presu za ceđenje ulja (ručnu ili mehaničku).

Potrebno je:

 • 1,5 kg očišćenih oraha (od kojih se dobije oko 0,5 l ulja)
 • Super-secko
 • Presa za ceđenje ulja
 • Sterilna gaza
 • Levak
 • Staklena bočica tamne boje

Postupak:

 • Samleti jezgra u super-secku da budu veoma sitni kao npr. kad se pripremaju mleveni orasi za kolače. Paziti da se ne prepuni aparat kako bi se svi orasi ravnomerno samleli (bolje je podeliti količinu i samleti je u porcijama, nego sve odjednom). Takođe voditi računa da se sa mlevenjem ne pretera, kako se orasi ne bi pretvorili u puterastu masu – pastu koja nije dobra za ceđenje u presi.
 • Raširiti samlevene orahe na pleh i staviti u već zagrejanu rernu na 190°C i ostaviti ih oko 5 minuta da se zagreju. Ovo pomaže da se ulje lakše izdvoji iz oraha tokom ceđenja.
 • Ovako pripremljene orahe stavljati u presu, cediti i skupljati ulje iz prese u posebnoj posudi.
 • Obložiti unutrašnjost levka sterilnom gazom. Sipati ulje dobijeno iz prese i filtrirati ga kroz gazu i levak tako da eventualni ostaci oraha ostanu u gazi. Istovremeno uz pomoć levka sipati filtrirano ulje u tamnu staklenu bočicu.
 • Dobijeno orahovo ulje držati u frižideru, gde ostaje sveže 2 – 3 meseca.

Metoda 2 – Priprema macerata orahovog ulja

Potrebno je:

 • 100 gr očišćenih oraha
 • 300 ml hladno ceđenog ulja po izboru: maslinovog / suncokretovog / susamovog 
 • CO2 ekstrakt ruzmarina
 • Staklena tegla
 • Sterilna gaza
 • Staklena bočica tamne boje

Postupak:

 • Usitniti jezgra oraha ili u super-secku (ne preterati sa sitnjenjem, već ih ostaviti u komadićima), ili ih staviti u plastičnu kesicu i jednostavno ih usitniti čekićem.
 • Staviti usitnjenje orahe u teglu i naliti ih uljem po izboru. Za pripremu macerata najčešće se bira maslinovo ulje, koje je već samo po sebi blagotvorno za kožu. Međutim, ostala biljna ulja su laganija i brže upijaju lekovite sastojke iz oraha, pa su takođe dobar izbor.
 • Dodati obavezno CO2 ekstrakt ruzmarina radi zaštite ulja od oksidacije. Ulje oraha je bogato lako kvarljivim polinezasićenim masnim kiselinama, pa se ovaj ekstrakt koristi za zaustavljanje oksidacije. U suprotnom može se desiti da se ulje pokvari, dobije neprijatan miris i postane neupotrebljivo.
 • Teglu je potrebno dobro zatvoriti kako ne bi došlo do kontakta sa vazduhom. Ovako pripremljena smesa treba da odstoji 4-5 nedelja, kako bi se lekoviti sastojci iz oraha otopili i prešli u ulje. Preporučuje se da se tegla u tom periodu drži na toplom i sunčanom mestu i da se povremeno protrese (na svakih 5, 6 dana).
 • Nakon ovog perioda stajanja, sadržaj iz tegle treba procediti kroz sterilnu gazu. Filtrirani macerat koji se dobije biće tamno žute do smeđe boje.
 • Gotov macerat treba sipati u tamnu staklenu bočicu i čuvati ga na hladnom i mračnom mestu. Najbolje je čuvati ga u frižideru, gde može da stoji do 4 meseca.

Orahovo ulje u kozmetici za lice

 

Ako pogledamo sastojke ovog ulja, primetićemo da su to upravo one aktivne supstance koje se nalaze u preparatima poznatih kozmetičkih firmi. U svetu su rađena mnoga ispitivanja orahovog ulja i kvaliteta njegovih sastojaka i studije su pokazale da je ono izvanredno za upotrebu u kozmetici zahvaljujući kvalitetu lipida koje sadrži i njihovog delovanja na kožu.

Kao izvor aktivnih supstanci, orahovo ulje se koristi u kozmetičkoj industriji zbog visokog udela esencijalnih masnih kiselina: linolne omega-6 masne kiseline i alfa-linoleinske omega-3 masne kiseline. Zbog svojih svojstava da hidrira, ishranjuje i revitalizuje kožu, kao i velikog antioksidativnog dejstva, orahovo ulje se najviše koristi u kremama za suvu kožu i kremama protiv bora, kao i u ostalim anti-aging preparatima.

Ipak, za borbu protiv bora treba vam više od lipida, a to su su sastojci koji pospešuju stvaranje kolagena.

To vam može pružiti dobra krema protiv bora, sa kvalitetnim sastojcima kojih ima u velikoj količini. Zbog toga je važno da pažljivo proučite koje preparate koristite i napravite dobar izbor. Možete naći kvalitetne preparate sa bogatim sadržajem korisnih sastojaka i nagraditi svoju kožu prvoklasnom negom. 

Orah – mala tajna velikog majstora

 

Kako to da nam ova voćka čudnovata pruža takvu blagodat? Odakle u tako malenoj loptici toliko zdravlja i lepote? Kao i svako jezgro, i jezgro oraha je klica novog života, kreirana da rađa novo, obnovi i oživi. Ova „super hrana“ je koncentrat svega najboljeg što priroda može da ponudi. Vrhunska formula velikog majstora…

Zahvaljujući bogatom sastavu možemo reći da je orahovo ulje svojevrsna „vitaminska bomba“ za kožu. Njegova dragocena ulja imaju moć da hrane i regenerišu našu kožu i dubinski i spolja, da vraćaju svežinu i blistavost licu i život u obraze. Zbog toga je orahovo ulje za lice „Alfa i Omega“ u nezi kože i treba ga ceniti kao ekskluzivni kozmetički proizvod.

Sada kada znate tajne ovog čudesnog ploda i njegovog zlatnog ulja, uzmite sve njegove darove i nagradite svoje lice. Vrlo brzo ćete videti fantastične rezultate, a ono će vam dugo biti zahvalno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *