hidrolat smilja
Kozmetika za lice

Hidrolat smilja za lice je nešto što morate probati!

Hidrolat smilja za lice je nešto što može pomoći da koža bude lepša i zategnutija. Ne znate za njegova svojstva? Pomoći ćemo vam da otkrijete detalje!

Za negu kože lica neophodno je pažljivo birati kozmetiku. Pre svega voditi računa o tome da preparati koje stavljamo na lice budu od prirodnih sastojaka.

Prirodna kozmetika se na velika vrata vratila u svet nege. Pošto je hemije previše oko nas, pravo osveženje je koristiti kozmetiku bez suvišnih štetnih sastojaka koji mogu da joj naškode. U tom smislu je korisno razgovarati i o hidrolatima.

Iako relativno novi na tržištu, oni imaju značajno mesto u prošlosti.

Naime, još naše bake su neku vrstu hidrolata (naravno, ne onu koju imamo danas, budući da je tehnologija i način izrade napredovao) koristile u svakodnevnoj nezi. Oni predstavljaju vrlo koristan segment nege. Naravno da je potrebna određena nadogradnja, s obzirom na to kakvu kožu neko ima. Nije hidrolat dovoljan, ali jeste veoma koristan i sada ćete videti zašto i kako da ga uvrstite u svoju dnevnu ili nedeljnu rutinu.

Šta je hidrolat smilja zapravo?

 

Da bismo objasnili šta je to hidrolat, moramo se pozabaviti pojmom hidrolacije. To je jedan tehnološki proces. Najprostije objašnjeno, kada se neka biljka, kao što je smilje, prokuva u čistoj, destilovanoj vodi, para koja se posle toga otpušta je zapravo taj hidrolat.

 

hidrolat smilja za lice

 

Nekada su žene stajale naspram vodene pare i puštale da lice upija te korisne sastojke. Danas savremena aparatura omogućava prikupljanje tih čestica isparavanja i njihovo čuvanje u obliku hidrolata.

Na ovaj se način čuvaju sva esencijalna ulja iz biljke, bilo da je u pitanju cvet ili list.

Zovu ih još i cvetne vode, esencijalne vode i biljni destilati.

Mogu biti napravljeni od raznih biljaka koje su dobre za negu, kao što su kamilica i lavanda.

Mi govorimo o smilju jer se ono pokazalo kao fantastično sredstvo u borbi sa nesavršenostima na koži. Izdvojen na ovaj način, hidrolat smilja je lakši za upotrebu, nego da se, recimo, koristi kao vodena para. Naravno da je i efikasniji, jer ga možete naneti direktno na one delove koje smatrate problematičnim.

Sve u svemu, ima mnogo korisnih svojstava ovog hidrolata, a mi ćemo vam predstaviti najvažnije.

Hidrolat smilja za lice – prednosti

 

Biljka smilje poznata je i u našoj narodnoj tradiciji, tačnije „smilje i bosilje”. Poreklo vodi iz Afrike, a i kod nas uspeva na kamenjarima i u peskovitim predelima. Zovu ga besmrtnim cvetom iz više razloga. Prvi se tiče njegove lekovitosti, a drugi njegove trajnosti. Ima zlatnožutu boju koja je veoma lepa i dekorativna. Dugo posle branja cvet ostaje iste boje, pa je veoma pogodan za sušenje i čuvanje.

O lekovitim svojstvima mnogo stvari može se pronaći u literaturi. Kao najpoznatiji sastojci ističu se:

  • flavanoidi – daju pigment cvetu i imaju u sebi etarska ulja;
  • kumarin – zaslužan za miris, a uspešno otklanja ožiljke i podlive;
  • apigenin – čvrsta masa, koja ima antibakterijsko svojstvo;
  • vitamini K, A, B. C, D i E – svaki na svoj način odličan za kožu.

S obzirom na sve prethodno navedeno, hidrolat smilja za lice ima široku primenu, a najvažnije stavke su:

Naravno da ono samo nije dovoljno za negu i da je potrebno pronaći još neko sredstvo koje će biti zaduženo za hidrataciju i održavanje svežine lica.

U tome može pomoći naša čitateljka Vesna. Dugo je tragala za nečim što će njenu kožu „vratiti iz mrtvih”. Nega je postojala, ali nikako nije bila dovoljna, naročito kada su se pojavile prve bore. Kao i sve dobro, ovo je u Vesnin život ušlo slučajno i promenilo njen pogled na negu. Rešila se bora, podočnjaka i fleka prirodno i lako. Saznajte upravo od nje o čemu se radi, jer je svoje iskustvo podelila na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Dakle, kombinacija hidrolata smilja sa još nekim dobrim prirodnim sredstvom, biće pun pogodak!

Razlika u odnosu na ulje smilja

 

Hajde prvo da kažemo kako je ulje od smilja takođe veoma korisno. Najbolje od svega je što ga možete veoma lako napraviti sami, kod svoje kuće. Dobro, ovo nije eterično ulje smilja koje je jako skupo, nego zapravo macerat. Nije isto, ali je i jedno i drugo korisno.Naravno, morate imati cvetove smilja, što može biti svojevrsni problem, budući da ga ne možete baš svuda ubrati.

Potrebno je 300 ml maslinovog ulja i 40 tek obranih, sveže otvorenih cvetova smilja. Kažu da sveže biljke nije zahvalno potapati jer mogu da se užegnu zbog količine vode koja u njima postoji. Ipak, ovde se zbog lekovitih svojstava baš tako preporučuje.

Treba ih potopiti u staklenoj tegli, na toplom i osunčanom mestu, ali ne direktno na suncu. Treba tako da stoje malo više od 40 dana. Posle toga se procede kroz gazu i dobija se čisto ulje smilja. Fantastično je za neka kožna oboljenja, kao što su ekcemi i dermatitisi.

Razlika u odnosu na hidrolat postoji. Tiče se pre svega koegzistencije. Ulje je veoma masno, dok je hidrolat vodenaste strukture.

Dok je ulje bolje nanositi na telo, hidrolat je pogodan za lice. Ne masti kožu, ona ga brzo upija i posle toga može se preći na ostatak nege i šminku.

Ulje na lice može se nanositi tokom noći. Oba preparata su veoma koncentrovana i sadrže aktivne sastojke smilja, koja, kada se nanesu imaju svoju najaktivniju primenu i dejstvo. Ipak, zaključak je da je hidrolat lakše koristiti.

 

Krema od smilja ili hidrolat – šta je bolje?

 

Ovde je situacija malo komplikovanija, budući da i krema i hidrolat imaju dobra svojstva za kožu lica.

Naime, dok je hidrolat čist produkt smilja, u njemu nema nikakvih dodataka, krema od smilja je svakako napravljena kombinacijom i drugih sastojaka. Ono najčešće što je pratilac krema za lice sa smiljem jesu kamilica, ulje nevena, hajdučka trava, neki buter, bilo da je kakao ili ši, ulje semena maline i pčelinji vosak.

Sastojci ovakve kreme su dobri, prirodni, ali je hidrolat ipak bogativi aktivnim sastojcima. Zato savet ne može ići u jednom smeru jer zavisi od toga šta je koži potrebno. Ako ima konkretnih problema, kao što su razne vrste nepravilnosti, onda hidrolat smilja za lice deluje efikasnije.

Ako je potrebna nega i ako pri tom ima znakova nepravilnosti, onda je verovatno bolje u tu svrhu koristiti kremu od smilja. Dakle, veoma je važno da sami odlučite koja je vaša potreba. Tako ćete znati i koja vam opcija više odgovara.

Kako se koristi hidrolat smilja za lice?

 

Hidrolat smilja za lice može se koristiti na više načina.

Za početak, važno je napomenuti da se može koristiti samostalno ili pomešan sa destilovanom vodom.

Drugi slučaj se preporučuje kada je koža veoma osetljiva, pa ne znate kako će odreagovati na određeni proizvod.

Ako nemate problema, onda ga možete koristiti na sledeće načine:

Kao sredstvo za čišćenje lica

 

Potrebno je prvo skinuti šminku nekim malo jačim sredstvom, u zavisnosti od toga kakvu šminku koristite. Zatim, umijte lice, a onda, kako biste skinuli svu nečistoću i očistili pore od viška, naprskajte hidrolat smilja na blaznicu i blagim pokretima očistite kožu. Posle toga možete naneti prirodnu kremu.

Kao tonik za lice

 

Ako imate sredstvo kojim čistite kožu, onda hidrolat smilja naprskajte na prethodno očišćeno lice. Samo uperite prskalicom u pravcu lica, neka bočica bude na dovoljnoj udaljenosti. Nakon toga samo pustite da se lice osuši, a onda nastavite sa svojom negom.

Za masažu lica

 

Hidrolat smilja za lice je tečan, vodenast, ali ima finu, uljanu završnicu. Zbog toga možete da ga naprskate na lice, a zatim kružnim pokretima, u smeru na gore, izmasirati određene delove. Tako će se hidrolat smilja još bolje upiti.

Kao maska za lice

 

Hidrolat smilja biće odličan kada se pomeša sa glinom, belom ili zelenom, koju god da imate u kući, i koja god da prija vašoj koži. Nekoliko pumpica pomešajte sa dve kašičice gline. Kada masa postane kašasta, nanesite na lice četkom i držite tako petnaestak minuta. Onda isperite glinu mlakom vodom i namažite svoju prirodnu kremu.

Protiv podočnjaka

 

Na dva tufera nanesite dovoljnu količinu hidrolata smilja. Legnite, zatvorite oči i stavite tufere preko njih, prekrivajući podočnjake. Iznenadićete se rezultatima nakon nekoliko nanošenja hidrolata smilja na ove delove lica. Potom možete naneti i svoju kremu za podočnjake.

Kako napraviti hidrolat smilja?

 

Na početku teksta naglasili smo da postoji posebna aparatura koja omogućava da se vodena para kondenzuje i da nastane hidrolat.

Otkrićemo vam sada da hidrolat smilja za lice ipak možete napraviti i kod kuće. Nije teško, treba samo pratiti korake.

 

hidrolat smilja recept

 

Biće potrebno:

  • 40 cvetova smilja
  • litar destilovane vode
  • veći lonac sa poklopcem
  • vatrostalna posuda
  • led

U veći lonac staviti vatrostalnu posudu po sredini. Oko nje rasporediti cvetove smilja, a preko njih preliti destilovanu vodu. Paziti da voda i biljka ne pređu rub vatrostalne činije. Sve to staviti na vatru i kuvati. Lonac pokriti poklopcem, ali naopako, tako da vrh bude unutra. Preko prevrnutog poklopca staviti led. I čekati!

Šta se zapravo dešava? Kada počne da se kuva biljka, ona, naravno, isparava. Pošto je poklopljena, para se „hvata” za lonac, kome je drška unutra. Pošto na poklopcu ima leda, hladanoća poklopca odbija kapljice i one se vraćaju u vatrostalnu posudu koja se nalazi na dnu lonca. Lukavo, zar ne?!

Treba budno kontrolisati ovo krčkanje, vartra ne sme biti suviše jaka, taman toliko da se voda vri. Proveravajte koliko ima hidrolata i kada budete zadovoljni količinom, možete prekinuti kuvanje. Pustite hidrolat da se ohladi, prespite ga u bocu sa rasprskivačem, najbolje staklenu. Potom ga možete koristiti kad god poželite. Imaćete svoj hidrolat!

Gde kupiti hidrolat smilja i cena?

 

Hidrolat smilja se može nabaviti na raznim mestima. Ima ih po apotekama, a mnogo češće kod takozvanih travara, ljudi koji spravljaju meleme i kreme od raznih vrsta biljaka. Neretko i neke kozmetičke kuće koje se bave prirodnom kozmetikom imaju hidrolat smlja u svojoj ponudi. Neke od njih su Marigold, Bioss, Elmar.

Cene se kreću od 400 do 1500 rsd za 100 ml, u zavisnosti od kvaliteta biljke,

Ono što je važno, to je da hidrolat bude napravljen od organskih biljaka. On sam raste, ali je važno da bude ubran u onim delovima gde nema zagađenja, budući da ne sme previše da se pere, kako ne bi izgubio korisna svojstva. Zato bi bilo najbolje da pronađete svog pouzdanog proizvođača prirodnih hidrolata.

Rok trajanja hidrolata smilja za lice

 

Veoma je važno napomenuti da hidrolati smilja, kao prirodni proizvodi, nemaju u sebi konzervanse i parabene koji bi im produživali rok trajanja. Zato, oni se ne mogu upotrebljavati dugo.

Oni koje kupite, od sertifikovanih proizvođača, mogu trajati do 6 meseci, ako ih čuvate u frižideru. Oni koje sami pravite i kraće, ali takođe obavezno moraju biti u frižideru.

Poželjno je da ih pakujete u staklenu ambalažu.

Iskustva sa hidrolatima smilja za lice

 

Naše čitateljke znaju za ovaj hidrolat i koriste ga. Neke su se javile da podele svoja iskustva. Pročitajte ih!

Marica

Već godinama koristim hidrolate, od kamilice, lavande i smilja. Često od kamilice pravim i sama. Moram reći da mi prijaju. Prskam ih kao tonike na čisto lice. Zimi preko njih mažem neku prirodnu kremu, a leti su mi oni dovoljna nega.

 

Sanja

 

Koristila sam hidrolat smilja, potrošila jednu bočicu. Iako je prijatan za lice, nisam primetila nikakvu značajnu razliku kada su bore u pitanju. Ipak mi je neophodna neka dobra krema za lice!

Marija

 

Hidrolat smilja, kao i ulje, imam stalno u frižideru i nanosim ih s vremena na vreme. Ono što moram da naglasim, to je da su potpuno neškodljivi, moja koža odlično reaguje na njih. Ipak, nikako ne mogu biti jedina nega. Potrebno je nešto što će kožu hidrirati. Barem je to slučaj sa mnom. Ja koristim kremu sa neodremylom ili sa hijaluronskom kiselinom.

Tanja

Koristila sam neko vreme, ali nisam primetila nikavu značajnu razliku. Mana je što mi se, iako nisam potrošila celu bocu, hidrolat pokvario, pa sam morala da ga bacim.

 

Nadamo se da su ova iskustva, kao i čitavo naše istraživanje na temu pomogli da se odlučite da li vam se dopadaju hidrolati i da li je hidrolat smilja za lice vaš izbor. Ako ste probali, podelite svoje iskustvo u komentaru.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *