nega lica leti
Nega kože

Nije teško! Evo kako nega lica leti treba da izgleda!

Nega lica leti je, verovali ili ne, mnogo jednostavnija, nego za vreme ostalih godišnjih doba. Uz prave savete blistaćete, iako ste izloženi Suncu i toploti!

Retko ko se ne raduje letu. Čak i oni koji maksimalno izbegavaju Sunce, tokom letnje sezone porade na svom tenu. Kada, ako ne za vreme letnjih meseci, prošetati savršeno preplanulu kožu?

Mnogi i preteruju, pa umesto svilenkaste i baršunaste kože dobiju na njoj opekotine, fleke, a često i bore.

Kako da izbegnete ovu uobičajenu grešku kada je letnja nega lica u pitanju? Na ovo i puno drugih pitanja, dobićete odgovor u nastavku teksta.

Saveti za negu lica leti

 

Sezona godišnjih odmora i dugih letnjih raspusta, pravo je vreme da se povuče ručna kada je nega lica u pitanju. Nema više teških preparata i naporne šminke. Što bi se reklo, skinimalizam na delu. Koža lica zaslužuje bar jednom godišnje da odmori od slojeva i slojeva kozmetike koji joj ne daju da diše. Pustite je da bar leti bude bez šminke, što će vam se višestruko isplatiti. I sami ste više puta osetili na svojoj koži da se šminka na visokim temperaturama bukvalno topi, pa nema ni svrhe stavljati je.

Kada je kozmetika u pitanju i tu treba zadržati samo neophodno. Ipak, neke stvari su osnova i njih ne bi trebalo preskakati nikada. Ovde mislimo na adekvatno čišćenje lica i ishranu kože, jer bez njih nema pravilne nege. Samo na taj način ćete izbeći potencijalne probleme sa kožom lica tokom leta.

A koji su to problemi kože lica leti?

 

Preterivanje u sunčanju po kožu lica nikako nije dobro, jer ona tada ne može da kontroliše lučenje melanina. Ono što može da vam pokvari godišnji odmor su opekotine i izražene hiperpigmentacije na licu. Čak i da ne dođe do ovih promena, koža koja je pod dejstvom ultra- violetnih zraka je sama po sebi slaba, suva i preti da postane dehidrirana koža.

Pigmentne promene su ružna posledica koju ćete dugo vući posle leta, pa još jednom razmislite vredi li rizikovati oštećenje kože lica zarad preplanulog tena.

Ujednačen ten kože lica je nešto drugo! Zdravo tamnjenje mora ići postepeno. Bez adekvatne nege, oštećenu kožu od Sunca, teško je vratiti u balans. Ni tada se posledice neće sasvim povući, jer sunčevi zraci menjaju kožu na ćelijskom nivou.

Vesna je imala ovih problema, kao posledicu nedovoljne brige o svojoj koži. Izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite, odrazilo se na njenoj koži. Dugo je imala problem sa flekama, podočnjacima i borama. Mislila je da  će joj koža zauvek ostati tanka, opuštena i pohabana. A onda je našla rešenje! Tako je jednostavno! Smanjila je fleke i podočnjake i bore postepeno i bez muke. Kako? Pročitajte njenu priču i uverite se da način postoji . Njena priča je na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Koji kozmetički proizvodi su vam neophodni za letnju negu lica, otkrijte u najkraćem mogućem spisku koji smo za vas pripremili.

Proizvodi za letnju negu lica

 

Dakle, tokom leta, nema teških preparata.

To znači da formulacije na bazi ulja nikako ne dolaze u obzir. Pređite na formule na bazi vode, jer su one lakše i koža ih bolje podnosi. Takođe, zaboravite na medicinske preparate i bar privremeno pređite na prirodnu kozmetiku. U duhu leta i jeste priroda i vraćanje sebi. Zašto i koži lica ne pružiti priliku da se vrati u svoj prirodni balans i sama pokuša da se bori sa problemima?

Bilo da imate bubuljice ili fleke na koži, probajte da je negujete sa što manje preparata.

Jedan kozmetički proizvod, ukoliko je kvalitetan i dobar, može da zameni brdo preparata.

Šta je ono bez čega ne bi trebalo da otvarate nijednu letnju sezonu, saznajte u nastavku.

Pena za umivanje

 

Svaki dan započinjemo umivanjem i to je nešto što se podrazumeva. Leti je u upotrebi isključivo hladna voda, što je dobro, jer ona ubrzava cirkulaciju i podstiče razbuđivanje. Da bi se koža adekvatno očistila, potrebna vam je i odgovarajuća pena za čišćenje lica. Ona je mnogo bolji izbor od sapuna, jer komercijalni sapuni često isušuju kožu što je tokom leta dodatni problem.

Setite se koliko se samo puta umivamo leti. Nema smisla koristiti sapun (ukoliko nije u pitanju npr. kozji), a za to nema ni potrebe. Pena je sasvim dovoljna za savršeno čistu kožu.

Krema za hidrataciju kože

 

Nakon toga, obavezno treba naneti hidratantnu kremu za lice. Ona će fino omekšati kožu i vratiti izgubljenu vlažnost umivanjem. Poželjno je da bude bogatog sastava, ali na prvom mestu da sadrži vitamine za lice, da ima dodatak u vidu kolagena, kao i obaveznu hijaluronsku kiselinu.

Ovo je dovoljno ukoliko radite u zatvorenom ili što bi se reklo u poslednje vreme- od kuće. Ukoliko imate posla napolju, obavezan korak je i sledeće…

Krema sa spf faktorem

 

Ona je vaš najbolji saveznik u letnjim danima i bez nje, zaista, nikuda ne bi trebalo da idete. Više puta ste čuli ovaj savet, ali nije bez razloga.

 

nega lica tokom leta

 

Sunce je ostalo bez svog zaštitnog omotača, te nije isto kao nekada. Sunčevi zraci doslovno prže kožu, te za samo kratak vremenski period, tipa nekoliko sati, možete iskusite ozbiljne opekotine. Naravno, ovo važi ukoliko se ne štitite i ne možete zaštitne losione, ulja ili kreme.

Kremom sa zaštitnim faktorom treba mazati sve izložene površine, a ne samo one koje su podložne gorenju na Suncu. Dakle, nema vrdanja i preskakanja. Celo lice se maže, uključujući i uši i vrat. Ovi delovi tela su podložni gorenju, ali i starenju, pa ne bi trebalo na njih zaboraviti. Koža pod uticajem sunčevih zraka brže stari. Oči, takođe, treba zaštititi zaštitnim staklima.

Termalna voda za lice

 

Nikad dovoljno osvežavanja kože u toku letnje sezone. Ukoliko ste na otvorenom, od pomoći može da bude neka od termalnih voda za lice, jer su one idealni pereparati za ovo doba godine. Prskanje pumpicom, osim što će vas rashladiti, pomoći će i da koža ojača svoju zaštitnu barijeru.

Poznato je da je termalna voda izuzetno lekovita, odnosno da sadrži ogroman broj mineralnih materija. Iskoristite ih u vreme letnjih meseci i osvežavajte kožu lica što ćešće. Ova praksa može pomoći i da se rešite bubuljica i manje upornih fleka na koži.

Micelarna voda za skidanje šminke

 

Ukoliko ste pomislili da nega kože lica leti skroz može da prođe bez šminke, varate se. Sigurno ćete doći u iskušenje da povremeno stavite maskaru i karmin, odnosno ako ne puder, bar BB kremu za lice. Uveče bi valjalo sve to skinuti.

Ne mastite lice mlekom ili uljem za skidanje šminke, već odaberite micelarnu vodu za lice.

Ovaj preparat je poznat po svojoj univerzalnosti, pa osim što služi za čišćenje lica i skidanje šminke, može poslužiti i kao tonik za lice.

Ne žurite da odmah nakon upotrebe micelarne vode za lice upotrebite i kremu, već sačekajte da koža sve lepo upije, pa prionite na hidriranje kože.

Hidratacija lica tokom leta – najvažniji korak

 

Adekvatna hidratacija kože lica je nešto na čemu treba konstantno raditi tokom leta, jer se koža u ovom periodu često peruta i isušuje. Češće kupanje i tuširanje, samo po sebi isušuje kožu. Slana, morska voda, takođe, ostavlja posledice. Toga ćete biti svesni, gotovo istog trenutka. Kvašenje lica vodom pruža trenutno prijatan osećaj, ali ne pomaže hidrataciji.

Ukoliko vas lice zateže, peče i boli, najverovatnije ste preterali u izlaganju sunčevim zracima. Tada morate nadoknaditi izgubljenu vlažnost preparatima i umiriti kožu. Jedan od najboljih izbora su prirodne kreme za lice, jer osim što hlade i omekšavaju kožu, pružaju osećaj mekoće i svežine licu.

Postoje razlike u nezi kože lica leti u zavisnosti od tipa kože.

Ukoliko imate izrazito masno ili suvo lice, evo nekih korisnih smernica za vas.

Nega masne kože lica leti

 

Masna koža lica je leti izuzetno zahtevna. Osim što sama po sebi kuburi sa viškom sebuma, ona se i pojačano masti. Možemo slobodno reći da je tokom leta problem sa masnom kožom lica duplo veći.

Rešenje je u stalnom skupljanju masnoća sa lica, za šta su idealne vlažne maramice. Uvek ih imajte pri ruci, jer osim što će vas osvežiti, poslužiće i da očistite lice. Ovo rešenje koristite samo ukoliko ste van kuće, jer ukoliko ste u mogućnosti, jedno od rešenja je i da se češće umivate. Vlažne maramice su ipak samo pomoćno sredstvo za negu, a ne osnovno.

Svejedno, skidanje masnoća umivanjem ili vlažnim maramicama nije dovoljno. Kraj sebe morate imati dobar losion za čišćenje lica. On će očistiti kožu, ali i ostaviti lekovite sastojke, koji će pospešiti rad kože. On je dobra garancija da se na koži neće lepiti bakterije i mikroorganizmi, te da će vas u letnjem periodu izbegavati bubuljice i upale na koži.

Nega suve kože lica je jednako specifična, ali na potpuno drugačiji način.

Nega suve kože lice leti

 

Rekli smo da nega lica tokom leta treba da bude umerena. Kod suve kože lica, možemo reći da nega treba da bude aktivna. To znači da čim osetite da se koža isušila, nanesite jedan sloj hidratantne kreme. Perutanje suve kože je tako često tokom letnjih meseci, pa je jedini način da se ovakav tip kože drži pod kontrolom je da se redovno vlaži.

Izaberite neutralnu kremu za lice i nanosite je bar tri puta dnevno.

Nanošenje se prosto podrazumeva posle umivanja. Bogata formulacija će omekšavati kožu, ali to često neće biti dovoljno. Uveče, pred spavanje, možete naneti neko prirodno ulje na lice, poput ulja jojobe, kako biste dodatno mekšali kožu, ali i nadoknadili masnoću koja ovom tipu kože nedostaje.

Ukoliko imate suv tip kože, u ovom periodu će postojati možda češća potreba da radite piling lica. Skidanje mrtvih ćelija kože je od velike važnosti u toku letnjih meseci, jer po pravilu se na koži gomila velika količina svakakvih čestica. Njihovo redovno uklanjanje pomaže da koža bude glatka i meka, a ne gruba i hrapava na dodir.

Nega problematične kože lica leti

 

Svaki iskusan dermatolog će vam preporučiti obavezan piling kože lica, o bilo kom problemu na koži da se radi.

Svi oni sa problematičnom kožom lica mogu da odahnu zahvaljujući jednom ovakvom tretmanu.

Praksa je da se na kraju leta obavezno odradi hemijski piling lica, prosto da bi se koža adekvatno očistila i obnovila. Na ovaj način, ublažićete fleke na licu, ali i rešiti se i bubuljica.

Pitate se, zašto je pilingovanje kože toliko dobro?

Zato što se uz njegovu pomoć dovode zdrave, vitalne ćelije kože na površinu, a skida sve ono što ne valja. To nije jedini način da se ublaže pigmentne promene, ali je jedan od najbržih, jer daje trenutne, primetne rezultate. Uostalom, nakon jednog ovakvog čišćenja, koža bolje upija sve ono što se ubuduće nanosi na kožu.

Dakle, svi lekoviti tretmani, kreme i razna hranljiva pakovanja u vidu ampula i seruma, bolje prodiru u kožu ukoliko je ona potpuno očišćena. Bore od sunca će biti manje vidljive, a vi generalno zadovoljniji izgledom svoje kože.

Ukoliko vas muče bubuljice tokom leta, takođe, možete imati koristi od ovog tretmana. Dobar deo akni će se skinuti kada se koža detaljno očisti. Ukoliko i ne prođu, piling će svakako pospešiti njihovo zasušivanje.

Marija je imala bubuljice, koje bi leti obično buknule na njenom licu. To to joj je pravilo velikih problema u najlepšim godinama života. Tada je očajavala, a sada zadovoljno pokazuje svoju kožu lica. Ni traga od bubuljica, već joj je koža fina i glatka. Kako je uspela da svoje lice dovede u red i kako i vi možete uraditi isto?  Otkrijte na ovom linku:

Nemam više bubuljice na licu, a ovo je tajna mog čistog lica!

Šminkanje kože lica leti je podjednako veliki izazov kao i odabir kozmetike. Rekli smo da je poželjno da ga izbegavate, ali ukoliko spadate u one koji ne mogu bez šminke, onda se trudite da bude što manje. Evo, sta vam od šminke tokom leta definitivno nije potrebno!

Letnja šminka

 

Ukoliko se pridržavate pravilne letnje nege lica, vrlo malo šminke će vam i biti potrebno da blistate i izgledate odlično.

 

letnja nega lica

 

Ukoliko fino preplanete, puder za lice vam zaista neće biti potreban. Idealno je vreme da zaboravite na njega, pogotovo ako se radi o večernjim izlascima leti.

To znači da vam ni setovi bronzera, hajlajtera i rumenila za lice takođe neće biti potrebni. Zaboravite na konturisanje lica! Ove peparate, vrlo lako može da zameni mala količina korektora za bubuljice (ukoliko imate nepravilnosti na koži) i eventualno neka hranljiva CC krema.

Ono što biste mogli da preskočite tokom vrelih letnjih dana su i senke za oči. One se sigurno neće zadržati na svom mestu, bez obzira na količinu fiksatora šminke koji nanesete. Jednostavno, nema potrebe za tim. Odmorite oči od senki, a u šarenilu njihovih boja uživajte nekom drugom prilikom.

Ni olovka za obrve vam nije neophodna, ali potpuno je razumljivo ako morate da je iskoristite. Ukoliko su vam obrve prečupane, ona je zaista nezaobilazna.

Naglasite malo oči dobrom maskarom za trepavice, po potrebi izvucite alajner i to je sve što se šminke tiče.

Kao što smo vam na početku obećali, zaista nije teško blistati tokom letnje sezone.

Uz manje kozmetike i šminke, dobijate puno više i pravilno pripremate kožu da bude sjajna tokom čitave godine.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *