resveratol za lice
Kozmetika za lice

Resveratrol za lice – da li vam je poznat?

Resveratrol za lice je nova pojava u svetu kozmetologije koja preti da postane trend. Šta je i zašto je dobar za negu kože? Pročitajte u nastavku!

Ovaj sasjtojak vezuje se za pojam „francuski paradoks” i ima veze sa kardiovaskularnim bolestima u ovom slučaju. Naravno, veoma brzo je njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje shvaćeno i prebačeno na polje kozmetologije. Zašto da ne? Hajde sada da se bliže upoznamo sa njim.

Resveratrol – šta je to?

 

U pitanju je antioksidans. Pripada velikoj grupi jedinjenja koju nazivamo polifenoli.

Nalazi se u brojnim biljkama, kao što su kikiriki i kakao prah, ali ga prvenstveno ima u voću, u grožđu, pokožici i semenu, ali i bobičastom, malini, kupini, borovnicama, ribizlama.

Njegova uloga u ovim biljkama jeste da ih zaštiti od spoljašnjih uticaja, kao što je zagađenje, ultraljubičasto zračenje, ozlede, stres, ali i razne vrste gljivica. Možete li odmah da povežete zašto je dobar za lice?

Zbog svega navedenog u čemu ima resveratrola, najpopularnije namirnice koje su bogate njime jesu vino, i to crno, kao i crna čokolada.

 

resveratol

 

Malopre pomenuti „francuski paradoks” ima veze sa tim što se u Francuskoj ove dve namirnice, naročito vino, konzumiraju u velikim količinama.

Prednosti koje nudi resveratrol za lice

 

Možda je sada nekome palo na pamet : što veća konzumacija vina – to lepše lice!

Moramo vas razočarati. Čaša oko ručka ne može da škodi, ali više od toga svakako nije preporučljivo iz raznoraznih razloga. Srećom te se resveratrol može izdvojiti i koristiti za lice u potpuno drugom obliku – kao deo raznih kozmetičkih preparata.

Kao i kod biljaka, resveratrol kožu štiti od loših uticaja slobodnih radikala. To znači da je dobra zaštita od lošeg uticaja sunca, ali i od isušivanja. Pomaže proizvodnju kolagena, tako da odlično deluje i na prve znakove starenja.

 

 

Prednost je to što se lako izdvaja iz biljaka, a može se napraviti i u laboratoriji. To ga čini veoma pogodnim za korišćenje.

Kome je resveratrol namenjen?

 

Možemo reći da je resveratrol namenjen svim tipovima kože, naročito suvoj i beživotnoj koži, koja iziskuje hidrataciju. Ograničenja povodom godina nema. On dobro deluje na sledeće probleme:

Hiperpigmentacija

 

Pomenuli smo njegov dobar uticaj na kožu izloženu ultraljubičastom zračenju. Naravno da nema SPF u sebi, ali je odlično naneti ga ispod SPF-a.

Elastičnost kože

 

Prodire duboko u donje slojeve i utiče na proizvodnju kolagena i elastina u koži. Znamo da se oni sa godinama gube, a resveratrol može da ih aktivira, što utiče na bolju elastičnost kože.

Tonus kože

 

Koža je zategnutija, blistava i sjajna jer on povećava tonus lica. Jedan od problema suve kože je i taj što je ona beživotna, sa linijama koje lako prerastaju u bore. Sa njime će mnogi od ovih problema biti rešeni.

Kako se koristi resveratrol za lice?

 

Kao i kod većine antioksidanasa, prvo je potrebno pronaći ono sredstvo sa resveratrolom koje će biti najpogodnije baš za vašu kožu. Tu imamo na tržištu tri vrste preparata: kreme, serume i suplemente.

Kada su u pitanju prva dva, najvažnije je nanositi ih na čistu kožu, prethodno odmašćenu, očišćenu od masnoća i šminke.

Kada su suplementi u pitanju, ujutru svakako, a onda u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom, možda i uveče. Naravno, treba biti obazriv.

I kod seruma i krema, preporučuje se prvo proba na nekoj manjoj površini kože, a tek onda ide stavljanje na celo lice. Jeste da smo zabrinuti zbog starenja, ali niko od nas ne želi bilo kakve negativne pojave.

Na primer, naša čitateljka Ljiljana, iako primećuje tragove starenja, nikako ne sme da se podvrgne čak ni tretmanima, kamoli nekoj invazivnijoj metodi za podmlađivanje. Odraz u ogledalu ju je veoma unesrećivao. Sreća je ipak bila na njenoj strani, pa je pronašla sredstvo koje je uspelo na veoma jednostavan način da smanji bore, podočnjake i fleke na njenom licu. Da stvari budu još bolje, sredstvo je potpuno bezbolno. Evo o čemu se radi: https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/

I resveratrol ima dobra svojstva, a hajde da vidimo u kojim proizvodima!

Krema sa resveratrolom za lice

 

Kreme sa resveratrolom poznate su na tržištu i kao kreme sa ekstraktom crvenog vina.

Valjda im to dodaje zanimljivost, pa je kupcima probuđena znatiželja kada ih vide na policama.

U svakom slučaju, češće su varijante da se kreme sa resveratrolom koriste preko noći jer su malo masnije i teže. One su namenjene ujednačavanju tena, ali i regulisanju prvih bora. Te bore su najčešće oko očiju i usana. Naravno, čelo je takođe izloženo.

One možda neće odgovarati onima sa malo masnijom kožom. Biće im potrebna lakša krema. Zato je za njih preporučljiviji serum, sa ređom koegzistencijom.

Serumi sa resveratrolom za lice

 

Serum je vodenaste do uljane gustine. Karakteristika mu je to što ga koža brzo upija, tako da neće biti masnog traga na koži posle njega. Za one čija je koža hidriranija, možda će ovaj serum i biti dovoljan, naročito ako se radi o letnjem periodu.

 

serum sa resveratolom

 

Kada je u pitanju malo suvlja koža, preporuka je prvo detaljno čišćenje, posle koga će na osušeno lice biti nanet serum sa resveratrolom. Kada se on upije, onda naneti kremu koja će održavati kožu i činiti je još hidriranijom.

Naravno da je ujutru bolje nanositi serum, a kombinaciju seruma i kreme uveče. Resveratrol se dobro kombinuje u proizvodima sa ferulinskom kiselinom, koja je takođe nova kada je u pitanju nega kože lica.

Suplementi sa resveratrolom

 

Suplementi reservatrola takođe spadaju u kategoriju poželjnih, pre svega za regulisanje pitanja zdravlja, tačnije, kardiovaskularnog sistema.

Ipak, ako želite da oni pozitivno utiču na kožu, najbolje ih je kombinovati sa kremama i serumima koje nanosite na lice. Teško da će sami suplementi uspeti da reše probleme sa borama, flekama ili suvoćom kože.

Na početku smo se našalili sa konzumacijom vina. Ona bi trebalo da bude umerena. Ipak, mnogo više pozitivnih stvari telo izvlači iz suplemenata i iz krema, nego iz vina. Možda smo vas razočarali, ali svakako morate to da znate, pre nego što sebi prepišete terapiju kvalitetnim francuskim vinima.

Da li je resveratrol bolji od retinola?

 

Odgovori na ovakva pitanja nikada nisu laki. Prvenstveno zbog toga što su potrebe svake kože individualne i ne možemo nijednu preporuku dati napamet. Čak i ako vas dermatolog savetuje, ni on ne može sa sigurnošću znati koji će vam sastojak više odgovarati.

O resveratrolu smo sam do sada objašnjavali. Retinol je, ukratko, derivat vitamina A. Ono što važi za njega, to je da je veoma jak, ali to nije do kraja istina, budući da se retinol nalazi u preparatima u manjem procentu.

Naravno, ni nanošenje ne sme biti obilno, preparati sa retinolom se nanose u malim količinama. Retinol se takođe ne nanosi ako izlazite na sunce tih dana.

Zaključak je da se radi o različitim proizvodima, koji se ipak brinu o istim stvarima kada je nega kože u pitanju. Preparati sa resveratrolom su bolji leti, dok je preparate sa retinolom bolje nanositi zimi. Retinol se smatra agresivnijim.

Dobra su kombinacija za ujednačen ten, meku, ali zategnutu kožu.

Najbolji kozmetički proizvodi sa resveratrolom

 

Postoji čitav spisak preparata koje možete kupiti, a da u sebi sadrže resveratrol. Pomenućemo neke od njih i osvrnuti se na efekte kojima se preporučuju za korišćenje. Naravno da ste vi ti koji odlučujete koji od preparata vama najviše odgovara i koji će možda postati deo vaše rutine negovanja kože lica.

Caudalie resveratrol lift serum

 

Ovaj preparat će biti teško nabaviti kod nas, možda u nekim većim i opremljenijim parfimerijama. Naravno, postoje strani sajtovi preko kojih se lako može doći do njega.

Spada u skuplje proizvode, a pored resveratrola ima hijaluronsku kiselinu i veganski kolagen. Sam naziv kaže da se radi o serumu, koji je vodenaste teksture. Nije lepljiv. Nanosi se na čistu kožu i obećava rezultate kako po pitanju zatezanja vrata, na koji često zaboravljamo kada negujemo kožu, tako i po pitanju kože lica.

Nanosi se u maloj količini, svega jedna pumpica, koja se kružnim pokretima utrljava u lice.

Revox b77 resveratrol i ferulinska kiselina

 

Mnogo dostupniji kod nas je Revox resveratrol sa ferulinskom kiselinom, za koju smo već pomenuli da se sa njim jako dobro kombinuje. Preporuka je da se upotrebljava noću. Iako ima laganu, vodenastu teksturu, ume poprilično da učini lice hidriranim i vlažnim. Ne bi se moglo uporediti sa masnoćom, ali lice dobije sjaj koji bi mogao u dnevnoj varijanti da smeta.

Kažu za njega da pomaže kod uklanjanja fleka i hiperpigmentaciji, što zbog resveratrola, što zbog ferulinske kiseline. Dobar je za ujednačavanje tena i zategnutost kože lica. Jeftinija je varijanta, pa zato može biti jedna od prvih proba resveratrola koju sprovodite.

Ordinary resveratrol serum

 

Opet kombinacija ferulinske kiseline i resveratrola, u razmeri 3% prema 3%, kod seruma koji su veoma popularni na internetu. Mišljenja o ovom brenndu su podeljena, a izazivaju pažnju, to je sigurno.

Proizvođač naglašava da je ovde resveratrol dobijen iz japanskog čvorastog korova, što može samo po sebi da bude preporuka, a i ne mora. Svakako smo pričali o tome da ga ima i u manje egzotičnim biljkama.

Sve u svemu, nije loše za probu, ako vas zanima resveratrol kao sastojak. Nešto poput prethodnog, malo skuplja varijanta, zapravo.

Afrodita krema sa uljem semenki grožđa i resveratolom

 

Ova kozmetička kuća ima čitavu liniju preparata za negu lica i tela sa semenkama grožđa. Ipak, krema za lice obogaćena je resveratrolom, vitaminima A i E.

Ovo je masna krema koja treba da nahrani kožu i sačuva joj mladolikost. Tonus mišića se podiže, a i elastičnost je bolja prilikom njenog korišćenja, barem tako naglašava proizvođač. Može se lako nabaviti, po svim većim drogerijama.

Primerenija je za noćnu negu, jer ima tu dozu težine i masnoće koja je svojstvena masnijim kremama. Takođe je namenjenija suvljoj i normalnoj koži, dok bi masna imala problema sa ovom kremom, tako da se za nju ne preporučuje.

Mareea lifting serum za lice

 

Poslednji na našoj listi je još jedan serum koji, pored resveratrola ima u sebi peptide i hijaluronsku kiselinu. Tu je i vitamin C kojim je obogaćen.

Namenjen je nezi zrele kože. Smiruje upale, jača prirodnu odbrambenu moć kože i hrani je. Prodire duboko u donje slojeve i čini kožu izuzetno hidriranom. Ona spolja sija, mekana je na dodir i ima savršenu teksturu.

Ono što je važno napomenuti, budući da se radi o serumu, to je da on možda neće biti potpuno dovoljan, možda će biti potrebna krema posle njega. Preporučujemo neku prirodnu, koja će nežno negovati i nadoknađivati ono što serum ne može da pruži.

Nedostaci resveratrola za lice

 

Glavni nedostatak je što nema dovoljno studija koje bi opisali potencijalno loše delovanje resveratrola na organizam. Nije ispitano kako deluje kod trudnica i žena koje doje, tako da bi one verovatno trebalo da preskoče korišćenje krema, seruma i suplemenata.

Iritacije na koži nisu retkost kod drugih sastojaka, tako je is a resveratrolom. Najbolje ga je isprobati na nekoj maloj površini tanje kože, kao što je unutrašnja strana lakta. Ako tu nema reakcije, verovatno je neće biti ni na licu.

Alternative resveratrolu za lice

 

U kojim slučajevima preporučujemo alternative?

 

 

Ako koža loše odreaguje na resveratrol ili ako je lice masno, a ipak zahteva negu. Na kraju, ako ne želite da eksperimentišete sa vama nepoznatim sastojcima, već želite siguran, proizvod na bazi prirode i biljaka.

U tom slučaju, neka vaš izbor bude rirodna krema za revitalizaciju kože lica, od vrata, preko centra lica, pa sve do podočnjaka i čela. Naš predlog je Neborela. Ona u sebi ima hijaluronsku kiselinu i neodermyl, dva sastojka namenjena stimulaciji stvaranja kolagena.

Pored toga, bogata je biljnim ekstraktima i uljima koji su u službi lepote i zdravlja kože.

Iskustva, cene i gde kupiti preparate sa resveratrolom?

 

Preparati sa resveratrolom, naravno, zavisi koji, mogu se nabaviti u bolje opremljenim parfimerijama i većim drogerijama. Cene se kreću od 800 do 9000 rsd, u zavisnosti od toga ša koji se preparat opredelite.

Nekoliko naših čitateljki se javilo sa utiscima o reservatolu za lice.

Ivana kaže kako joj je serum sa ovim sastojkom baš prijao. Ona misli da je napravio značajnu razluku, dok Sanja kaže da nije primetila veliku razliku pre i posle, iako je cena seruma koji je ona kupila bila nezanemarljiva.

Na kraju, ovo je novi sastojak na tržištu i najbolje da sami ocenite da li vam prija ili ne. Potrudili smo se da damo sve informacije, na vama je da ih praktično proverite.

Javite nam utiske!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *