surutka za lice
Nega kože

Surutka za lice je sjajna, a ovako se koristi!

Surutka za lice može biti dobar izbor . Isprobajte je kao tonik ili masku i uverite se u njene prirodne moći. Naučite kako se koristi. Volećete je.

Verovali ili ne, nekada je nega lica podrazumevala upotrebu prirodnih, lako dostupnih preparata, vrlo često iz domaće radinosti. Nije bilo kuće koja nije imala domaće mleko, a onda i surutku, višak tečnosti koja ostaje prilikom pravljenja sira. 

Istina, ona nije bila mnogo cenjena, prvenstveno zbog malo kiselijeg ukusa i nešto jačeg mirisa. Kasnije, zamerali su joj nedostatak masnoće. Danas je to njena glavna prednost, jer je kao takva izuzetno zdrava, ali ne samo za piće, već i za spoljašnje nanošenje, odnosno za negu kože lica.

Kako se koristi, zbog čega je cenjena i kakvi su rezultati nakon korišćenja surutke za lice, saznaćete u redovima koji slede.

Šta je surutka?

 

Surutka je tečnost na bazi vode i mnoštva mineralnih materija.

U našoj tradiciji je da se sir, pa i surutka prave od kravljeg mleka. Međutim, ovčja, a pogotovo kozja surutka su možda čak i koncentrovanije i po kožu lica delotvornije. Bez obzira kako se dobija, svaka od njih se može koristiti za negu kože lica, prvenstveno zbog prisustva mlečne kiseline, ali i zbog mnogo koncentrovanih vitamina za lice.

 

nega lica surutkom

 

Na prvom mestu, tu su vitamini A, C, E i B, ali i mineralne materije, poput fosfora, natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa i mnogih drugih u tragovima.

U sebi sadrži i veliku količinu proteina, a gde su proteini, tu su i peptidi, koji su za kožu lica dragoceni. Whey protein (surutka u prahu) prvenstveno se koristi zbog proteina. Od sastojaka, treba pomenuti i imunoglobuline i laktoferin, jer oni sprečavaju razvoj upalnih stanja u organizmu, a samim tim i na koži.

Dovoljno dobar razlog da ispitamo šta može ovaj mlečni proizvod u borbi protiv bubuljica.

 

Surutka za lice – prednosti

 

Surutka je super stvar za prevenciju bubuljica, jer sadrži mlečnu kiselinu koja vrši blagi piling kože lica. Ona uklanja mrtve ćelije, vraćajući koži blistavost i nežnost, jer oslobađa zdravu kožu od ispod. Mlečna kiselina spada u alfa-hidroksi kiseline, a one čine osnovu svakog hemijskog pilinga.

Ona utiče na smanjenje pora, jer aktivni sastojci u njoj utiču na uspostavljanje prirodne ravnoteže. Koža je zdrava, jedrija i izgleda bolje. Jedan od razloga je i taj, što surutka ljušti stare slojeve kože i na taj način ujednačava boju lica. Fleke na koži i ožiljci su manje primetni na licu.

Puno je razloga da se ubaci u redovnu negu, jer poput mleka ili jogurta za lice, može preporoditi kožu. Jeftina je, lako dostupna, što može biti jedan od razloga zašto se sve više koristi spolja. Vraćanje starih, zaboravljenih recepata i prirodnih „lekova“ je trend koji prati nove generacije koje odrastaju udaljene od prirode.

Jedan od njih je surutka, jer je puno korisnih sastojaka u njoj.

Surutka za bubuljice

 

Ukoliko se nanosi na kožu kao sastojak u maskama ili ukoliko se koža prebriše tupferom na koji je nakapano nekoliko kapljica surutke, to će pomoći da se koža lica dovede u balans. Ona ima svojstvo da spreči upalne procese, pa je njena upotreba dobar način da uklonite bakterije sa kože.

Prvenstveno se preporučuje osobama sa masnom kožom lica koja je sklona mitiserima, ali dobro je podnose svi tipovi kože. To je zato što nije agresivna, vrlo je nežna i blaga (uostalom, može se piti), što je svrstava u sasvim bezbedne preparate za upotrebu.

Iako surutka može da očisti lice, umiri kožu i vremenom da rezultate, ona se ne preporučuje za crvene, upaljene bubuljice.

Nije da može da naškodi, ali ozbiljan problem na koži poput cističnih akni, zahteva i ozbiljnu kombinaciju sastojaka.

Marija zna da preparati poput ovog nisu dovoljni. Ona je shvatila da se protiv bubuljica mora igrati pametno. Pronašla je efiksano rešenje, kombinaciju koja joj savršeno odgovara i koja joj je pomogla da obriše bubuljice da lica. Bubuljice su sada prošlost, a ona zadovoljna devojka koja nema problema da kožom lica. Pogledajte kako je uspela da ih se reši: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Sa druge strane, surutka može biti dobar način da se ublaže fleke na licu.

Surutka za fleke na licu

 

Kombinacija vitamina i minerala koja ulazi u njen sastav je odličan način da se fleke umanje, odnosno bar ublaže. Ovde se prvenstveno misli na hiperpigmentacije koje nastaju kao posledica prekomernom izlaganju sunčevim zracima.

Ona pomaže da se koža lica obnovi, izčisti i izgleda bolje. Zbog toga je jedan od omiljenih sastojaka u domaćim maskama za osvežavanje lica. Može se kombinovati sa medom, kurkumom, kafom. Maska za fleke na koži od surutke i kurkume je najdetlovornija kada je pokrivanje fleka u pitanju, a može biti i brzinsko rešenje za brisanje pega na licu.

Osim sto prikriva fleke, maska za lice od surutke i kurkume zaglađuje kožu, ostavljajući je savršeno glatkom i bez nepravilnosti.

Kravlja ili kozja surutka, u čemu je razlika?

Kozja surutka za lice

 

Što se tiče spoljašnje upotrebe, razlika nije velika, jer i kozja i kravlja su podjednako dobre. Veću razliku primećuju oni koji konzumiraju ova dva napitka, jer je kozja npr. nešto jačeg mirisa. Zbog toga se nešto manje primenjuje, što je greška, jer je po sastavu možda i kvalitetnija od one koja se dobija od kravljeg mleka. Svakako je čistija, jer su koze poznate kao posebno pedantna vrsta koja ne jede svakakvu vrstu trave, već isključivo kvalitetne biljke.

Kozja surutka je za konzumiranje neprijatnija, ali istraživanja pokazuju da se lakše podnosi, jer se lakše vari. Sadrži manju količinu laktoze, mlečnog šećera, pa i netolerantni na laktozu mogu da je koriste. Whey protein se češće pravi od kozje surutke, upravo iz ovih razloga.

Surutka kao tonik za lice

 

Kožu lica povremeno treba odmoriti od jakih hemijskih preparata, a u svakodnevnu negu treba ubaciti preparate koji mogu da budu adekvatna zamena. To je slučaj sa surutkom, jer razblažena ili koncentrovana, ona može biti jedan od načina da se koža prirodno tonira.

Nestao vam je tonik za lice ili odmarate kožu od preparata?

Prebrišite prethodno umivenu kožu lica tupferom koji je natopljen surutkom i ostavite da se prirodno osuši na koži. Videćete da vam neće biti odmah potrebna krema za lice, jer će se koža umiriti i nahraniti uz pomoć domaćeg, mlečnog preparata. Masnoće iz surutke će je donekle i omekšati, pa će koža lica biti prirodno izbalansirana.

Koža lica je posebno osetljiva ispod podočnjaka. Može li surutka da pomogne i da li je njeno korišćenje bezbedno da ovom delu lica?

Surutka protiv podočnjaka

 

Maske za lice sa surutkom se mogu upotrebljavati i ispod podočnjaka, jer ona ne iritira ovaj deo lica. Mora se malo povesti računa da ne završi u oku, ali to je sve. Možete je koristiti kao bazu za suve sastojke, poput soda bikarbone ili kurkume.

Dovoljno je da u jednu kašiku kurkume ili sode dodate jednu do dve kašike surutke. Sastojke je potrebno pomešati, tako da dobijete finu smesu koja se prstima ili četkicom za šminku može lako nanositi na podočnjake.

Ostaviti na koži da odstoji pola sata i nastaviti da upotrebom uobičajene antirid kreme.

Maska od surutke za lice

 

Ona se može kombinovati sa raznim sastojcima, kao uostalom i mleko za lice. U tom smislu, ograničenja ne postoje, a danas sa vama delimo recept koji je odličan za piling kože.

Za ovu masku za lice, biće vam potrebna kašika meda, dve kašike surutke i jedna kašičica domaće kafe.

Mešanjem ovih sastojaka dobija se masa koja je odlična za ubrzavanje cirkulacije na koži, a po kožu lica vrlo efikasna kada je čišćenje i obnavljanje u pitanju. Med i kafa će neutralisati neprijatan miris surutke, pa će i maska biti izuzetno prijatna za lice.

Nakon umivanja i skidanja maske, koža je umirena, ujednačena i glatka na dodir.

Mnogi su u dilemi da li će im korišćenje jednog ovakvog preparata za piće pogoršati stanje na licu, odnosno bubuljice.

Da li je to baš tako?

Interna upotreba surutke i benefiti za kožu

 

Kada je upotreba surutke za lice u pitanju, postoje brojne zablude, poput one i da whey protein izaziva akne. Sve što se koristi u velikim količinama može biti štetno.

Kod ozbiljnih problema sa aknama, često se postavlja pitanje da li hrana koja se konzumira uzrok pojave bubuljica na koži. Iz tog razloga, prekida se sa unošenjem slatkiša, masnoća, a često i mlečnih namirnica i počinje se ishranom za bubuljice.

Iako ozloglašeni, ne izazivaju svi mlečni proizvodi bubuljice.

Jogurt i surutka su izvan tog spiska, jer sadrže nešto manju količinu masnoća i laktoze. Zbog toga, postoji neopravdana bojazan od nje (češće one u obliku praha), jer sa njenom količinom može da se pretera. Whey protein i akne mogu biti u vezi samo ukoliko se koristi velika količina ovog preparata i ako on predstavlja osnovu ishrane.

Pročitajte više o ovoj temi: Saznajte da li mlečni proizvodi stvaraju bubuljice!

Sada je malo jasnije i zašto je kozja surutka zdravija – zbog manje laktoze. Kako god bilo, u tečnom obliku retko ko može preterati, jer se ne može ni puno popiti odjednom.

 

surutka u ishrani za lice

 

Količinu koja se konzumira postepeno treba povećavati, jer surutka može izazvati laksativni efekat, odnosno dijareju.

Ukoliko planirate da je koristite, pola litra dnevno je sasvim dovoljno za početak.

Dosta dugo drži sitost, pa može biti i dobar saveznik za mršavljenje.

Gde je možete nabaviti?

 

Može se vrlo lako nabaviti u svim bolje snabdevenim marketima i mlečnim radnjama i to po vrlo pristupačnim ceni. Dosta je jeftinija, ako se uporedi litar sa ostalim mlečnim proizvodima. Kupovna (flaširana) surutka je ipak malo obrađena. Svakako je dodat konzervans, da bi se produžio rok trajanja.

Ukoliko želite čistu, svežu namirnicu, najbolje je nabaviti direktno od vlasnika životinje. Na taj način ćete biti sigurni da dobijate neobrađen preparat, koji se zaista mora vrlo brzo potrošiti, jer ne može dugo da traje. Na taj način, možete proveriti i čime se životinja hrani, da li je i koliko proizvod organski ili ne.

Ovo je, ljudima koji žive po gradovima, vrlo komplikovano, ali ne i nemoguće izvesti. Uz malo raspitivanja, može se doći do prave informacije. Svakako su zdravlje i lepota u pitanju!

Kako se dobija ovaj mlečni proizvod?

 

Ona se nekada dobijala potapanjem i sirenjem mleka. Mlako mleko u koje je stavljeno sirište ostavljkano je preko noći da odstoji, a ujutru se kroz gazu procedilo.

Ono što izađe izvan gaze je surutka.

Danas, postoje još neki načini za dobijanje surutke, a to je kuvanjem mleka, pa dodavanje limunovog soka. Ono što izađe na površinu zelenkaste boje je surutka.

Bilo koji metod da se primenjuje, surutka se smatra domaćom.

Iskustva sa surukom za lice

 

Umivanje kozjom surutkom je jedan od načina na koji se može vršiti prevencija za pojavu akni i bubuljica.

 

 

U tom smislu je kozja surutka je vrlo popularna za lice, toliko da je sve više farmi i ljudi koji se bave ugojem koza, a sve kako bi imali domaće proizvode, za sebe, ali i za prodaju. Kozji proizvodi su vrlo cenjeni. Setite se samo kozjeg sapuna za lice.

Što se tiče kravlje tečne surutke, ona nije previše popularna, što obično i biva sa domaćim preparatima koji su nam dostupni i lako primenljivi. Prava je retkost da se koristi za lice, ali dobra stvar je da mlade devojke osvešćuju da su starinski recepti i te kako vredni i korisni.

Sve je više mladih koji koriste surutku u prahu za piće, daleko pre nego tečnu. Ona se, takođe, može iskoristiti i na licu, samo ako se prethodno pažljivo, po uputstvu na pakovanju razblaži vodom.

Surutka za bubuljice – da li ne?

 

Surutka ne može pogoršati stanje kože na licu. To je ono što je kod prirodnih preparata za negu lica dobro. Ona vrlo nežno i blago deluje na kožu, tako da ne može da utiče da bubuljice nestanu.

U tom smislu, surutku treba posmatrati kao pomoćni preparat za negu kože. Ona nije preparat za bubuljice, koji će sam po sebi preporoditi kožu.

Iskustva govore da je za tako nešto potrebno koristiti mnogo koncentrovanije preparate. Što je najbolje, to ne moraju biti agresivni, hemijski preparati koji jedan problem na koži lica rešavaju, a drugi stvaraju. Pažljivo odabrani koncentrovani prirodni preparati su pun pogodak kada je lečenje bubuljica u pitanju.

Trikove sa prirodnim preparatima treba ostaviti za hitne situacije ili situacije kada se koža lica od jakih, kozmetičkih preparata. U svim ostalim slučajevima, ne treba zaboraviti da prirodna kozmetika već ima rešenje za većinu kožnih problema.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *