elektoforeza lica
Nega kože

Elektroforeza lica – pustite struju da radi za vašu lepotu

Elektroforeza lica iz kože izvlači sve nepoželjno i štetno, a onda se suprotnim naelektrisanjem u nju ubacuju hranljive materije. Evo kako to radi.

Kako se osećate u vezi teških reči koje označavaju nešto mnogo pametno, naučno i komplikovano običnom čeljadetu koje nikad u neku laboratoriju kročilo nije?

Da nisam toliko radoznala i da ne volim toliko nove reči iz stranih jezika, okrenula bih se nekoj kremici ili ulju. Ovako, moram da zavirm i vidim šta mu dođe ta elektroforeza. Još više kako se od nje prolepšati možemo.

Eto nama radosti u avanturi dana pod pametnim nazivom “elektroforeza lica”.

Šta je elektroforeza lica?

 

Elektroforeza je kretanje naelektrisanih čestica u tečnosti ili gelu pod uticajem električnog polja.

Tako fizika ukratko objašnjava fenomen.

Ovu pojavu je prvi primetio Ferdinand Frederic Reuss sa Moskovskog državnog univerziteta koji je 1807. godine otkrio da su se glinene čestice pomerale kroz vodu podvrgnute neprekidnom električnom polju.

U nezi lepote, elektroforeza lica predstavlja proceduru unutar koje se isporučuju peptidi (kompozicija koja uključuje lance aminokiselina) u kožu kako bi se maksimizirala sposobnost apsorpcije, čime se poboljšavaju njeni efekti: stimuliše reprodukciju novog kolagena, kao i hidrira i hrani koža da bi bila glađa i izgledala mlađe.

Jednostavnije, ovo je kozmetički tretman kojim se pomoću galvanske struje utiskuju peptidi i druge hranljive i/ili lekovite materije u dublje slojeve kože.

Njome se mogu ubacivati hranljive i lekovite materije u kožu, može se raditi detoks kože, sužavanje pora, poboljšavanje cirkulacije i popravljanje tonusa mišića. Moguće je i lečenje bubuljica elektroforezom lica.

 

 

Elektroforeza kolagena

 

Najčešće se radi elektroforeza kolagena.

Ova metoda pokreće procese prirodne reprodukcije kolagena u koži.

Kolagen predstavlja proteinske niti koje premrežavaju srednji sloj kožnog tkiva (dermis).

 

elektoforeza lica rezultati

 

 

Količina kolagena u koži se postepeno smanjuje kako starimo. Ovo počinje da se dešava sredinom 20-ih. Prve znake starenja ne bi trebalo da primetite sa 25 godina. Promene u strukturi kože su prvo male i neprimetne. Kako vreme odmiče koža gubi elastičnost, opušta se i bora.

Povećanje količine kolagena pomaže u stabilizaciji strukture kože, održavajući je baršunastom i prirodno blistavom. 

Poslednjih godina je popularno uzimanje suplemenata kolagena. Kreme sa kolagenom se smatraju prosto čudotvornim. No, ni jedno ni drugo nije mnogo delotvorno.

Kolagen iz suplemenata ne stiže do kože jer se razgrađuje na aminokiseline dok putuje kroz probavni sistem. Nema validnih dokaza da će aminokiseline na kraju ponovo postati kolagen da bi koristile koži.

Što se tiče kreme za lice natopljene kolagenom, molekuli su preveliki da isporuče kolagen kroz epidermis (najvišeg sloja kože), pa se kolagen ne može apsorbovati.

Elektroforeza kolagena ovde stupa na scenu kao metoda kojom se obezbeđuje prodiranje kolagena u dermis kože tamo gde mu je i prirodno mesto.

Ova procedura predstavlja anti age tretman lica.

Njome se aminokiseline unose dublje u kožu nakon što se prvo odradi čišćenje pora i detoks lica.

Uz pomoć specijalizovanih medicinskih uređaja, koža može u potpunosti da apsorbuje hranljive materije i dodatno poboljša njihove prednosti za kožu.

Prednosti elektroforeze kolagena

 

 • Pruža koži esencijalne hranljive materije, održavajući je svetlom i ružičastom.
 • Stimuliše prirodnu reprodukciju kolagena, čineći kožu elastičnijom, zdravijom i čvršćom.
 • Povećava hidrataciju kože, pomažući joj da postane mekša i glatkija.
 • Smanjuje pojavu finih bora, čineći kožu prirodno mlađom.
 • Rezultat je glatkija i zaista sjajna koža.

Klinike koje rade tretman vrše ozbiljne preglede lica. Tretman je personalizovan za svakog klijenta. Sve rade iskusni dermatolozi.

Istraživanja koja su rađena na ljudskoj koži potvrdila su da je lokalna primena kompleksa peptida značajno povećala prisustvo kolagena u srednjem sloju kože. Primećeno je znatno poboljšanje stanja bora kod žena starijih od 40 godina, nakon 2 nedelje. 

Možemo reći da je ubacivanje peptidskog kompleksa u srednji sloj kože efikasan metod protiv starenja lica.

Naučnici su istraživali  koji su najbolji sastojci u nezi kože za stimulaciju sinteze kolagena. Eksperimentisali su sa askorbinskom kiselinom, retinolom, prirodnim ekstraktima, faktorima rasta i čistim kolagenom ili nekim njegovim dergradiranim oblicima. Protein laminin koji je sastavni deo kolagena se pokazao kao vrlo efikasan.

Kome je namenjena elektroforeza lica

 

Ako znamo da već nakon 25. godine života nivo kolagena u koži počinje da pada možemo tvrditi da je elektroforeza lica namenjena svim osobama starijim od te dobi.

Mlađe osobe čija koža je još čvrsta i elastična dobiče rezultat u vidu svetlijeg i zdravijeg tena. Uz to, delovaće preventivno i tako reći zaustaviti prirodni gubitak kolagena.

U starijem dobu dolazi do strukturalnih promena kože. Smanjuje se molekularna razmena između površinskog sloja (epidermisa) i srednjeg sloja kože (dermisa). Ovo dovodi do brojnih promena vezanih sa starenjem kao što je slabljenje zaštitne barijere i slabija sposobnost zadržavanja vlage, teže zarastanje ožiljaka i ranica i suvoća kože, opuštena koža, bore, gubitak elastičnosti.

Podsticanjem sinteze kolagena vraća se čvrstina i elastičnost. Lice postaje glađe a bore su manje vidljive.

Dermatolog nakon procene stanja lica odlučuje koje supstance će elektroforezom lica “utisnuti” u vašu kožu.

Klinička ispitivanja efikasnosti elektroforeze kao anti age procedure pokazala su značajno poboljšanje stanja bora na licu i vratu. Ova kozmetička procedura je pogodna za ublažavanje bora oko očiju, nazolabijalnih prevoja, tzv. linija mrštenja i horizontalnih bora na čelu kao i horizontalnih bora na vratu.

Tretman nije namenjen trudnicama, osobama koje imaju mladeže na licu, ekcem, dermatitis, epilepsiju, pejsmejker kao i metalne implante.

Elektroforeza lica za uklanjanje bubuljica

 

Tretman elektroforezom lica se izvodi i za bubuljice.

Možda vam mehanizam delovanja izgleda komplikovano. I jeste ukoliko niste stručnjak za kožu i galvansku struju.

Za bubuljice postoji mnogo jednostavnije, jeftinije i uvek dostupno prirodno rešenje. Meni ga je otkrila Milica, koja je svoje lice jednostavnim načinom i bez struje pretvorila od bubuljičavog u čisto.  I vi možete isto to uraditi. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/

Akne i bubuljice postaju glavni razlog smanjenog samopouzdanja. Mnoge žene se osećaju nepoželjno i posramljeno zbog njih. One su stalno u potrazi za tim magičnim rešenjem koje će učiniti da bubuljice nestanu. Elektroforezom lica postižu se dobri rezultati.

Ovde se na lice nanosi provodni gel.

Proces ne traje previše vremena, obično oko 10-15 minuta i potpuno je bezbolan. Struja deluje na jonske kanale koji se nalaze ispod površine kože i pomaže u jačanju cirkulacije krvi i brzom prenosu hranljivih materija.

Elektroforeza može doneti radikalnu promenu u izgledu kože. Najveći uzrok akni su začepljene pore i nakupljanje toksina u njima. Upotreba galvanske struje tokom lečenja poboljšava oksigenaciju i cirkulaciju krvi. Pomaže u limfnoj drenaži. Dugotrajna akumulacija toksina u limfnim čvorovima uzrokuje infekcije kože i lice bez sjaja. Primenom električne struje na određenim čvorovima vaše kože, toksični nusproizvodi se mogu isprati.

Galvanski tretman lica može dubinski očistiti vašu kožu kako bi eliminisao duboko usađene nečistoće koje stvaraju siv i beživotan izgled. On daje čudesne rezultate detoksikacije jer negativno naelektrisani joni izvlače i inkapsuliraju toksine u male micelarne kuglice, omogućavajući im da budu izvučene pozitivnim nabojem. Ovo smanjuje pojavu akni.

Dakle, ovde elektroforeza radi u suprotnom smeru, ona ne ubacuje aktivne materije u kožu već iz nje izvlači uzročnike nastanka bubuljica.

Impresivno, zar ne?

Kako se izvodi elektroforeza lica

 

Ukoliko se odlučite za ovu metodu podmlađivanja lica ili lečenja bubuljica i drugih nepravilnosti, nisu vam preterano važni detalji oko naziva aktivne materije. Ovo stoga što su svima nama koji nismo deramtolozi ove stvari prilično nepoznate. Nama je važno da imamo dermatologa od poverenja i da dobijemo željeni rezultat bez komplikacija.

Tretman se izvodi sofisticiranim električnim uređajima.

 

elektoforeza lica postupak

 

Svi prepearati koji se koriste bi trebalo da budu potpuno prirodni i u skladu sa važećim regulativama. Na ovaj način se na minimum svode neželjeni efekti i oštećenja kože.

Elektroforeza lica se izvodi pomoću dve elektrode od kojih je ona aktivna postavljena na problematični deo lica. Druga-pasvina se stavlja klijentu u ruku.

Elektrode se izoluju pamučnom vatom natopljenom destilovanom vodom.

Usled protoka jona dolazi do širenja krvnih sudova na tretiranom mestu.

 • U zrelu kožu se ubacuje hijaluron, kolagen, serumi, elastin.
 • Za masnu kožu se koristi klindamicin serum za regulisanje proizvodnje sebuma i protiv bakterija.

Pozitivni pol tokom elektroforeze se koristi za smanjivanje crvenila i sužavanje pora na licu,za lečenje upala i bubuljica, za uklanjanje fleka sa lica.

Negativni pol se koristi za stimulaciju cirkulacije u suvoj i zreloj koži.

Metoda nije invazivna, efekti su vidljivi odmah i nema perioda oporavka.

Kada su elektrode spremne, a lice očišćeno radi se piling lica. Nakon pilinga su oči pokrivene pamučnim tuferima.

Moguće je raditi dva osnovna tretmana:

 • Dezinkrustracija lica – u tu svrhu lice se maže gelom za dezinkrustraciju. Za ovaj korak se može koristiti mešavina sode bikarbone i vode ili so. Sada se elektrodom sa loptastim vrhom (negativna-katoda) malim kružnim pokretima masira koža lica. Klijent će osetiti metalni ukus u ustima, toplinu i možda malo peckanja na koži. Ova faza traje 3-5 minuta. Elektroda se podiže sa lica tek kada se struja isključi.

Ovim korakom se vrši dubinsko čišćenje epidermisa kože. Ovo će posebno prijati masnijim tipovima kože i licu na kome su prisutni ožiljci od bubuljica. Važno je da znate da galvanska struje ima baktericidno dejstvo što isključuje mogućnost infekcije tokom tretmana.

Intenzitet struje korišćene tokom tretmana podešava se prema stepenu osetljivosti klijenta.

 • Drugi tretman je za ubacivanje aktivnih materija u dermis kože. Izvodi se pozitivnom elektrodom – anodom koja je nalik na roler za masažu lica. Dakle, na lice se nanese ono što želimo da koža upije i onda se valjkastom elektrodom lice masira.

Preparati za elektroforezu u ovoj fazi moraju biti na bazi vode kako bi jonizacija bila moguća.

To su specijalni proizvodi namenjeni nezi uz pomoć mašine. Dakle ne može vaš omiljeni serum ili krema za lice.

Elektroforeza ima dva koraka:

 • Anaforeza – otvara pore, omekšava kožu, stimuliše cirkulaciju. Radi se 2-3  minuta.
 • Kataforeza – Zatvara pore, jača kožu, smanjuje cirkulaciju, umiruje nervne završetke. Ovaj korak “gura”proizvod duboko u kožu. Traje 5-6  minuta.

Na kraju se na lice stavlja ulje i radi se masaža lica 5-10 minuta. Nakon toga se može naneti maska za lice. Nakon uklanjanja maske nanosi se hidratantna krema i tretman je gotov.

Kućni aparat za elektroforezu

 

Ovo je super. Za isti tretman postoji da se kupi manji aparatić za kućnu upotrebu. Efekti su slabiji nego kada vam urade tretman na klinici za lepotu. Kažu da popravlja teksturu kože, jača je, uklanja crvenilo, ublažava bore, popravlja cirkulaciju i eliminiše višak sebuma koji uzrokuje akne.

Jednostavan je za upotrebu. I radi na potpuno istom principu kao i oni veliki aparati kod vašeg dermatologa.

Na Amazonu košta 50 dolara.

Iskustva sa elektroforezom lica

 

Jana: Podvrgla sam se elektroforezi lica. Ubacivali su mi vitamin C  u kožu. Lice mi dobije svežiji i zdraviji izgled. Nestali su mi sitni ožiljci od bubuljica.

 

 

Dajana: Ja sam otišla po preporuci u jedan salon. Nisam primetila bitnu razliku na stanju mojih bubuljica. Odnos cene i efekta koji sam dobila nije zadovoljavajući.

Svetlana: Meni je ovo omiljeni tretman lica. Momentalno izađem svežija iz salona, podmlađena, koža jednostavno blista.

Cena elektroforeze lica

 

Na žalost, saloni koji rade ovu proceduru uvek nude cenu na upit. To znači da bih morala da ih zovem da zakažem tretman kako bih otkrila cenu ove usluge. Nisam to uradila ali vi možete ukoliko vam se čini da je pravi za vas.

Svakako je cena u nivou drugih ozbiljnijih tretmana lica koje ste možda već radili.

Bojim se samo da će, kao i mnogi drugi, i on biti samo jedna u nizu novotarija koje brzo prođu. Ono u šta uvek možete biti sigurni je zdrav život, fizička aktivnost, osmeh na licu i predana nega prirodnim preparatima. Ovo nikada ne izlazi iz mode i uvek čuva mladalački sjaj tena svake žene.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *