bubuljice na obrvama
Bubuljice

Muče li vas bubuljice na obrvama?

Nerviraju nas sve, ali tek bubuljice na obrvama… To je prava propast! Ako ne znate kako da ih se rešite, imamo nekoliko saveta za vas!

Bubuljice generalno spadaju u onaj deo koji nikome nije omiljen. Bilo da su akne ili mitiseri, sve su bubuljice na svoj način izazov i moramo se protiv njih boriti. Da ne pominjemo neke nezgodne situacije kada se pojavi bubuljica na nekom nezgodnom mestu, na primer na nosu ili čelu. Bubuljica u mladežu je takođe prava propast. Ili keloidi od akni… Kako se tek njih rešiti?!

U tu, nezgodnu kategoriju, spadaju i bubuljice na obrvama. Mogu nekada čak i svrbeti, čak biti i bolne, što ume da bude veoma nezgodno. Zbog toga, treba razviti strategije da se one nikako ne pojave. Sa druge strane, nekada i ne možemo da iskontrolišemo njihovo širenje jer nismo direktno krivi kada ih ima. Zato su nam potrebni načini kako da se sa njima izborimo na brži i lakši način. Svakako, bez posledica. Hajde da vidimo!

Bubuljice na obrvama – uzroci

 

Kada god nam se pojavi nešto neprijatno na licu, skloni smo da se preispitujemo šta smo to uradili i da li smo mi krivi ako se nešto tako desi. Naravno da na mnogo načina utičemo, ali istina je da ponekad ne možemo da predvidimo bubuljice na obrvama, one se dese.

Prvo što valja napomenuti je da, ako postoji sklonost ka bubuljicama na licu, velika je verovatnoća da će se one pojaviti i na obrvama.

To je jedna od onih situacija kada ne možete na utičete jer da možete, sprečili biste ih svuda.

Jedan od načina kada se opet vi, ovoga puta indirektno krivi, jesu kozmetički preparati koje upotrebljavate. Jeste da ne znate kako će koji uticati na vašu kožu. Nemate moć predviđanja. Ipak, ako ih sa pažnjom birate, čitajući sastav proizvoda koje koristite, velika je verovatnoća da vam se ovo neće desiti. Takođe, ako koristite prirodnu kozmetiku, to je jedna od dobrih garancija da ništa iz preparata neće ostaviti posledice na koži.

Ujedno, savet za prirodnu kozmetiku je dobra prevencija i dobar način lečenja.

To nam potvrđuje i naša čitateljka Jovana. Ona je loš izbor kozmetike platila time što su joj se na licu pojavile mnoge bubuljice. Toliko da se bojala i prilikom lečenja da se prepusti preparatima. Poverovala je samo prirodnim sredstvima i bila potpuno u pravu. Rešila je problem kao da ga nikada nije bilo. To što je njoj pomoglo, mnogi hvale. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva klikom na ovaj link: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Uzrok bubuljica na obrvama mogu biti i urasle dlake. Naime, kao i na svim mestima gde ima dlaka, i na obrvama one mogu biti smetnja. Naročito kada su gušće, pa je i čupanje obrva mnogo češće. Pojedina mesta se lako iritiraju i imamo crvenilo. Ono poru zatvara i ona stvara opnu, koja dlaki smeta kasnije da izađe na površinu. Posle određenog vremena, tamo gde se dlaka probijala, dobijamo mesto koje se često ispuni gnojnim sadržajem i tako nastane bubuljica. Nju je potrebno lečiti.

Četvrti razlog zašto se javljaju bubuljice na obrvama mogu biti i različiti načini iscrtavanja koji su u poslednje vreme sve popularniji.

 

bubuljice na obrvama uzroc

 

Japansko iscrtavanje, kao i puder obrve, rade te tehnikom bockanja, odnosno, utiskivanja boje u kožu. To je neka vrsta tetovaže.Kod osoba koje imaju osetljivu kožu, crvenilo ne traje samo nekoliko sati, nego bude i duže. Na tim mestima česte su infekcije, koje mogu prerasti u bubuljice. Da ne pominjemo situacije nestručnog ili ne daj bože nehigijenskog iscrtavanja obrva. U tim situacijama se dese uglavnom one sitne bubuljice, koje umeju biti brojne. Neprijatne su i teško ih je otkloniti. Zato, oprez, razmislite u kakve salone idete.

Bubuljice na sred obrve

 

Mesta na kojima se obrvske bubuljice javljaju mogu biti različita. Izdvajaju se bubuljice na sred obrve.

 

 

One su u stvari ispod dlačica, negde usred kosmatog dela. Umeju da svrbe i čine da, dok ih češate, malo dlačica počupate sa ovog dela. Štaviše, dlačice i opadnu sa onih delova obrva gde se bubuljice pojave.

Sve bubuljice na kosmatim delovima je mnogo teže kontrolisati i lečiti, nego one koje su izvan kose.

I one na obodu čela umeju da prave probleme. Zato, sa ovim bubuljicama treba pažljivo. Nikako ih ne stiskati pre vremena, pustiti ih da budu zrele. Eventualno pomoći zrenje bubuljice nekim od sredstava.

Postoje verovanja o značenju bubuljica na određenim delovima lica. Ovim se bavi kineska mapa lica. Konkretno, kada su u pitanju bubuljice na sredini obrve, postoji određeno verovanje da se one pojavljuju kod onih ljudi koji imaju problema sa bubrezima. Utemeljenje za ove tvrdnje je u povezanosti nervnih završetaka obrva i bubrega.

Naravno, velika količina štetnih sastojaka, između ostalog hrane i pića, biva obrađeno kroz naše unutrašnje organe. Bubuljice od hrane svakako nisu retkost, tako da se ova tvrdnja na neki način može smatrati mogućom.

Bubuljice između obrva

 

Gora varijanta, koju zbog vidljivosti gotovo svaka žena mrzi, jeste bubuljica koja se nalazi između obrva. Pozicija nekih takvih bubuljica je ponekad baš na sredini, to jest u korenu nosa. Međutim, nekada se te bubuljice nalaze na samom početku ili kraju obrva.

Ne zna se koja od tih varijanti je gora. Kao što rekosmo, sve su veoma vildljive i sve su veoma nezgodne za lečenje. Opet ceđenje ne dolazi u obzir, mada je to nešto što se podrazumeva kao takvo.

Dakle, jako je teško čekati ih da sazre. Pri tom, pokrivanje korektorima takođe ne daje zadovoljavajuće efekte, budući da se te bubuljice uvek vide.

I za njih postoji objašnjenje iz kruga verovanja. Povezuju se sa bolestima koje se tiču jetre. Znamo za jetru da je prečišćivač raznih vrsta toksina iz organizma. I ono što popijemo i pojedemo, ali i ono što udišemo, ono što primamo preko kože, zapravo se preko jetre iščiščava iz organizma.

Kada ima više toksina nego što je to uobičajeno, onda jetra ne može sve da ih izbaci, pa se desi da neka bubuljiva između obrva ili na krajevima pokvari zabavu. Ovo je samo verovanje.

Vrste bubuljica na obrvama

 

Pored mesta, veoma je važno i to kakva će se bubuljica pojaviti na obrvama, budući da nisu sve lagane za lečenje. Razlikujemo među njima nekoliko vrsta.

Potkožna bubuljica na obrvi

 

Bilo da se pojavila na krajevima, u sredini ili između obrva, potkožna bubuljica ume da bude baš komplikovan i nezgodan protivnik. Naime, nju osetimo dodirom, inače na koži nekada nema nikakvog vidljivog znaka da će se pojaviti.

Mesto gde će ona izniknuti najčešće veoma svrbi. Ponekad je bolno. Uglavnom, shvatimo da nešto nije kako treba i pod rukom se da osetiti Upala koja će kasnije rezultirati velikom bubuljicom.

Ako se uoči na vreme, ova velika bubuljica može maltene da bude brzinski sprečena da izađe. Kako to? Recimo, namaže se neko sredstvo za suzbijanje upale, antibakterijsko. Ono prodire u donje slojeve kože i bakterije koje su izazvale bubuljicu mogu vrlo lako da budu eliminisane.

Ipak, ako se ne uoči na vreme, ova bubuljica danima može da izbija. Zaista, njeni tragovi se naziru, a ona nikako da izađe. Lečenje se tada produžava i po nekoliko nedelja. Njoj treba vremena da izbije, a onda i da sazri. Na kraju, može ostaviti i fleku ili ožiljak, što niko ne želi. Najbolje ju je odmah namazati adekvatnim losionom za bubuljice i nekim sredstvom za isušivanje, za odgovarajući rezultat.

Gnojne bubuljice na obrvama

 

Gnojne bubuljice na obrvama, kao i na drugim delovima lica, nezahvalne su iz nekoliko razloga.

  • Prvi je to što se sadržaj gnojnih bubuljica, kada budu isceđenje, a pod tim podrazumevamo i kad same puknu, raširi i na ostale delove lica. Može biti bakteriološki takav da podstiče pojavu bubuljica na novoj koži i u tom smislu, veoma problematičan.
  • Drugi razlog je to što su ove bubuljice veoma velike i vidljive. Estetski, gde god da su, narušavaju fizički izgled u velikoj meri. Teško ih je bilo kako prekriti i nema načina da se one barem malo sklone dok same ne prođu.

Kada ih istisnete ili kad same puknu, a do pražnjenja sadržaja mora doći na ovaj ili onaj način, one uvek za sobom ostavljaju neku vrstu kraste. To je zbog krvi koja se nalazi ispod gnojnog ispuna. Pojava krvi uvek znaći krastu, a krasta neku vrstu ožiljka. Najčešće je to fleka koja traje i po nekoliko meseci, niko ih ne voli, ali se mogu prekriti šminkom.

U gorem slučaju to je neki ožiljak od akni. Uglavnom nije dubok, ali ipak se oko njega morate truditi. Kao i fleke, nekoliko meseci je tu, iziskuje pilinge, tanjenje kože, kako bi eventualno nestao sa delova oko obrva.

Mitiseri na obrvama

 

Mitiseri koji se pojavljuju na licu umeju, naročito u tinejdžerskom periodu, u velikoj meri da pokriju sve delove. Nije retkost da se pojave i na obrvama. Tačnije, zavuku se u kosmati deo obrve sve dok ih na neki način ne iscedite.

Problem kod mitisera generalno je otvorena pora koja ostaje posle ceđenja ispuna. Zbog toga je generalni savet da nikako sami ne cedite mitisere. Kanali koji ostanu su jako široki i potrebno ih je dobro dezinfikovati. Ukoliko ostane bilo kakav sadržaj, bakterije se lako zavuku i stvore novu upalu i novu bubuljicu.

Ako baš morate da iscedite, pročitajte: Kako treba da izgleda ceđenje mitisera kod kuće

Gde ima dlaka, kao što je slučaj na obrvama, takođe su mitiseri česti na onim mestima gde je nekad bila dlaka.

Kako se rešiti bubuljice na obrvama?

 

Načini za rešavanje problema sa bubuljicama na obrvama kriju se u odabiru prave kozmetike za lice. Ako je nega adekvatna, bubuljica će lako da nestane iz vidokruga.

 

bubuljice između obrva

 

Imate više sitnih bubuljica, lice mora da se čisti detaljno i adekvatnim proizvodima. Preporučujemo uvek prirodnu kozmetiku iz nekoliko razloga.

  • Prvo – nije agresivna i neće kožu učiniti suvom i osetljivom.
  • Drugo – ima antibakterijska svojstva i otkloniće sve uzročnike pojave bubuljica.

Naravno da čišćenje nije dovoljno. Ako se radi o nekoj vrsti alergijske reakcije i pojavi bubuljica, može pomoći prirodna kozmetika. U konsultaciji sa lekarom treba odabrati ono što je najadekvatnije za vaš problem.

U drugim situacijama, preporuka ide opet u pravcu prirodne kozmetike. To može biti prirodna krema ili gel za bubuljice. Kreme su pogodnije za suvu, a gelovi za masniji tip kože. Naravno da sa negom treba krenuti čim se bubuljice pojave, kako ne bi ostavile posledice.

Ako je u pitanju jedna bubuljica, onda nju treba mazati lokalno. Proizvodi sa benzoil perokksidom mogu biti dobri u ovoj prilici, ali ne na duge staze. Oni smanjuju upalu, ali umeju da isuše bubuljicu, ali i kožu oko nje. Zato je možda dobro koristiti ga samo u početku, a onda kroz nekoliko dana prikloniti se nekom gelu ili losionu koji je napravljen na biljnoj bazi.

On neće izazvati iritaciju, a odradiće svoj posao, ukloniće bakterije iz bubuljice.

Kako sprečiti bubuljice na obrvama?

 

Ovo je pravo pitanje jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

 

Redovno čišćenje lica i obrva

 

Koliko god se trudili da održavamo higijenu, samo umivanje nije dovoljno. Čak i čišćenje koje je nedetaljno može napraviti problem. U zavisnosti od toga kakve su potrebe i navike, čišćenje mora da je prilagođeno. Ako se svakodnevno šminkate, pri tom imate malo amsniji tip kože, svake večeri bez izuzetka koristite uljanje čistače da se oslobodite masnoća. Čistači mogu biti blaži ako nema šminke.

Pročitajte: Pravilna higijena lica pa sve ostalo!

Korišćenje nekomedogenih proizvoda

 

Veoma je važno da proizvodi koje koristimo posle umivanja budu nekomedogeni, tačnije, da ne začepljuju pore i ne opterećuju lice na ovaj način. Pora koja je očiščena i na koju je aplicirana odgovarajuća krema, neće praviti problem.

 Pranje i čišćenje aparature za uređivanje

 

Čupanje obrva, bilo da je kod kuće ili u salonu, treba se obavljati dezinfikovanom pincetom. Najbolje kada je samo vi koristite, ali nije uvek tako. Trake za kosu i sve što povremeno pada na čelo, takođe se mora redovno prati i dezinfikovati.

Tu su i olovke za obrve. Obavezno je da vodite računa o rokovima, proizvođačima i načinu čuvanja. I oni mogu biti izvori bakterija. Prilikom iscrtavanja obrva u salonima, obavezno vodite računa da li je sve sterilisano i higijenski kako treba jer i tu može doći do problema.

 Redovno pranje kose

 

Kosa se nalazi blizu obrva. Sebum iz kose, naročito ako imate šiške, može praviti problem. Zato, redovna higijena kose takođe može pomoći da nema bubuljica na obrvama.

Iako nisu čest problem, bubuljice na obrvama se javljaju i mogu da vas namuče. Rešite ih se lako uz neke od naših saveta.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *