bubuljica u uhu
Bubuljice

Bubuljica u uhu uz ove savete nema šanse!

Bubuljica u uhu nije uopšte retkost. Dešava se često, a razloga za njihovu pojavu ima nekoliko. Ukoliko napipate ovakvu promenu u uhu, evo na koji način treba da postupite!

Lice, leđa, vrat – uobičajena su mesta na telu gde se bubuljice pojavljuju. Na ovu listu od sada možemo dodati i uši, jer akne uopšte nisu retkost u njima! Iznenađeni? Pritom, uopšte se ne radi o predelu ušne školjke. Ne, u pitanju je ušni kanal.

Zašto se bubuljice javljaju na ovom neuobičajenom mestu i kako da ova pojava prođe što bezbolnije, saznaćete u nastavku.

Uzrok nastanka bubuljice u uhu

 

bubuljice u uhu uzrok

 

Sećate se verovatno da ste kao mali od roditelja često dobijali savete da prilikom kupanja ne zaboravite oprati uši. U pubertetu, ali i u odraslom dobu, ovaj savet vam je zlata vredan ako želite da vas bubuljice u ušima preskoče. Šalu na stranu, održavanjem higijene ušiju, velika je verovatnoća da će vas bubuljice zaobići.

Ipak, nekada je njihovu pojavu nemoguće izbeći. Uši su izuzetno osetljivo područje, u kojima se prečesto skupljaju bakterije i mikroorganizmi. Uzmimo u obzir da uši luče mast, koja u nekim normalnim količinama ima svoju funkciju.

Problem se javlja kada se ušna mast nagomila, što se obično dešava kada osoba prolazi kroz stresno razdoblje. Pridodajmo tu i malo jače znojenje. Znoj plus nagomilana masnoća (pridodajmo tu i zadebljalu, mrtvu kožu), eto odličnih uslova za nastanak upale sa gnojnim vrhom. Ostaci šampona i drugih kozmetičkih preparata koje koristimo za kosu samo pojačavaju problem.

Možda ste sad pomislili: „Ok, bubuljica, ništa strašno!“ Ipak, ova pojava ume poprilično da namuči. Kao prvo, najčešće je jako bolna, a ponekad se problem razvije do tih razmera da vam je potrebna pomoć stručnjaka.

Simptomi bubuljice u uhu 

 

Da se razumemo, koža uha se ne razlikuje previše od kože koja je na licu. Na njoj se takođe nalaze pore, koje pod uticajem sebuma mogu da se zapuše i dovedu do upale. Kada se upala stvori i formira bubuljica, nema šanse da ne primetite.

Jedan od glavnih simptoma je nelagodnost u samom ušnom kanalu. Možete imati i subjektivan osećaj da vam je uho zaglunulo. Ako je bubuljica spolja na ušnoj školjci, može se videti i golim okom i napipati prstom. Obično je to mesto bolno na dodir, a ponekad se može i napipati kvržica.

Tretman ovih bubuljica je poprilično otežan, jer se radi o vrlo nepristupačnom mestu, pa je prava sreća ako se bubuljica i malo vidi.

Ako se uočava i crvenilo u uhu, bez dileme se radi o gnojnoj bubuljici koja tek izbija. Ako je upala poodmakla, možete primetiti i oticanje gnoja iz ušnog kanala.

Postoji nekoliko vrsta bubuljica koje se javljaju u ušima, ali jedno je sigurno: većina njih će vas boleti.

Bolna bubuljica u uhu

 

Najčešći tip bubuljica u uhu boli i stvara neprijatnost. Bol je prvi signal da se u uhu nešto dešava. Nekada možete osetiti kljuckanje na mestu izbijanja bubuljice, nekada peckanje. Bilo kako bilo, ovo je vrsta bolnih akni.

U tom momentu, nešto najgore što možete pokušati je ceđenje.

Ceđenje bolne bubuljice nije dobra ideja i može samo pogoršati problem. Što je najgore, bubuljica će vas još više boleti.

Čišćenje i dodirivanje štapićem za uši takođe mora biti jako pažljivo i nežno, jer postoji mogućnost da se bubuljica povredi.

Marija ima iskustva sa problematičnom kožom lica. Zbog njega je godinama bila nesrećna. U najlepšim godinama je bila nesigurna, a sve zbog ružnih bubuljica. Od očajavanja nije imala ništa, te je rešila da stvar uzme u svoje ruke. Pretražila je ceo internet i došla do svoje formule za čistu i lepu kožu lica. Ne lutajte kao ona, već pogledajte kako je uspela da iz borbe sa bubuljicama izađe kao pobednik, klikom na: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Bezbolna  bubuljica u uhu

 

Jedna od najčešćih bubuljica u uhu su mitiseri. Kada se oni pojave, može se reći da ste imali puno sreće, jer mitiseri najčešće ne bole. Možete ih prstom napipati, a možete i uz pomoć ogledala uočiti malu, crnu tačkicu. Ako znate da nemate mladež na tom mestu, radi se o mitiseru.

Oni najčešće ne stvaraju veće probleme. Jedino što može da se desi je da toliko porastu da je neophodno ceđenje. Nisu retki slučajevi da su lekari izvlačili ogromne mitisere iz ušnih kanala. Ovo naravno ne možete obaviti sami, već je potrebno da to odradi neko stručan. Ne brinite, radi se o rutinskoj intervenciji.

Ono što više brine kada se pojavi u uhu su potkožne, ali i gnojne bubuljice.

Potkožna bubuljica u uhu

 

Potkožne bubuljice u uhu, po pravilu, nisu opasne, ali su bolne. To je zato što je potrebno par dana organizmu da se izbori sa upalom. Nekada se stvari zakomplikuju, pa možete imati osećaj da se bol širi i prema vilici i da je zatvorio celo uho. Tada je već potrebno da potražite pomoć, pogotovo ako bol traje par dana i ne prolazi.

Problem sa potkožnim bubuljicama je taj da je potrebno pomoći bubuljici da stvori vrh, kako bi gnoj imao gde da iscuri. Nije na odmet koristiti preparate koji mogu da smanje upalu i crvenilo oko bubuljice.

Gnojna bubuljica je najteži oblik bubuljica u uhu.

Gnojna  bubuljica u uhu

 

Osim što boli, ova vrsta bubuljice je nezgodna za tretman, ali i samo ceđenje. Ukoliko je bol podnošljiv, pa odlučite da sačekate da bubuljica sama sazri, nije na odmet blago čistiti uho dezinfekcionim sredstvima.

Ukoliko imate bubuljicu u uhu, a pojave se bol u vilici i visoka telesna temperatura, neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

To najčešće znači da je upala otišla predaleko i da če vam biti potrebni antibiotici. Ovo se, naravno, retko dešava i najčešće je moguće rešiti problem kod kuće i prirodnim preparatima koje imate pri ruci.

Evo, šta od domaćih preparata može da pomogne i kako da postupite ukoliko imate aknu u uhu.

Uklanjanje  bubuljica u uhu prirodnim putem

 

Prirodni preparati su uvek dobro došli kada je lečenje bubuljica u pitanju, jer kao prvo, ne želimo u uho bilo šta staviti, pogotovo ako obiluje jakom hemijom.

Bubuljicu u uhu uvek možete namazati i gelom od aloe vere. Ova biljka ima odlično antiupalno dejstvo, a sve to bez štetnog uticaja na uho, pa se bez brige može nanositi u ovu osetljivu regiju.

Od domaćih lekova, preporučuje se i jabukovo sirće. Najbolje je jednu kašičicu sirćeta razblažiti sa jednom kašičicom vode, pa štapićem naneti na bubuljicu. Jabučna kiselina takođe dezinfikuje kožu oko bubuljice i otapa mrtve ćelije kože, što može biti od pomoći ukoliko vas muči potkožna bubuljica.

Ako napipavate bubuljicu u uhu, možete probati da je očistite mešavinom soda bikarbone i mlake vode.

Sodom bikarbonom protiv bubuljice u uhu

 

Soda bikarbona za akne će odlično dezinfikovati samu bubuljicu, ali i kožu oko bubuljice i na taj način ubrzati izlečenje. Mlaka voda će sa druge strane omekšati bubuljicu i ubrzati sazrevanje, a možda malo i ublažiti bol. Ovo ne važi ukoliko je u pitanju gnojna bubuljica, jer će nanošenje paste od soda bikarbone sigurno da vas peče, ali vredi izdržati ovaj bol. Dakle, prstom ukoliko je dostupna ili štapićem za uši očistite bubuljicu.

Ulje čajevca za bolne akne u uhu

 

Ova biljka ima antiseptičko dejstvo, što u kratkom vremenskom periodu može da smiri upalu i ubrza zarastanje bubuljice. U pitanju je prirodan preparat koji možete naneti u ušni kanal, bez bojazni za svoje zdravlje. Ipak, ono je poprilično agresivno ukoliko se koristi samostalno, pa je dobro razblažiti ga sa nekim blažim uljem, kao što je npr. kokosovo ulje za lice. Dakle, tuferom nanesite ovu mešavinu na bubuljicu u uhu i odmah bi trebalo da osetite boljitak. Ulje čajevca hladi kožu, pa bi trebalo da se bol istog trenutka za nijansu povuče.

Možete i da pomešate jednu kašičicu ulja čejevca i nekoliko kašičica vode, pa da špricem ubacite mešavinu u uvo. Zadržite nekoliko minuta, pa izbacite. Ponovite ovaj način ispiranja ušiju bar dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Šta onda kada je ceđenje neophodno?

Ceđenje bubuljice u uhu

 

Ukoliko je u pitanju jako velika bubuljica, nekada je ceđenje i izvlačenje korena potrebno obaviti. To naravno ne možete obaviti sami, pa je najbolje obratiti se lekaru orl (otorinolaringologu). Nije retkost da nestručno ceđenje bubuljica samo zakomplikuje stvari, dok je za lekare ovo rutinski posao.

Obično u kućnim uslovima pokušavamo da priđemo bubuljici pincetom (koja mora biti dezinfikovana). To često ne bude precizno izvedeno, jer pored dezinfikovanog pribora, morate imati i malo znanja.

Pustite stručnjake da rade svoj posao! Na taj način, bićete sigurni da je sve pod kontrolom, a ukoliko i postoji potreba, lekar će vam prepisati nešto i od lekova.

Lečenje bubuljica u uhu

 

bubuljice u uhu uklanjanje

 

Obično se sve završava na spoljašnjem tretmanu i mazanju bubuljice odgovarajućom kremom, mašću ili gelom. Retko kada postoji potreba za antibioticima, i lokalno i oralno. Najverovatnije će vam prepisati kremu koja sadrži salicilnu kiselinu za lice. Ona je odlična za smirivanje upale i zasušivanje bubuljica.

Ukoliko bude bilo potrebe, možda dobijete i benzoil-peroksid gel za akne. On je malo agresivniji, ali daje rezultate i za vrlo kratak vremenski period isušuje bubuljicu. Nakon njega, kada bubuljica prođe, biće potrebno da mažete neku hidratantnu kremu za lice ili pantenol, kako bi se koža oporavila i ujednačila.

Krema sa retinolom

 

Nije retkost da lekari prepisuju i kreme sa retinolom kao lek za akne u uhu. Zašto je to tako? Glavna prednost retinola je što vrši blagi piling kože, što je svakako preporučljivo kada su u pitanju bubuljice. Skidanjem tog površinskog sloja, odlaze i višak mrtvih ćelija, prljavštine, mikroorganizmi, a sazrevanje bubuljice se ubrzava.

Retinol je odličan i kao prevencija. On će redukovati količinu masnoće (sebuma) koji se luči, očistiće pore i sprečiti nastanak nove bubuljice.

Kod lečenja bubuljica u uhu, može da pomogne i sledeće:

  • očistiti (oprati) uho dezinfekcionim sapunom za umivanje
  • čišćenje bubuljice u uhu alkoholom (najbolje je natopiti štapić za uši i pažljivo preći bubuljicu)
  • očistiti bubuljicu stapićem za uši prethodno natopljenim losionom za bubuljice.

Da li je u pitanju bubuljica u uhu ili nešto drugo?

 

Ponekad se dešava da ljudi napipavaju izraslinu unutar uha ili čak na uhu, a da nisu sigurni o čemu se radi.

Ukoliko vas promena boli, najverovaatnije je bubuljica, ali ukoliko nije bolna, možda je u pitanju i nešto drugo.

Sta se obično pojavljuje u ovoj regiji? U ovoj oblasti nisu retkost lojne ciste ili pojava seboreične keratoze.

Lojne ciste nisu bolne i predstavljaju nakupljeni sebum (loj) i keratin unutar zdravih ćelija. Nisu opasne i može se reći da samo vizuelno smetaju, pa ih iz tog razloga većina ljudi uklanja.

Seboreične keratoze su izrasline na koži, takođe benigne, koje nastaju kao posledica UV zračenja. Obično se javljaju kod starijih osoba. Jedini efikasan način na koji se uklanjaju je putem operacije.

Ukoliko napipavate nešto u uhu, a niste sigurni da je bubuljica, dilemu vam može otkloniti samo stručno lice. Samo tako možete preduzeti dalje korake kada je lečenje u pitanju.

Kako izbeći bubuljice u uhu?

 

Ne kaže se džabe: Bolje sprečiti, nego lečiti. Što se bubuljica tiče, upravo je tako. Zašto se suočavati sa bolnom bubujicom u uhu, ako to nije neophodno. Već smo napomenuli da je održavanje higijene ušiju imperativ, ali vodite računa i o sledećem stvarima:

  1. Proverite kakva je voda kojom se kupate. Češće nego što mislite, zagađena voda je razlog zbog kojeg vam se pojavljuju bubuljice, ne samo u ušima, već po čitavom telu.
  2. Ukoliko se bavite određenim zanimanjima gde je oko vas velika količina prašine ili hemikalija (npr. rudari ili automehaničari) obavezno zaštitite uši. Čepići su super stvar, a štite i od buke!
  3. Izbegavajte stavljanje različitih predmeta u uši, ukoliko to nije neophodno. Slušalice za telefon su samo jedan od načina na koji možete uneti mikroorganizme i bakterije u uvo, pa ako ste ,,navučeni’’ na njhovo korišćenje, sa vremena na vreme ih obavezno dezinfikujte.

Bubuljice u uhu nisu strašne, samo su neprijatne. Glavni problem je to što su nedostupne. Iz tog razloga i malo duže traju nego obične bubuljice na licu. Zbog toga, kad obavljate čišćenje lica, ne preskačite regiju ušiju ni tokom umivanja, ni čišćenja losionom. Ukoliko vam se pojave, ne očajavajte i pokušajte najpre prirodnim preparatima da ih se rešite. Od danas, primenjujte nešto od ovih saveta i bar one će vas ubuduće sigurno zaobilaziti.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *