umorna koza
Nega kože

Umorna koža bez sjaja može ponovo oživeti. Evo kako!

Šta raditi kada je umorna koža bez sjaja vaš problem?  Otkrićemo vam načine uz pomoć kojih ćete povratiti zdravu i ružičastu boju vašeg lica.

Zašto se javlja umorna koža bez sjaja?

 

Činjenica je da blistava i sjajna koža nikada ne izlazi iz mode. Teško je precizno definisati koliko sjajna koža treba da bude da bismo bili sigurni da je zdrava i da je negujemo na pravi način.  Takođe znamo da održavanje sjaja nije uvek lako, a realnost je i da postoje razlozi zbog kojih vaša koža postaje umorna i bez sjaja.  

Naša koža stalno odbacuje mrtve ćelije, ali ako u tom procesu nešto ne funkcioniše, vaš ten može poprimiti dosadan, nezdrav, umoran izgled koji će samo još više istaći bore.

Ipak, dobra vest je da postoje jednostavni načini da oživite umornu kožu bez sjaja.

Promenite neke od ovih navika i vaše lice će blistati!

 

Evo kako sami doprinosite tome da koža bude umorna.

  • Dehidrirani ste – a takva je i vaša koža. Dehidratacija utiče na smanjenje protoka krvi, čineći vas da izgledate bledi i bolesni. Dehidratacija može izgledati kao kratkoročan problem koji se rešava čašom vode, ali dermatolozi skreću pažnju na to da je  nedovoljan unos vode dugoročni problem.

Ukoliko svojoj koži ne pružate potrebnu hidrataciju to može prouzrokovati trajna oštećenja, poput tankih linija, opuštene kože, pa čak i dubokih bora.

Pročitajte: Dehidrirana koža lica je više od trenutne suvoće!

  • Preskačete piling – ako dva puta dnevno perete lice, odlično! Ali tu je vrlo bitan korak koji morate dodati: piling. Suvoća je najčešći uzrok perutanja kože i njenog umornog izgleda.  Piling omogućava da hidratantne kreme prodiru bolje u kožu.

Procesom pilinga uklanja se spoljni sloj mrtvih ćelija kože, tako da njena površina postaje glatkija i sjajnija.

  • Zaboravljate na redovnu hidrataciju  – koža gubi boju i postaje umorna i bez sjaja usled nedostatka vlage. Sunčevi zraci, vremenske neprilike poput vetra i hladnoće stvaraju oštećenja na površini naše kože.

Hidratantne kreme kao i drugi ovlaživači u sebi sadrže lipide  i tako popunjavaju pukotine na koži čime koža dobija glatku i reflektujuću strukturu.

  • Prolazite kroz stresan životni period – stres ima veliki uticaj  na izgled kože. Stres uzrokuje porast kortizola, što može usporiti dotok krvi u kožu i samim tim promeniti boju kože.
  • Nedovoljno spavate – dok spavamo ćelije naše kože se obnavljaju. Ako se period spavanja skrati ili izmeni, remeti se i funkcija ćelija. Spavanje je prirodno dugme za resetovanje našeg mozga i tela, koje je ovih dana još više potrebno zbog povećanog radnog pritiska i stresa. Preskočeni san lako se prepoznaje na licu.
  • Pušač ste – sigurna sam da i sami znate koliko je pušenje štetno kako za zdravlje tako i za kožu. Kancerogene supstance izuzetno štetno deluju na celovitost i strukturu kože. Pušenje uzrokuje gubitak kolagena, zbog čega koža tokom vremena poprima boju voska i postaje naborana, deluje umorno i bez sjaja.
  • Ponekad preterate sa mat šminkom –  čak i ako imate masnu kožu, izbegavajte prekomerno matiranje.

Za blistav izgled ipak vam je potrebno malo ulja na licu.

Takođe bi trebalo da preskočite sredstva za uklanjanje šminke koja sadrže alkohol.

  • Preskačete zdrave obroke – ovde se može primeniti izreka „ti si ono što jedeš“. Ono što unesete u svoje telo odražava se na kožu lica, zato ne očekujte da ćete uz slatku ili pak slanu i jako začinjenu hranu imati sjajnu kožu.
  • Natečene oči –  Umorna koža zadržava vodu u blizini očiju nastojeći da ostane hidrirana. Iz tog razloga tamni krugovi ispod očiju izgledaju još tamnije, a koža ispijena i umorna.

Pročitajte nešto više o svim uzrocima nastanka podočnjaka.

  • Nedostatak sunca: Nedovoljna izloženost suncu može dovesti do smanjene proizvodnje vitamina D, koji je ključan za zdravu kožu. Vitamin D pomaže u borbi protiv upalnih procesa i obnavlja oštećene kožne ćelije. Nedostatak sunčeve svetlosti takođe može uticati na naše raspoloženje, što se dalje odražava na izgled kože.
  • Manjak svežeg vazduha: Kvalitet vazduha koji udišemo direktno utiče na zdravlje naše kože. Svež vazduh obogaćen kiseonikom doprinosi boljoj cirkulaciji, što je neophodno za zdrav i sjajan ten. Boravak u zatvorenom prostoru sa suvim vazduhom može dovesti do dehidracije kože, čineći je umornom i bez sjaja.
  • Smanjeno kretanje i previše sedenja: Fizička neaktivnost može značajno uticati na izgled kože. Nedostatak vežbanja smanjuje cirkulaciju krvi, što znači da koža ne dobija dovoljno hranljivih materija i kiseonika. Ovo može dovesti do gubitka elastičnosti kože, pojavu bora i opšteg umornog izgleda.

Medicinski razlozi umorne kože

 

Kada je reč o zdravlju kože, ne treba zanemariti medicinske uzroke koji mogu dovesti do umornog izgleda kože. Ovi razlozi su često nevidljivi, ali imaju značajan uticaj:

  1. Anemija: Ovo stanje, koje je često posledica nedostatka gvožđa, može značajno uticati na izgled kože. Anemija dovodi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, što znači da koža ne dobija dovoljno kiseonika, čineći je bledom i bez sjaja.
  2. Nedostatak vitamina: Vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Nedostatak vitamina A može dovesti do suve i ljuskave kože, dok je vitamin B12 važan za regeneraciju kože. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, a njegov nedostatak može uzrokovati gubitak čvrstoće i elastičnosti. Vitamin D, poznat kao „sunčev vitamin“, pomaže u borbi protiv upalnih procesa kože, dok je vitamin E moćan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Razumevanje i tretiranje ovih medicinskih stanja može značajno doprineti poboljšanju izgleda i zdravlja kože. Ako primetite simptome kao što su umorna, bleda ili iritirana koža, savetuje se konsultacija sa lekarom ili dermatologom radi utvrđivanja mogućih medicinskih uzroka i odgovarajućeg tretmana.

Kako osvežiti umornu kožu bez sjaja?

 

Ne trebate biti mađioničar da biste kožu koja izgleda umorno bez sjaja pretvorili u sjajnu i blistavu. Starenje, nedostatak sna  kao i stres mogu se negativno odraziti na vaš ten i ugasiti sjaj na licu. Promene nekih životnih navika i izbor odgovarajućih proizvoda za negu biće sasvim dovoljni i promene će biti vidljive.

 

umorna koža bez sjaja

 

Za početak, pročitajte Lilinu priču. Ona je dugo zanemarivala svoju kožu koja je postala umorna, istrošena i siva. Rešena da je vrati u život, koristila je prirodno sredstvo koje joj je donelo sjajne rezultate! Opčinjena je njime i svima priča o tome! Kako i ne bi! Lice je dobilo svežinu, bore su nestale i izgleda nekoliko godina mlađe. Kako? Pročitajte i vi na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Put od umorne do sjajne kože počinje pilingom!

 

Ključ za blistavu kožu je temeljno čišćenje uklanjanjem nečistoća poput prljavštine, ulja i čestica zagađenja koje mogu zatvoriti pore. Koristite nežno sredstvo za čišćenje i hladnu ili mlaku vodu. Topla voda i oštri sapuni uklanjaju prirodna ulja sa vaše kože čineći je hrapavom i grubom.

Jedan od najboljih načina kako osvežiti umornu kožu bez sjaja i učiniti je blistavo sjajnom jeste proces pilinga. Pilingom se uklanja spoljašnji sloj mrtvih ćelija kože, tako da je njena površina glatkija pa će odbijati svetlost. Piling takođe pokreće novu proizvodnju kolagena što će dati vašoj koži mladalački izgled.

Piling lica je obavezan dva do tri puta nedeljno, osim ako imate osetljivu kožu. U tom slučaju dovoljno je jednom nedeljno temeljno očistiti lice.  Za više sjaja nanesite sloj hidratantnog sredstva koje u sebi sadrži glikolnu kiselinu, blag eksfolijant kao i vitamin C.

Saznajte nešto više o značaju pilinga za kožu lica.

Hemijski piling

 

Hemijski piling predstavlja jedan od najefikasnijih načina za osvežavanje umorne kože i poboljšanje njenog izgleda. Ova metoda koristi različite hemijske supstance za nežno uklanjanje površinskog sloja kože, čime se otkrivaju novi, zdraviji slojevi kože ispod. Ovaj piling radite u kozmetičkom salonu i ne 3 puta nedeljno kao onaj koji možete raditi sami.

Mezoterapija

 

Mezoterapija se često ističe kao inovativna i efikasna metoda za revitalizaciju umorne kože koja izgubi sjaj. Ova tehnika podrazumeva precizno ubrizgavanje koktela hranljivih supstanci, vitamina, i antioksidanata direktno u kožu, ciljajući probleme poput nedostatka sjaja. Kroz ovu terapiju, koži se pruža bogatstvo esencijalnih sastojaka koji stimulišu proizvodnju kolagena, poboljšavaju cirkulaciju i hidrataciju.

Mezoterapija može značajno doprineti obnavljanju vitalnosti kože, čineći je svežom, hidriranom i sjajnom. Ova metoda se često primenjuje kako bi se umanjili znakovi umora, stresa ili nedostatka sunčeve svetlosti, faktora koji često dovode do beživotne kože bez sjaja. Bez hirurških zahvata, mezoterapija pruža neinvazivan pristup podmlađivanju kože, čineći je blistavom i punom energije.

Hidratantna sredstva vraćaju sjaj umornoj koži

 

Za negu kože birajte serume i hidratantna sredstva na čijoj deklaraciji je istaknuto da sadrže vitamin C i da imaju efekte posvetljavanja kože.

Antioksidansi vraćaju sjaj umornoj koži blokirajući enzim koji proizvodi pigment. Svakodnevna primena ovih sredstava može vam osvetliti ten tokom vremena. Efekti mogu biti vidljivi u roku od nekoliko nedelja.

Nedovoljnom hidratacijom kože vaš ten postaće vidljivo tamniji, bore će biti primetnije, a koža umorna i bez sjaja.

Dermatolozi savetuju da se hidratantna krema nanosi ujutru i uveče kako biste obnovili hidrataciju.

Testiranja iz laboratorija farmaceutskih kuća govore da su losioni i kreme za lice generalno hidratantniji od ulja, seruma i drugih formula.

To su emulzije (mešavine ulja i sastojaka vode) koje drže hidratantne sastojke u gornjim slojevima kože, pomažući joj da zadrži vlagu. Za postizanje brzog efekta preporučljivo je  nanošenje hidratantne maske koja je u stanju da poveća nivo vlažnosti kože za 25% u minutu.

Otkrijte sada i šta je prirodno vlažeći faktor kože.

Značaj losiona za umornu kožu bez sjaja

 

Sjaj kože možete da pojačate i primenom losiona koji ističu sjaj. Nova kategorija proizvoda za negu kože i šminke koja se zove „glotions“ kombinuje hidratantne prednosti hidratantne kreme sa efektima hajlajtera, koji pojačavaju sjaj.

Ove formule sadrže sastojke poput glicerina i hijaluronske kiseline, koji pojačavaju vlagu kože i daju koži glatkost i suptilan sjaj. Da biste je naneli, uradite kao što to čine šminkeri. Nanesite lagano na visoke tačke lica, poput vrhova jagodica i ispod lukova obrva, kao da nanosite losion za lice.

Dodir krema za osvetljenje u boji šampanjca za sjajnu kožu ili zlatnog tona od maslinaste do tamne, može učiniti čuda i oživeti koži koja je bez sjaja. Prevucite malo duž cele jagodice za lep i blistav efekat koji će vam lice prekriti sjajem.

Umorna koža bez sjaja i vitamini

 

Vaša ishrana direktno utiče na sjaj i teksturu kože. U ishrani je potrebno da povećate unos hrane bogate antioksidantima. Ubacite grožđe, bobice i orašaste plodove poput oraha. Istraživanja povezuju ovu vrstu antioksidansa u borbi protiv slobodnih radikala kako bi se zaštitile ćelije kože od UV oštećenja poput hiperpigmentacije.

Cilj je da ih svakodnevno uključite u ishranu, poput doručka, salata, ili ako želite nešto da grickate. Posebno su potrebni vitamini A i E da bi koža bila lepa i čista. Mlečni proizvodi sa malo masti su sjajan izvor dobijanja puno vitamina A za vašu kožu. Zeleno lisnato povrće, crveno i žuto voće su takođe dobri izvori vitamina A.

Kako prirodnim putem osvežiti umornu kožu bez sjaja?

 

kako oporaviti umornu kožu bez sjaja

Vrlo često nam se može desiti da nedostatak sna bude veoma vidljiv na licu ujutru kad ustanemo. Ali umesto da vam koža deluje umorno i bez sjaja postoje načini da je probudite.

  • Isprobajte proizvod za lice koji sadrži kofein. Evo u čemu je trik: ako vas kofein može probuditi dok ga pijete, onda mora biti sjajan i za buđenje kože, zar ne? Osim što će vam pružiti energiju na početku dana, kofein može probuditi umornu kožu uzrokujući bolji protok krvi, čineći da izgledate mlađe i osveženo. Nije čudo što puno proizvoda za negu sadrži ovaj čarobni dodatak.
  • Proizvode koje koristite za jutarnju negu čuvajte u frižideru. Ništa nije efikasnije od sveže kreme koja će vas razdrmati i probuditi umornu kožu. Planirajte unapred i stavite hidratantnu kremu za lice u frižider pre nego što odete u krevet. Ujutru jednostavno operite lice i posegnite za hladnim i osvežavajućim ovlaživačem. Ako to učinite odmah nakon buđenja uklonićete natečenost i nabaciti malo boje na obraze.

Pročitajte zašto su kreme sa koenzimom Q10 neophodne za negu kože.

Značaj vode za umornu i beživotnu kožu

 

Iako može zvučati pomalo luckasto, povremeno legnite na krevet i pustite da vam glava pada na dole preko ivice kreveta. Držite glavu u ovom položaju oko 3 minuta. Kada se ispravite primetićete blago crvenilo na licu.

Velika prednost ove vežbe je da povećava dotok kiseonika kao i krvi bogate hranljivim materijama u vaše lice.

Pijte vodu! Voda ne samo da nas hidrira već nam pomaže u izbacivanju toksina iz našeg tela. Voda je ključna za pomoć našoj koži da izgleda neverovatno i zdravo. Dehidrirana koža izgledaće naboranija, umorna bez sjaja i beživotna.

Vitamin A povratiće sjaj umornoj koži

 

Uvek, ali baš uvek temeljno uklonite dnevno nanošenje šminke, krema za sunčanje i sebuma sa lica pre spavanja, ističu dermatolozi.

Jedna od tajni svih onih sa baršunastom sjajnom kožom jeste da koriste vrhunske noćne kreme. Ako je vaša koža suva, korišćenje hidratanata za vreme spavanja može vam pomoći da koža bude hidrirana i sveža.

Ovo je posebno važno tokom zime kada hladan, suv vazduh ispija vlagu sa vaše kože. Ali s obzirom da klima uređaj takođe može da isuši kožu, dodavanje vlage nanošenjem noćne kreme može pomoći da koža ostane hidrirana i tokom leta.

Retinoidi koji su obavezni sastojci deluju u borbi protiv bora, zatežu kožu, a pomažu i u otklanjanju akni. Ubrzavaju piling kako bi se obnovio sjaj i pojačala proizvodnja kolagena koji kožu čini glatkom.

Ukoliko tek planirate da počnete sa primenom noćnih krema budite oprezni, jer nije svaka koža tolerantna na retinol. Jedna od mana derivata vitamina A jeste da mogu da isuše kožu i izazovu iritacije. Da bi umanjili neželjene efekte počnite sa blažim oblikom noćne kreme kako bi se koža privikla.

Pored krema preporučljive su i maske za spavanje.

Maske mogu biti sjajan način da osvežite umornu kožu i momentalno daju koži mlađani i blistaviji izgled. Da biste maksimalno iskoristili prednosti maske za spavanje, nosite je preko svoje anti-age kreme kako biste joj pomogli da bolje prodire kroz kožu.

I položaj u kome spavate bitan je za sjaj vaše kože!

 

Promenite položaje za spavanje.

Češće spavanje samo na jednoj strani tokom godina može uticati na ubrzanu pojavu bora.

Spavanje na leđima je vaš najbolji izbor za izbegavanje gužvanja kože, ali ako vam to nije prijatno, bar naizmenično menjajte strane na kojima spavate.

Možda će vam zvučati nebitno, ali da li ste ikada razmišljali da i jastučnica na kojoj spavate može biti uzročnik nastanka umorne kože bez sjaja? Uložite u jastučnicu napravljenu od svile ili satena i to će imati višestruke efekte. Mekše jastučnice su manje abrazivne i umanjuju upalu što je jedan od osnovnih uzroka starenja kože.

Kako sprečiti nastanak umorne kože bez sjaja

 

Da li ste nezadovoljni izgledom vaše kože i pitate se kako da probudite umornu kožu bez sjaja da izgleda zdravo i blistavo?

Ako znamo uzroke nastanka umorne kože, lakše će nam biti da sprečimo posledice.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti za vašu kožu, a koje ne iziskuju puno ulaganja. Uglavnom je potrebna samodisciplina kao i promene u načinu života i negovanju tela.

Mi vam predlažemo samo neke od ideja:

  • Spavajte dovoljno – vaše telo se resetuje i regeneriše kada spavate. Preskočen san lako se prepoznaje na licu. Premalo sna stimuliše oslobađanje kortizola, što može prouzrokovati razgradnju kolagena. Ne zaboravite pri tom i na nastanak tamnih krugova ispod očiju. Jedno istraživanje je otkrilo da žene koje spavaju sedam do devet sati noću izgledaju mlađe od onih koji su spavali samo pet sati. Pročitajte šta je beauty sleep.
  • Vitamin D je značajan vitamin za našu kožu jer ima to svojstvo da povrati život beživotnoj i umornoj koži bez sjaja. Najvažniji izvor vitamina D je sunčeva svetlost. Važno je da ne preterate sa sunčanjem. Previše sunca će osušiti kožu i izazvati pojavu fleka na koži. Zato se uvek zaštitite kremom za sunčanje, pa čak iako je u pitanju aprilsko sunce.
  • Ako je vaša koža samo umorna onda vam je potrebna šminka koja će podići sjaj koži. Mat i puderaste podloge čine da izgledate više iscrpljeno, a treba da znate i koji je ton i podton kože. Bolji efekat postići ćete sa kremastom tečnom podlogom. Suptilni sjaj postići ćete i sa hidratantnom kremom sa efektom samopotamnjenja. Šminka je idealan alat za dodatno isticanje lepih i jasnih crta lica. Pročitajte nešto više o tome kako šminkom najbolje možete istaknuti svoj trougao lepote lica.
  • Vežbajte –  vežbanje će odmah poboljšati izgled i učini vašu umornu kožu koja gubi sjaj blistavom i zdravom. Vežba pojačava cirkulaciju i protok krvi, hrani vašu kožu kiseonikom tako da nakon vežbanja koža izgleda osveženo. Pored toga, vežbanje smanjuje stres. Stres može da nanese veliku štetu vašem telu i koži. Stres oslobađa kortizol koji može učiniti kožu masnijom i izazvati pojavu akni i bubuljica . Takođe može izazvati pojavu psorijaze, ekcema i kožnih osipa. Da li ste znali da stres izaziva bore? Dakle, suština je da pokušate da uklonite stres iz svog života!

Ako niste čuli za fejsbilding sada je pravo vreme da otkrijete zašto je ovaj koncept vežbi tako popularan.

Radite na tome da budete zdravi, aktivni i srećni. Na srećnom licu koža blista. Nasmejte se i smejte se što više više!

Sve su ovo razlozi i načini da vaša koža od umorne i bez sjaja postane baršunasta, mekana i puna života. U vašoj ruci je čaroban štapić sa puno magijskog praha. Na vama je da izaberete ono što vašoj koži najviše prija i da zablistate.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *