maska za lice
Nega kože

Maska za lice, njena važna uloga i pravilan izbor

Maska za lice je veoma važan segment nege i ako ste je do sada preskakali, vreme ja popravite grešku. Naučite da izbaberete pravu.

Maska za lice i njena uloga

 

Pored toga što ju je veoma prijatno naneti na lice i predstavlja negu koju volimo, uloga maske za lice nije samo jedna. Najčešće ih stavljamo zbog hidratacije, a može služiti i u razne druge svrhe. Recimo, za eksfolijaciju ili za matiranje kože. Imamo maske koje su namenjene izbeljivanju kože, a i onih koje su tu da smire upale.

Jednostavno rečeno, maska za lice je tu da neguje. U zavisnosti od potreba koje ima vaša koža, maska je tu da da potpomogne rešavanje problema.

Da li je dovoljna sama?

Svakako ne. Potrebno je imati primarna sredstva za rešavanje problema. Maska je dopuna koja u mnogome čini da lice bude blistavije i lepše.

Za masku možemo slobodno da kažemo da nije neophodnost, ali da i te kako čini da se osećamo bolje i da rešimo probleme koje imamo sa licem.

Kada se koristi maska za lice?

 

U duhu prethodne napomene, možemo reći kako se maska zapravo koristi u dve situacije. Obe su veoma važne. Evo koji su to slučajevi.

Za pojačanu negu

 

Već smo pomenuli kako ona nije primarno, već sekundarno sredstvo za negu. Ona jako pomaže kada stvari krenu po zlu. Ipak, za lečenje bubuljica, maska može biti samo dobra dopuna kvalitetnom sredstvu za čišćenje kože i otklanjanje upale.

Ako su bore u pitanju, onda ne bi bilo loše koristiti masku nekim danima, a svakoga dana stavljati kvalitetnu kremu za lice koja će sanirati promene nastale od starenja. Ista stvar je i sa podočnjacima. Maska je tu da pruži potporu. Ipak, krema za predeo oko očiju je primarna u ovim situacijama.

Maska takođe ne može očistiti lice – tome su namenjene razne umivalice u vidu pene ili ulja za čišćenje. Ipak, ona može doprineti da pore budu pročišćenije i suženije.

Kao preventiva

 

Masku za lice svakako treba koristiti i kada je situacija sa kožom lica savršena. Svi znamo da ona neće ostati takva ako ne obratimo pažnju i ne održavamo to „savršeno stanje”. U tom smislu maska može pomoći da koža ostane zdrava, hidrirana, sjajna, mekana na dodir i da ima tu željenu mladalačku svežinu.

Naravno, ona i ovde treba da bude dopuna nekom sredstvu za čišćenje lica i obaveznoj kremi koja će na pravi način sprečiti pojavu neželjenih tragova nečistoće, ali i pojavu bora.

Pročitajte Vesninu priču na tu temu. Ona je svoje prve znakove starenja veoma stresno doživela. Kao način da se suprotstavi odabrala je prirodno sredstvo koje joj njenom licu vratilo mladolikost i smanjilo podočnjake i bore.  O čemu se radi i kako vi možete vratiti svežinu svom licu? Saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Maske za lice ostale su njeno pomoćno sredstvo u nezi i dalje.

Vrste maski za lice po sastavu i strukturi

 

Svedoci smo masovne proizvodnje svega. Zaista je mnogo proizvoda za negu, toliko da se gubimo u svemu i svačemu što nam se nudi na tržištu. Takav je slučaj i sa maskama za lice. Ima ih raznih vrsta, zato ćemo sada izlistati one koje nam se čine najvažnijima i najdelotvornijima.

Prirodne maske za lice

 

Možda ste sada pomislili na one maske za lice koje sami pravimo, pošto sami biramo sastojke i možemo kontrolisati da li u njima ima hemikalija ili ne. Ipak, i među kupovnim maskama i te kako ima onih koje su napravljene isključivo od prirodnih sastojaka.

Prirodne maske za lice su one bez štetnih sastojaka kojih je kozmetika puna, kao što su parabeni i razne vrste štetnih alkohola.

One su napravljene uglavnom od biljnih aktivnih sastojaka. Tu su uglavnom prirodna ulja i ekstrakti biljaka koji pomažu, na prirodan način, da koža lica bude blistava.

Domaće maske za lice

 

Trend pravljenja domaćih maski za lice ne jenjava. Njihova tajna krije se u tome što prilikom pravljenja možete upotrebiti baš one sastojke koje smatrate pogodnim za svoj tip kože.

One mogu biti od različitih sastojaka, uglavnom ih sve imamo u kuhinji, pa je to još jedan razlog zašto su toliko popularne. Njihova ekonomičnost omogućava svakoj ženi da se neguje. Pri tom, veoma je interesantno njihovo spravljanje. Neki od glavnih sastojaka domaćih maski za lice jesu banane, jaja, jogurt, mekinje, ovsene pahuljice, ali i neka priodna ulja, kao što su kokosovo i maslinovo.

Gotove maske za lice

 

Kada kažemo gotove maske za lice, mislimo prvenstveno na one koje se kupuju u tubi ili kutiji, a koje se spatulom nanose na lice. Neki ih nanose četkom, a neki ih razmazuju na stari dobri način, rukama.

 

 

Gotove maske su odlične posle naporne nedelje, kada hoćete najbolji ugođaj za sebe i svoju kožu. One mogu biti odličan način da se opustite i da negu podignete na viši nivo. U tom smislu je dobro nabaviti onu koja prija baš vašem tipu. Uvek kada je neka važna situacija i kad koža treba da zasija posebnim sjajem, takva maska je odlična.

Maska za lice u maramici

 

Jedna od popularnijih varijanti poslednjih godina svakako je maska za lice u maramici. Njih zaista ima baš puno i imaju različite namene. Maske u maramici uglavnom su tu da osveže kožu, daju blistavost i pomažu nakon neprospavane noći da koža zablista.

 

vrste maski za lice

 

Nekada je maramica takva da pokrije celo lice, a ima i onih varijanti koje se stavljaju samo na gornji deo. Za jednokratnu upotrebu je, veoma lako se stavlja, nakon određenog vremena skida i baca. Problem sa ovim maskama je u zagađenju životne sredine, pošto uglavnom nisu od materijala koji se reciklira.

Peel off maske

 

U jednom trenutku veoma popularne, a kasnije možda skrajnute, peel off maske za lice. One dolaze u kesici ili tubi i deluju slično kao i sve ostale. Ipak, jada se nanesu na lice, ponašaju se drugačije. One se zalepe i pretvore u gumasti sloj,  tako da ih možemo skinuti u jednom komadu.

Sa lica se odlepljuju i sa sobom povlače jedan deo mrtvih ćelija, kao i neke nečistoće. Posle njih se preporučuje maska koja će iznegovati kožu, naročito što ostaju otvorene pore.

Ovih nekoliko vrsta maski biće više nego dovoljne da podmire potrebe gotovo svačije kože.

Maske za lice po nameni

 

Još je važnije kako delimo maske po nameni, s obzirom na različite potrebe koje svaka koža ima. U tom smislu posežemo baš za konkretnom, pa hajde da ih detaljno izlistamo.

Maske za lice protiv bora

 

Jedna od najčešćih namena svakako je maska za lice protiv bora. Kao što smo negde već i napomenuli u prethodnim pasusima, maska sama po sebi ne može eliminisati bore, ali može biti pomoćno sredstvo u borbi protiv njih.

Krema za bore je ta koja dubinski hidrira i aktivira kolagen u koži. Maska je tu da potpomogne delovanje kreme, ali i za onaj trenutni glow efekat koji nam svima nekada treba. Upravo to instant delovanje je njaradosniji momenat korišćenja svake maske za lice.

Naravno, trajnije je delovanje kreme, zato se bez nje i ne može nikako.

Maska za lice protiv bubuljica

 

Pored bora, bubuljice su jedna od stvari za koju maske pomažu. Ima onih koje su namenjene tome da isuše bubuljice. Pomažu oko smirivanja upala, ali i zasušivanja bubuljica. Zbog toga su neke kupile srca mnogih devojaka sa problematičnom kožom.

Ipak, i ovde napomena da se ne možete protiv bubuljica boriti samo maskom za lice protiv akni. Naravno, potrebno je neko učinkovitije sredstvo. Ne agresivno, samo sa više aktivnih sastojaka koji će prodirati duboko u kožu i pomagati za raznorazne probleme koje bubuljice mogu da naprave. Idealno je da to bude gel za akne, zbog svoje moći upijanja.

Maske za lice protiv podočnjaka

 

Kada smo pisali o maskama u maramici, jedna njihova varijanta su i mini verzije maski za podočnjake. Ima ih od raznih materijala. Ipak, to nisu maske za celo lice, nego jastučići koji se stavljaju na područje ispod očiju.

One imaju različite namene. Neke su namenjene uklanjanju tamnih podočnjaka, dok su neke za ona naduvene, koji se javljaju kao posledica dužeg spavanja. Neke od ovih maskica namenjene su eliminaciji sitnih bora oko očiju, koje se sve češće javljaju čak i kod mladih devojaka.

Veoma su praktične i možete ih poneti na put, lako staju u torbu.

Maske za lice za hidrataciju

 

Dosta maski se tako i doživljava, kao neko sredstvo za hidrataciju lica. I zaista, mnoge od njih vraćaju koži potrebnu svežinu i čine da ona deluje hidriranije.

Ono što je možda važno napomenuti, to je da maska deluje instant. Koža posle nje izgleda vrlo lepo. Ipak, za permanentnu negu, nije dovoljna maska. Ona potpomaže hidrataciju, ali ne može da je održi. Zbog toga je neophodna dobra prirodna krema za hidrataciju koja će lice održavati u dobrom stanju, a maska će samo dodati efekat kada bude potrebno.

Noćne maske za lice

 

Ima i onih maski koje se drže na licu preko noći. To su uglavnom one varijante koje se razmazuju, ne one u maramici.

One su gušće teksture, poput neke gušće kreme i uglavnom su bez boje, kako ne bi farbale jastuk na kome se spava. Njih koža preko noći treba da upije i naravno da ih nikako ne smete nanositi svake večeri. Koži se mora omogućiti da diše.

Ponekad, kada je koži potrebna dodatna nega, veoma ih je korisno nanositi. Ipak, ako je koža ujutru suviše masna, to verovatno znači da nema potrebe za njom. Možda u zimskom periodu, kada je koža dehidriranija.

Saznajte više o noćnim maskama za lice.

Maske za sve tipove kože

 

U posebnu kategoriju možemo svrstati najbolje maske za sve tipove kože. To znači da nema tipa koji povremeno nema potrebu za njima. Maske sa hijaluronom prijaju i čine lice blistavijim. Odmah tu su i maske sa kolagenom, prijaju svakom tipu kože. Vitaminske maske s vremena na vreme su takođe veoma korisne za svaki tip kože.

Detox maske posle nekog napornog perioda umeju na pravi način da oslobode kožu od suvišnog stresa.

Kako se koristi maska za lice?

 

To zavisi od njene vrste.

 

najbolje maske za lice

 

  • Maske za lice koje su u maramici nanose se na čisto lice. Svaka od njih ima uputstvo koliko stoji. Kada se skine onda se sadržaj koji ostane na licu samo utapka u kožu, ne ispira se.
  • Kada su u pitanju maske u tubi, one se razmazuju na čistu kožu.
  • Debljina maske ne treba da bude velika, ali treba lepo da pokrije celo lice.
  • Takođe, svaka od njih treba da odstoji određeno vreme, a potom se ispira mlakom vodom.

Sušenje je najbolje nekim ubrusom, utapkava se na kožu. Može i nekim mekanim peškirom za lice, ali obavezno utapkvanjem, nikako razvlačiti kožu.

Da li se posle maske za lice koristi krema?

 

Kada su u pitanju maske za lice u maramici, pošto se ne ispiraju, posle njih se svakako ne stavlja krema, jer sadržaj ostaje na licu.

Maske za lice u tubi se ispiraju sa kože. Neke od njih ostavljaju blagi film na koži, ali se on svakako upije posle određenog vremena. Zbog toga je potrebno posle maske u tubi naneti neku hidratantnu kremu, kako bi koža ostala duže vremena hidrirana.

 

 

Maske koje isušuju bubuljice zahtevaju i neku medicinsku mast lokalno, a posle svakako i kremu.

Kako napraviti masku za lice?

 

Već je bilo reči o domaćim maskama za lice. Njihovo pravljenje ima pomalo terapeutsko dejstvo, budući da to spravljanje može biti veoma zabavno. Pri tom, na ovaj način možete odabrati sastojke koji prijaju baš vašoj koži.

Već smo naveli one sastojke koji su najčešće njihov deo, a evo još saveta. Naime, ako je koža suva, u masku slobodno dodajte neko prirodno ulje. Ono će pomoći da koža dobije vlažnost koja joj je potrebna.

Maske za suvu kožu treba da budu gušće, dok maske za masnu kožu mogu biti ređe koegzistencije.

  • Dobar saveznik u borbi protiv masnoće je belance. Ono će suziti pore i upiti višak sebuma, a ulja tada treba izbegavati.
  • Dobro antiseptično sredstvo je jogurt.
  • Zelena i crvena glina su takođe čistači pora. Zelena glina je namenjena masnoj, a crvena suvoj koži.
  • Zeolit predstavlja dobar detox tretman za one sa umornom kožom. Nećemo navoditi nijedan recept konkretno jer sve što vas zanima o maskama imate na našem sajtu, sa detaljnim receptima. Potražite ih.

Svako treba da pronađe onu kombinaciju koja odgovara njegovoj koži. To ćete uspeti ako isprobavate više maski za lice, odnosno, ako kombinujete više sastojaka.

Ne zaboravite primarnu negu u vidu čistača i krema koja je najvažnija. Maske su dobra dopuna i treba ih uvek imati.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *