krema sa matičnim ćelijama
Nega kože

 Koliko je zaista moćna krema sa matičnim ćelijama?

Najsvežiji hit u anti age nezi je krema za lice sa matičnim ćelijama. Šta su, kako deluju i odakle potiču ćelije koje obećavaju lice bez bora? Da li je njihova moć precenjena?

Verovatno ste čuli o matičnim ćelijama i možda bili u prilici da se zapitate da li bi mogle biti od pomoći nekom dragom sa ozbiljnom bolešću.

A onda su se pojavile kreme za lice sa matičnim ćelijama.

Pričekajte pre no što izgovorite “čudo se desilo!”

Ozbiljne medicinske priče ostaviću stručnjacima i pokušati samo da najjednostavnijim rečnikom objasnim njihovu pojavu u kozmetici.

Usput ćemo razbiti i neke iluzije ali i naučiti zanimljive stvari.

Šta su matične ćelije?

 

Matične ćelije su ćelije sirovine od kojih nastaju različite ćelije sa posebnim funkcijama u telu. Pod određenim uslovima u organizmu ili laboratoriji one se dele i tako nastaju ćelije zvane ćerke matične ćelije.

Medicina u njima vidi potencijal za rast novih tkiva koja bi se mogla upotrebiti u regenerativnoj medicini i transplantacijama.

Humane matične ćelije se dobijaju iz embriona starog 3-5 dana koji u toj fazi razvoja ima oko 150 ćelija.

Drugi izvor ljudskih matičnih ćelija je koštana srž odraslih osoba.

Pa zar u kremi za lice?

Bez brige!

U kremama za lice nalaze se biljne matične ćelije.

Matične ćelije su specijalizovane ćelije, kod ljudi, životinja i biljaka, koje su sposobne da postanu bilo koja druga vrsta ćelija u toj vrsti organizma, a zatim da reprodukuju više tih ćelija na kontrolisan način. Kao što možete pretpostaviti, ove ćelije igraju ključnu ulogu u obnavljanju oštećenih tkiva. U tom svetlu, promovišu se kao ekstremno korisne u podmlađivanju lica na više načina.

Pročitajte:  Podmlađivanje matičnim ćelijama je nova metoda koja osvaja svet!

Matične ćelije u kremi za lice

 

Tehnologija matičnih ćelija je fascinantna i složena oblast medicinskog istraživanja. Nije iznenađujuće što je kozmetička industrija usvojila potencijalne zdravstvene benefite matičnih ćelija i odmah ih upotrebila za promociju anti age krema.

 

 

Medicinska istraživanja uključuju matične ćelije koje potiču od ljudi, dok se matične ćelije biljnog porekla koriste u proizvodima za negu kože.

Biljne matične ćelije u kozmetici nisu beskorisne, ali je njihova delotvornost precenjena zahvaljujući više našoj fantaziji nego stvarnosti.

One se ekstrahuju iz određenih biljaka (obično jabuka, grožđe, dinja ili jorgovan).

 

matične ćelije jabuke

 

Pomažu koži da se odbrani od štetnih spoljašnih uticaja jer deluju kao antioksidanti.

Međutim, one ne mogu da deluju na način kako nam se obično prezentuje. 

Prosto, mi od kreme sa matičnim ćelijama očekujemo da ostarele ćelije kože lica zameni novim mladim.  Ovo jednostavno nije moguće.

Ipak nega kremom sa matičnim ćelijama nije potpuni gubitak vremena i novca samo od nje ne treba očekivati nemoguć učinak.

Jednostavno rečeno, biljne matične ćelije ne mogu dati obećane rezultate. To je zato što ove ćelije moraju biti žive da bi funkcionisale kao matične ćelije, a dok se one obrađuju i dodaju proizvodima za negu kože, one su odavno mrtve i ne mogu da rade kao nekada.

Drugi problem je što se matične ćelije aktiviraju samo pod određenim uslovima. Ukoliko sve okolnosti nisu odgovarajuće one ostaju uspavane. Srećom po nas jer niko ne bi poželeo da mu lice dobije kožu poput jabuke, grejpa ili dinje.

Biljne matične ćelije ne mogu da utiču na ljudsku kožu na način na koji bi to mogle humane matične ćelije.

Ukoliko kupite kremu za lice sa ovim sastojkom očekujući takav učinak bacili ste novac.

Uz to kreme pakovane u staklene teglice vrlo brzo gube svoje antioksidativne sposobnosti  usled čestog kontakta sa vazduhom i sunčevom svetlošću.

U pozadini obećanja uz kremu za lice sa biljnim matičnim ćelijama stoji činjenica da one pomažu biljci da preživi i regeneriše se u teškim klimatskim uslovima i da se ova sposobnost prenosi na naše lice napadnuto znacima starenja. Na žalost ova su obećanja preterana.Nemoguće je porediti način na koji biljka funkcioniše u prirodi sa načinom na koji ljudska koža funkcioniše.

Najzad, osvrnimo se i na peptide za koje kozmetički brendovi tvrde da su ekstrahovani iz biljnih matičnih ćelija, a zatim stabilizovani. Pojedini idu tako daleko da tvrde da će pomenute komponente delovati u kremi za lice poput zrelih matičnih ćelija prirodno  prisutnih u kožnom tkivu.

Ovaj pristup zvuči primamljivo, ali jednostavno nije validan, jer biljne matične ćelije moraju biti kompletne i netaknute da bi normalno funkcionisale. Korišćenje peptida ili drugih sastojaka za uticaj na odrasle matične ćelije u koži je nešto što se istražuje, ali do danas naučnici još uvek pokušavaju da utvrde kako bi to funkcionisalo i kako bi se moglo bezbedno uraditi.

Sada kada znamo šta su i na koji način deluju, uz izvinjenje ako sam vam srušila snove, pogledajmo drugu stranu priče.

Na toj stranici iste priče predstaviću vam kako deluju matične ćelije u kremi za lice.

Ovaj deo priče je više nalik onome što bismo želeli i kako se pomenute kreme predstavljaju potencijalnim kupcima.

Kome je namenjena krema sa matičnim ćelijama?

 

Kreme za lice sa matičnim ćelijama su namenjene anti age nezi. To znači da bi valjalo da ih koristimo za uklanjanje znakova starenja, pre svega bora i finih linija. Isto tako možemo ih koristiti kao vid prevencije za odlaganje starenja lica.

Na većini ovih krema naznačena je starosna dob ciljne grupe potrošača.

Ipak, nemojte da vam to bude pravilo jer nam lica ne stare shodno broju godina. To znači da će nekome biti neophodna ozbiljna krema protiv bora već u tridesetim dok će drugo neko zadržati mladalački sjaj i u četrdesetim.

Pomno pratite svoje potrebe i delujte na vreme.

Lile se relativno rano susrela sa znacima starenja na svom licu. Nakon prvobitnog očaja odlučila se na borbu umesto predaje. Njeno lično iskustvo je dokaz da kada nađete pravi proizvod za negu sigurno dobijate bitku protiv bora. Evo njene priče:https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Kako se koristi krema za lice sa matičnim ćelijama?

 

Najbolje je da svaki preparat koristite onako kako je na pakovanju naznačeno.

Većina ovih krema je namenjena ili samo dnevnoj ili dnevno-noćnoj nezi. U ovom drugom slučaju nanosićete je na očišćeno lice ujutru i uveče.

Iz opisa najboljih krema ove vrste videćete da postoje i veoma luksuzne noćne kreme za regeneraciju . Njih nemojte koristiti kao dnevnu varijantu.

Krema sa matičnim ćelijama – prednosti

 

Ovaj vid proizvoda za negu lica radi vrlo ozbiljne poslove neophodne održanju i popavljanju izgleda lica koje stari.

 

krema sa lice sa matičnim ćelijama

 

Prednosti su sledeće:

  • Uklanjanje oksidativnog stresa
  • Zaštita kože od pogubnog uticaja UV zraka
  • Revitalizacija kože lica
  • Uklanjanje finih linija
  • Ublažavanje dubokih bora
  • Popravljanje teksture kože
  • Prevencija pojave znakova starenja
  • Hidratacija
  • Podsticanja proizvodnje kolagena i elastina u kožnom tkivu
  • Održavanje zdrave zaštitne barijere kože.

Altrenativa kremi sa matičnim ćelijama

 

Ako ste pažljivo čitali na početku jasno vam je da matične ćelije u kremi za lice nisu čudotvorna zrnca koja vam uđu u kožu i tamo sve poprave i podmlade što su godine i vaš način života pokvarili.

Možda ćete poželeti da isprobate nešto novo.

Najnoviji trend u svetu kozmetičkih proizvoda su prirodne kreme za lice.

Njihova prva ali ne jedina prednost je što ne sadrže ni jednu štetnu hemikaliju koja bi ubrzavala procese starenja na licu.

Formulisane su na bazi prirodnih ekstrakata lekovitog bilja i drugih prirodnih materija, pčelinjih proizvoda i dokazanih bioaktivnih supstanci koje oživljavaju prirodne procese regeneracije kože.

Valjalo bi da vaša prirodna krema za lice sadrži bioaktivnu supstancu neodermyl koji čuva snagu i čvrstinu kože ne dajući joj da se prerano opusti. On deluje poput kolagena i elastina u kožnom tkivu.  Birajte kremu koja takođe sadrži hijaluronsku kiselinu i biljne ekstrakte namenjene regeneraciji kože.

Ovde vam proizvođači ne prodaju lažnu nadu u vidu fame o matičnim ćelijama već čistu snagu prirodnih lekovitih materija u vidu kreme za lice.

Evo mog izbora najbolje kreme za lice sa matičnim ćelijama:

Najbolje krema sa matičnim ćelijama

 

Ove koje sam ja izabrala sadrže dosta prirodnih materija, malo manje hemikalija od drugih i naravno matične ćelije. Kako i uvek izbor kreme za lice je neizvesna misija koja može dugo trajati. Najbolje je potražiti testere i ne ulagati u kremu pre no što ste sigurni da vam odgovara, s obzirom da dosta koštaju.

Dr colic revitalizujuća dnevna krema za lice

 

Iz kolekcije Age code poznatog domaćeg brenda dolazi nam dnevna krema za lice sa matičnim ćelijama argana. Namenjena je intenzivnoj revitalizaciji kože lica. Prirodni sastojak dobijen iz argana hrani, hidrira i oporavlja kožu lica.

Ova krema stimuliše regeneraciju kožnog tkiva koje postaje gušće i čvršće. Bore na licu bi trebalo da se značajno smanje. Koža bi trebalo da vam bude glatka i baršunasta. Krema za lice sadrži i hijaluronsku kiselinu koja neprekidno hidrira lice tokom čitavog dana.

Ono što mi pada u oči na popisu sastojaka ove kreme je da je ekstrakt argana četvrti od kraja niza sastojaka. Imajte na umu da što je sastojak bliže kraju popisa to ga manje ima u preparatu.

Još sadrži i niacinamid koji stimuliše mikrocirkulaciju i epitelizaciju kože i kreatin koji vraća energiju koži sa prisutnim znakovima starenja. Cena joj je na online prodaji 3450,00 RSD.

Biodroga

 

Dnevna anti age krema namenjena nezi zrele kože oslabljenog tonusa. Rezultati njenog delovanja su vidljivi nakon 8  nedelja tretmana. Za to vreme, bore se upeglaju za 38%.

I u njenom sastavu su matične ćelije argana ali i biopeptidi koji bi trebalo da podstaknu sintezu kolagena i obnove kožu iznutra

Sadrži i matične ćelije jabuke koje stimulišu prirodnu deobu ćelija i na taj način regenerišu kožu lica. Pšenični protein u ovoj kremi zateže kožu. Cena joj je 5400 rsd.

Medical plants krema sa matičnim ćelijama zelene jabuke

 

Namenjena hidrataciji suve i dehidrirane kože posle tridesete godine.

Prija osobama koje imaju suvo i osetljivo lice sklono pucanju i crvenilu. Matične ćelije jabuke u njoj su zadužene za vraćanje vlage i energije izmučenoj koži. Ulje koštica kajsije, ricinusovo i jojobino  ulje i hijaluronska kiselina jačaju zaštitnu barijeru kože, hidriraju je i čine da bude glatka, nežne i baršunaste strukture. Ovu kremu bi trebalo da izaberete ako imate 25+ godina.

Upotrebljava se 2 puta dnevno, ujutru i uveče.

Za pakovanje od 50 ml. Potrebno je izdvojiti oko 1700,00 RSD.

Farm stay

 

Ovo je krema protiv bora namenjena nezi osetljive regije oko očiju.Zadatak joj je da održi čvrstoću i elastičnost tanane kože oko očiju sklone boranju. Blagotvorna je i ukoliko pored bora patite od natečenih podočnjaka. Reklamiraju je kao kremu sa izraženim lifting efektom. Zaglađuje bore i usporava pojavu znakova starenja.

Sadrži fito matične ćelije grožđa koje pospešuju regeneraciju ćelija kože, sprečavaju opuštanje i suzbijaju delobanje slobodnih radikala.

Matične ćelije grožđa su prirodni antioksidansi.

Ova krema sadrži i niz drugih dobrih sastojaka kao što su hijaluronska kiselina, alantoin, adenozin, ekstrakt grejpa.

Koristi se ujutru i uveče nanošenjem na predeo oko očiju. Košta 2000,00 RSD.

L’labelage noćna krema sa zlatnim prahom, kavijarom i matičnim ćelijama

 

Pažljivo odabrana formulacija za podršku noćnim procesima obnavljanja kože lica.

Smanjuje vidljivost bora i čini da se probudite osveženog izgleda. Čuva elastičnost kože.

Svojim sastavom pruža koži lica neophodne minerale i esencijalne elemete za obnavljanje i očuvanje mladalačkog sjaja i teksture kože.

Sadrži aktivne vitamine A i E minerale iz Mrtvog mora, biserni prah, kavijar i matične ćelije, fenolna jedinjenja iz kamilice koja deluju antioksidativno i čuvaju kožu lica od stresa izazvanog spoljašnjim faktorima.

Matične ćelije jabuke takođe deluju protiv slobodnih radikala dok odabrana ulja čuvaju i obnavljaju zaštitnu barijeru kože.

Sve u svemu jedna krema jako bogatog sastava.

Gde nabaviti kremu sa matičnim ćelijama i iskustva

 

Ovaj vid krema spada u luksuznije proizvode. Dostupne su u bolje snabdevenim drogerijama, apotekama ali i u online prodavnicama određenih brendova.

 

 

Potražila sam na forumima i kao što sam i mislila. Dame vole i veruju kremama sa matičnim ćelijama. Arganove su najzastupljenije. Ipak ne mogu da se otmem utisku da ni jedna od korisnica ne pravi pitanje oko stvarnog delovanja matičnih ćelija. Prosto uzimaju njihovu čudesnu moć zdravo za gotovo.

Drage moje dame, nakon saznanja sa početka teksta moram “matične ćelije” da stavim pod navodnike. To ne znači da su ove kreme loše samo znači da su precenjene.

Prirodne vrlo moćne biljne ekstrakte koji deluju kao bioaktivne materije na regeneraciju zrele kože imate u dobrim prirodnim kremama.

Njihova prednost je u tome što ne sadrže hemikalije, veštačke mirise i konzervanse.

Često nisu tako luksuzno upakovane. Međutim oni koji znaju da prepoznaju prednosti prirodne nege znaće da izaberu. Da li ste i vi među njima?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *