traka za kosu
Nega kože

Traka za kosu za umivanje i zašto vam je potrebna

Traka za kosu za umivanje jedna je od najkorisnijih stvari za lice. Još uvek niste sigurni da vam treba? Ubedićimo vas u suprotno!

Traka za kosu za umivanje i njene prednosti

 

Ovo je jedna veoma korisna stvarčica, pa su prednosti trake za kosu za umivanje brojne.

Znate onaj osećaj kada vam kosa pada preko lica, a tek ga pokvasili? Naročito je iritantno kada ako ste naneli neki proizvod pa treba njime da istretirate kožu, a pramenovi kose su se zalepili.

Jedna od glavnih prednosti trake za kosu za umivanje to što ona sklanja kosu sa lica. To znači da ste pošteđeni kvašenja kose, ujedno kvarenja frizure i dodatnog mašćenja. Kosa ostaje čista i to je sjajno.

Sklanjanjem kose, lice se na ovaj način bolje čisti, bez ometanja. Lakše umiti se, ali je komotnije i naneti sve preparate na kožu.

Čišćenje lica i nega biće mnogo lakša uz ovakvu traku.  Ako kuburite sa bubuljicama i vaša rutina je jutarnja i večernja, onda će vam traka zaista olakšati stvari.

O tome najbolje svedoči Milica, koja se dugo nosila sa njima. Sam taj proces sklanjanja bubuljica veoma je komplikovan. Psihički je jako teško boriti se. Ipak, kada konačno nađeš sredstvo, još prirodno, koje pretvori bubuljice u ružnu prošlost, to zaista hrabri i inspiriše. Kako se ona izborila sa aknama i bubuljicama i šta joj je pomoglo, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom link:  https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/

Traka je samo plus koji će čitav ovaj, inače mučan process, veoma olakšati.

Kozmetička traka za kosu – kako se koristi?

 

Korišćenje trake za kosu za umivanje je veoma lako. Nime, prvo treba nabaviti traku koja je odgovarajuća, o čemu će kasnije biti više reči.

 

traka za kosu za umivanje

 

Možete je koristiti za jutarnje umivanje, po izlasku iz kreveta, ali i za onu komplikovaniju, noćnu negu lica, koje podrazumeva i skidanje šminke.

Bilo kako bilo, najbolje je da vam traka stoji negde blizu umivaonika u kupatilu. Ako je, recimo, u sobi, verovatno će vas mrzeti da se vraćate po nju. Kada je traka pri ruci, upotreba je mnogo lakša.

Možete prvo vezati kosu gumicom, a i ne morate. Sada će mnogi reći: „A šta će mi onda traka ako vežem kosu?” To nije isto. Vezana kosa i dalje pada sa strane. Retki su oni koji nemaju baš nijedan čuperak koji visi. Zamislite kako je devojkama koje imaju šiške, tu vezivanje ništa ne pomaže.

Kozmetičke trake su različitog tipa. Neke se lepe na čelu, a neke navlače preko glave. Koja god da je, namestite je tako da bude na početku kose. Nemojte da prekriva čelo jer će onda jedan deo lica ostati neumiven i nesređen. Neka bude baš na prednjem delu kose, kako se kosa nimalo ne bi pokvasila.

I eto, zabava može početi. Spremne ste za pravilnu higijenu lica, bez suvišnog prljanja.

Kakvu traku za kosu za umivanje odabrati?

 

Ono u čemu želimo da vam pomognemo jeste u izboru trake za kosu za umivanje. Ima ih nekoliko vrsta, pa je sada zaista dilema koja od tih traka je najbolja. Za početak ćemo reći da nema greške, nijedna nije loša.

 

 

Ipak, svaka ima nekih svojih prednosti i nekih nedostataka. Baš njih mi želimo da predstavimo, kako biste možda i sami, po svom nahođenju odabrali onu koja vam najviše odgovara.

Jedna stvar koja se možda često provlači je: Da li rajf može poslužiti umesto trake? Odgovor nije potvrdan. Traka jednostavno pokriva više prostora. Bolje štiti i bolje sklanja kosu. Ipak se nje treba držati.

Frotirna traka za kosu za umivanje

 

Jedna od najpopularnijih je frotirna traka za kosu za umivanje. Nazvana je tako zbog frotira, materijala koji se koristi za njeno pravljenje. Frotir je inače pogodan i čest je materijal peškira za lice.

Ima ih u raznim bojama, dezenima i raznih oblika. Često imaju zečje ili medine uši, što može biti jako simpatično i dekorativno za one kojima praktičnost nije uvek na prvom mestu.

Te trake se najčešće navlače preko glave. To može da bude jedna od njihovih mana. Iako ih svi mi navlačimo kada se umivamo i nema veze da li ćemo pokvariti šminku, loše je to što šminka može da se briše o njih dok ih navlačimo.To znači da ih često treba prati. Zbog toga bi bilo poželjno imati barem dve ove trake, kako biste mogli da ih menjate dok je ova druga na pranju.

Frotir je malo deblji materijal. On će zbog prirode upotrebe često biti nakvašen. Znamo da se bakterije brže razmnožavaju onde gde je sredina vlažna. To svakako znači da ih treba često prati i to ne samo prati pod mlazom vruće vode, već i iskuvavati. Opet jedan minus jer iziskuju malo komplikovanije održavanje.

Traka za kosu za umivanje sa čičkom

 

Jedna od veoma popularnih opcija kada su u pitanju trake za kosu za umivanje je i traka sa čičkom. Kada se kaže sa čičkom, misli se na onaj mehanizam lepljenja, zato je neki zovu i traka na lepljenje.

Ova traka pravi se od raznih materijala, najčešće platna i pamuka. Za razliku od frotirne trake koja ima lastiš i rastegljiva je, traka sa čičkom uglavnom nije rastegljiva.

Korisna je zato što su oblici glava drugačiji. Odgovara i onima sa malo širim i onima sa malo užim oblikom.

Ove su trake pogodne, jer se prvo pozadi stave, a onda napred učvrste onako kako baš vama odgovara. Malopre smo kao manu naveli to što se frotirna traka navlači, a ovde toga nema. Veoma su široke, tako da obuhvataju veliki deo kose i nema šanse da se nakvasite, što je takođe plus.

I ova traka je periva. Ipak, materijali od kojih se pravi brzo se suše, pa ona ne iziskuje baš otkuvavanje, samo pranje toplom vodom.

Od mana mogli bismo izdvojiti mehanizam lepljenja. Jedna od stvari vezanih za ovakav mehanizam je to što se za njega lepe neke dlačice i razne stvari. On se vrlo lako pokvari, tačnije, slabije lepi. To znači da ćete morati malo češće da ih menjate, odnosno, kupujete.

Papirna traka za kosu za umivanje

 

Jedan od noviteta na tržištu je papirna traka za kosu za jednokratnu upotrebu. Ovaj proizvod je veoma praktičan i moramo reći higijenski, jer se baca posle upotrebe. Nema bojazni da ćete se na bilo koji način uprljati ili da ćete vas napasti nekakve bakterije.

Naročito je praktična za upotrebu u kozmetičkim salonima, jer tamo zaista ima mnogo korisnica. One su napravljene od papira koji lepo prianja na kosu i kožu, a kad se pokvasi, upije višak vode i ne natapa dodatno kožu. Navlači se, kao frotirska traka za kosu za umivanje, ali nema bojazni od prljanja, jer se baca posle upotrebe.

Kao negativno stranu istakli bismo neekonomičnost. Iako se još nismo bavili cenama, jasno vam je da su ove trake skuplje nego da kupite traku za višekratnu upotrebu.

Kako se održava traka za kosu za umivanje?

 

Već smo pomenuli da su ove trake perive, barem ove koje nisu za jednokratnu upotrebu. Frotirne trake treba iskuvavati na 90 stepeni i to nije uvek lako. Ona je mala, u mašinu može kada se, recimo, nakupe peškiri za pranje. Možda je čak i praktičnije da se iskuvava posebno u nekoj posudi, budući da je mala.

To je, naravno, dodatna obaveza i ume da bude umarajuće. Ta vrsta pranja iziskuje dodatan trud.

Kada su u pitanju pamučne, platnene, čak i svilene trake, sa njima je situacija poprilično jednostavna. One se mogu prati na ruke, nekim sapunom ili sa malo deterdženta. Možete ih ubacivati i u mašinu, na nešto nižu temperaturu.

Pošto dolaze u dodir sa licem, jedna od sigurnijih varijanti je da ih operete na višoj temperaturi. Jednostavno je, ne vredi rizikovati bilo kakve iritacije.

Čemu još služi kozmetička traka za lice?

 

Nije umivanje jedina namena koju imaju trake za kosu. Pored ove praktičnosti, traku za kosu možete koristiti u još nekoliko situacija da bi vam bile korisne.

 

kozmetička traka za kosu

 

Jedna od njih je i šminkanje.

Kao i prilikom umivanja, i prilikom šminkanja nezgodno je kada kosa pada na lice. Nanošenje pudera može biti prava gnjavaža kada se kosa zalepi za njega. Može se skinuti, ali ponekad morate oprati taj pramen. Ako ste unapred namestili frizuru, ovo bi moglo biti pogubno.

Pored tečnog pudera, na čelo stavljamo i puder u kamenu za fiksiranje. Još važnija stvar je kontura. Kada konturišemo lice, gađamo one delove koji bi i inače bili „dodirnuti suncem”. To su delovi tik uz kosu. Sa trakom nema problema niti bojazni da biste i ovde mogi da se umažete. Ujedno, iskonturisaćete sve delove koje treba, bez dodirivanja vlasi.

Najčešće prvo uradimo šminku, pa frizuru. Tako nećemo „gužvati kosu” trakom. Ipak, nemojte se brinuti i ako ste se već isfenirali. Traka može vrlo lepo da se namesti bez kvarenja kose.

Druga namena je i prilikom depilacije lica.

Neke delove lica, kao što su obrve, ali i sitne dlačice oko obrva, na čelu i slepoočnicama depiliramo. Najčešće su to tračice, ali ih depiliramo često i voskom. Zamislite da vam se kosa zalepi u vosak? Ne, nikako.

Zato, traka na gornji deo čela i problem rešen. Nema neprijatnosti i u ovom slučaju, nema bola.

Nanošenje preprata za negu kože je takođe lakše uz traku. Bilo da su u pitanju preparati za bubuljice ili kreme protiv bora, nanošenje je lakše kada kosa ne predstavlja prepreku.

Kako napraviti traku za umivanje?

 

Ako nećete da kupujete traku ili ste kreativni, pa volite da pravite stvari, možete je i sami napraviti. Za to vam nisu potrebne prevelike krojačke sposobnosti. Ako imate mašinu za šivenje, tim bolje, a ako nemate, dovoljni su igla i konac.

Biće potrebno:

  • platno
  • lastiš
  • igla
  • konac
  • gotova mašna (po želji)

Potrebno vam je platno u boji koju sami odaberete. Najbolje je da vaša traka bude široka 15, a dugačka 40 centimetara. Naravno, neka vaše isečeno parče bude malkice šire i duže, zbog rubova koje ćete zašiti. Sada savijte rubove širine i prošijte ih koncem i iglom.

Onda uzmite lastiž, izmerite oko svoje glave koja dužina vam treba i isecite dva parčeta. Jedno zašijte na rub jedne, a drugo na ru druge strane. Sada jednostavno možete spojiti traku i zašiti. Ako imate gotovu mašnu, prišijte je i ukrasite svoju traku za kosu.

Možete napraviti i mašnu. Dva parčeta istog platna isecite, jedno u obliku pravougaonika, jedno u obliku kvadrata. Formirajte od njih mašnu po svojoj želji i zašijte je za traku! Et voila!

Vaša traka je gotova. Ne morate trošiti novac, koristite je po sopstvenoj želji!

Cena i gde kupiti traku za kosu ?

 

Trake za kosu za umivanje mogu se nabaviti u kozmetičkim radnjama, parfimerijama ili preko interneta. Cene su različite. Jednokratne trake su oko 250 rsd, frotirne trake oko 500, dok se trake na čičak mogu nabaviti po ceni od oko 400 rsd. Izbor je na vama.

Iskustva sa trakama za kosu za umivanje

 

Ima mnogo komentara povodom korišćenja kozmetičkih traka, a mi ćemo vam dati neka.

Nataša

„Sjajna stvar! Pošto šminkam i sebe i drugarice, da nemam traku, ne znam kako bih. Volim ih i imam nekoliko.“

 

 

Mira

„Imam traku koju sam sama sašila i obožavam je. Koristim je kada se umivam i šminkam.“

Tea

„Glupost, nije meni to neophodno. Jednostavno, sklonim ili vežem kosu. Traka definitivno nije nešto što ja koristim.“

Mina

„Prvi put sam ih zapazila u kozmetičkom salonu i nekako su mi bile zanimljive. Kupila sam jednu za SPA ugođaj kod kuće. Podignem kosu, negijem se i mackam, kao da sam u salonu.“

Ne kaže se uzalud „Sto ljudi, sto ćudi”. Nekome je kozmetička traka neophodnost, a nekome bespotreban trošak. U koju grupu spadate? Da li koristite ove trake za umivanje, šminkanje, depilaciju ili nešto drugo? Pišite nam u komentaru.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *