pantenol rastvor za lice
Kozmetika za lice

Niste očekivali da pantenol rastvor za lice može ovo!

Otkrijte kako da efikasno rešite mnoge probleme na licu koristeći pantenol rastvor za lice. Verujte nam, poželećete da ga uvek imate pri ruci.

Šta je pantenol rastvor za lice?

 

Ne, nije neki poseban, nego onaj običan rastvor pantenola koji možete kupiti u prvoj apoteci. On je alkoholni derivat vitamina B5, koga ćelija apsorbuje i konvertuje u korisnu supstancu.

Kao moćan hidratant, on omogućava koži da upija vodu brzo kao sunđer, a istovremeno deluje kao „vodena kapija“ koja zaključava vlagu, osvežava kožu i daje joj novu energiju.

On je efikasno sredstvo za čišćenje lica, odličan je u nezi suve i zategnute kože „pred pucanjem“, deluje antiimflatorno i već na prvi signal smiruje bakterijske infekcije kao i crvenilo izazvano ultra-violetnim zračenjem.

Pantenol rastvor ubrzava regeneraciju ćelija kože i briše bore sa lica, zaceljuje rane, popunjava pukotine na koži, ublažava ožiljke i oporavlja kožu nakon tetoviranja.

Odaćemo vam i jedan „tajni recept“ – on je formula broj jedan pomoću koje možete da dobijete bakarnu ili bronzanu boju tena.

Svi želimo da zauvek izgledamo mladi, međutim sa godinama se sve više vidi pečat vremena. Ovo univerzalno sredstvo za negu kože je pravi čudotvorac koji ima brojne blagotvorne efekte na kožu. Zavirite u njegove tajne moći i primenite neku od njih za zdravlje i lepotu vaše kože.

Pantenol rastvor za lice je namenjen spoljašnjoj upotrebi, prvenstveno za tretiranje i negu kože, sluzokože i kose.

Glavni aktivni sastojak pantenol rastvora je dekspantenol, koji se u rastvoru nalazi u koncentraciji od 5%.

Ostali sastojci rastvora su prečišćena voda, natrijum-benzoat, natrijum-citrat, monohidrat i limunska kiselina. Mi ćemo ga u ovom tekstu jednostavno zvati pantenol, a u industriji lepote poznat je još i pod imenima Dekspantenol, D-pantotenil, Provitamin B5, Butanamid.

Pantenol je alkohol pantotenske kiseline, a po prirodi je vrlo sličan vitaminu B5. On je derivat vitamina B5, njegov „provitamin“.  To znači dođe do žive ćelije koja ga apsorbuje, u njoj se konvertuje u vitamin B5. On tada postaje važan deo jedinjenja „koenzima A“, važnog za ćelijski metabolizam. Pantenol se prirodno nalazi u svim živim ćelijama, i biljnim i životinjskim. On je prirodan sastojak kože i kose i neophodan je za njihovo zdravlje. On je veoma važan za održavanje fizioloških stanja kože, pa njegov nedostatak može rezultirati ozbiljnim dermatološkim poremećajima.

Na žalost, borba protiv znakova starenja nije tako jednostavna. Zato su za uspeh potrebne malo složenije formule. Najvažnije je da su prirodne! Upravo jedno takvo svestrano prirodno rešenje za svoju kožu našla je Vesna. Oduševljeno priča o njemu, jer se za kratko vreme i sasvim prirodno rešila bora, podočnjaka i fleka na licu. Skinula je deceniju sa svog lica. To rešenje može i vama da pomogne. Pročitajte o čemu se radi u Vesninoj ličnoj priči koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Svakako, bočicu pantenol rastvore je uvek korisno imati kod kuće, a evo i zašto!

Pantenol rastvor za lice krije ove prednosti

 

Pantenol rastvor je bogat brojnim blagodatima koje pruža koži, zbog čega je dobro uključiti ga u svoju redovnu negu. Želimo da vas upoznamo sa ovim manje poznatim sastojkom, koji je u industriji lepote uglavnom poznat kao dodatak, kao jedan od mnogih sastojaka na etiketi. Međutim on ima neke neverovatne prednosti, koje ga čine jednim od najkorisnijih sastojaka za zdravlje i lepotu kože svih vremena.

 

rastvor pantenola za lice

 

Apsorpcija: pantenol ima sposobnost da lako prodire u donje slojeve kože – kada se nanese na vašu kožu, pretvara se u pantotensku kiselinu koju koža upija brzo kao sunđer i koja prodire duboko u epidermis gde je ćelije kože lako apsorbuju.

Hidratacija: pantenol se smatra mega-hidratantom, zbog svog izrazitog svojstva da obilno snabdeva ćelije neophodnom vlagom; on je higroskopna supstanca koja upija i vezuje vodu. Ne samo da snabdeva vodom površinu vaše kože, već takođe prodire i unosi vlagu u dublja tkiva i uvlači vodu u ćelije.

Formiranje barijere: pantenol rastvor za lice formira tanak nepropusni film na površini vaše kože, koji popunjava pukotine i stvara zaštitnu barijeru. Na taj način on deluje kao „vodena kapija“ koja zaključava vlagu duboko u tkivu i ćelijama i sprečava njen gubitak, što značajno povećava vlažnost vaše kože i vraća volumen licu.

Antiimflatorno dejstvo: pantenolska kiselina je efikasno antibakterijsko i protivupalno sredstvo. Ona neutrališe bakterije na koži i u dubljim slojevima i tako sprečava dalje širenje infekcije i razvijanje upalnih procesa. Zbog toga pantenol rastvor protiv bubuljica i akni daje izvanredne razultate i idealno je sredstvo za negu problematične kože.

Umirujuće i lekovito dejstvo: deluje blagotvorno na crvenu, iritiranu i upaljenu kožu. Pantenol smiruje crvenilo izazvano ultra-violetnim zračenjem, zbog čega se često koristi za ublažavanje opekotina od sunca. Daje povoljne rezultate kod nekoliko poremećaja kože, kao što su ekcem, dermatitis, pukotine na koži, umiruje iritaciju i smanjuje svrab i pomaže u oporavku suve, ljuspave i ispucale kože. Blagotvorno deluje i na iritiranu kožu koja je nedavno prošla neki agresivniji tretman, kao što su piling tečnim azotom ili hemijski piling.

Regeneracija i zaceljivanje: pantenol reguliše gene koji su ključni za proces regeneracije kože, stimuliše proizvodnju fibroblasta ćelija neophodnih za reparaciju tkiva i aktivira enzime koji učestvuju u obnavljanju kože. Zahvaljujući ovom svojstvu pantenol deluje kao anti-age preparat, briše bore i podmlađuje kožu lica. Pomaže u zarastanju rana tako što stimuliše epitelizaciju ćelija kože i reparaciju tkiva, pa se često koristi za lečenje lakših povreda kože. Obnavljanjem ćelija kože, popunjavaju se nastale pukotine i rane brže zarastaju. Zbog ove osobine umetnici tetovaža svojim klijentima često preporučuju da nakon tetoviranja nanose pantenol, kako bi se koža na tom mestu oporavila.

Obnavljanje zaštitnog sloja: stimuliše re-epitelizaciju ćelija kože i obnavlja spoljnu barijeru koja ima ključnu ulogu u zaštiti kože. On formira tanak površinski sloj koji štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, prljavštine i agresivnih supstanci, a pritom ne ometa normalno disanje kože.

Kako se koristi pantenol rastvor za lice?

 

Kada ga kupite, pantenol rastvor je pripremljen u koncentraciji od 5%, što znači da je već razblažen i spreman za upotrebu.

Preporučene koncentracije za spoljnu upotrebu su od 2-5%.

Ako se opredelite za blažu koncentraciju, možete ga pomešati sa toplom vodom, u tom slučaju možete da ga razblažite sa vodom u odnosu 1:1. Ako ga koristite za ispiranje sluzokože i povrede na koži koristite ga razblazenog sa vodom u odnosu 1:5.

Preporučuje se da pre upotrebe operete lice, pošto najbolje deluje na sveže očišćenu kožu. Neškodljiv je i ne izaziva bilo kakve vrste iritacije. S obzirom da nema ograničenja u korišćenju, pantenol se može koristiti bez problema i više puta dnevno, ali naravno ne treba preterivati. Možete slobodno da ga koristite uz još neki preparat pošto se dobro slaže sa većinom ostalih sastojaka.

Najbolje rezultate daje kada se redovno koristi u periodu od četiri nedelje ili duže.

Važno je pravilno čuvati pantenol rastvor. On se čuva u njegovoj originalnoj staklenoj bočici, a određena količina koja će se odmah koristiti, može se sipati u bočicu sa raspršivačem. Treba voditi računa o tome da se, nakon otvaranja originalne bočice, rastvor koristi i utroši u roku od 30 dana.

Pantenol rastvor za čišćenje lica

 

Pantenol rastvor je praktično i efikasno sredstvo za čišćenje lica i blagotvorno deluje na sve tipove kože. Slobodno ga možete koristiti kao tonik za čišćenje lica. Uz pomoć njega ćete uspešno ukloniti nečistoće i višak masnoća i dobiti čistu, sjajnu kožu lica i ujednačen ten.

On je efikasno sredstvo za čišćenje i negu masne kože sklonu mitiserima i bubuljicama – ima laganu teksturu koju koža lako upija, pa lako prodire u dublje slojeve kože i omekšava je, što pomaže lakšem otvaranju začepljenih pora i eliminaciji nagomilanih nečistoća.

Pantenolska kiselina je efikasno sredstvo za uklanjanje bakterija sa kože, tako što ih neutrališe i sprečava njihovo prodiranje u potkožno tkivo. Na taj način sprečava dalje širenje infekcije, razvijanje upalnih procesa i širenje bubuljica po koži lica.

Takođe odlično čisti i tretira problematičnu kožu sklonu aknama i potkožnim bubuljicama. Kada vam se na licu pojavi jedna ovakva crvena bubuljica, to je signal koji vas upozorava na bakterijsku infekciju čije je žarište u dubljim slojevima kože. Pokazalo se da pantenolska kiselina ima antiimflatorno dejstvo, ona prodire u dublje slojeve i efikasno neutrališe ove zapaljenske procese.

Uostalom, pročitajte kako deluje pantenol zna bubuljice.

Za čišćenje lica predlažemo vam dva recepta, za tonik i za masku.

Tonik sa pantenolom za čišćenje lica

 

Ovaj tonik je jedan od najefikasnijih preparata za higijenu kože lica koji možete sami da napravite. Prijatan je za kožu, dubinski je čisti, hidrira i osvežava i ima snažno dezinfekciono dejstvo. On deluje protiv patogenih mikroorganizama koji su okidač za zapaljenske procese na koži.

 

pantenol rastvor

 

Pored toga što vam očisti lice, ovaj tonik ima i lekovito dejstvo i pomaže regeneraciju ćelija kože i stvaranje spoljne barijere koja je štiti od infekcija.

Potrebno je:

  • pantenol rastvor – 60 ml
  • koloidno srebro – 40 ml
  • aloe vera gel – 100 ml
  • alkohol – 1 kafena kašičica
  • eterično ulje lavande – 20 kapi

Postupak: U bočici od 2 dl pomešajte pantenol rastvor, koloidno srebro i aloe vera gel. Sa strane razblažite kapi ulja od lavande u alkoholu i tu mešavinu takođe sipajte u bočicu sa ostalim sastojcima. Ovako pripremljen tonik samo nanesite na pamučni tufer i njime očistite lice.

Maska sa pantenolom za čišćenje lica

 

Ova maska je idealna za dubinsko čišćenje kože lica – ona čini čuda za masnu i problematičnu kožu, a istovremeno je pogodna i za negu osetljive kože. Pantenol rastvor omekšava, hidrira i dezinfikuje kožu, ružina vodica je hidrira i revitalizuje, zelena glina izvlači nećistoće i višak masnoća iz začepljenih pora, a prašak za pecivo deluje kao snažan dubinski čistač i stabilizuje pH balans kože. Ova maska će da očisti, hidrira i revitalizuje vašu kožu, dajući joj svež izgled i osjećaj mekoće.

Potrebno je:

  • pantenol rastvor – 1 kafena kašičica
  • ružina vodica – 2 kafene kašičice
  • zelena glina – 1 kafena kašičica
  • prašak za pecivo – 1 kafena kašičica

Postupak: U posudi ismešajte sve sastojke tako da dobijete ujednačenu smesu. Nanesite masku na lice, ostavite je da deluje oko 20 minuta i nakon toga je sperite mlakom vodom. Ovu masku možete koristiti jednom nedeljno.

Pantenol rastvor protiv bora

 

Pantenol rastvor se može koristiti kao anti-age preparat i savršeno je rešenje ako se borite sa opuštenom kožom i borama, kako onim krupnim tako i sitnim borama oko očiju i usana. Iako pantenol retko dobija glavnu ulogu zvezde u nezi kože, u ovom slučaju dermatolozi smatraju da, po svojim svojstvima, on to zaslužuje. Stručnjak za kožu i plastični hirurg iz Denvera dr. Šah smatra pantenol vrhunskim sastojkom i ističe sve njegove prednosti koje ga čine moćnim preparatom u borbi protiv bora.

Zahvaljujući neverovatnom svojstvu da se lako apsorbuje, on prodire i dodaje neophodnu vlagu u dublje slojeve kože. On je pre svega fantastičan hidratant, koji za razliku od ostalih, ima dodatnu prednost u tome što deluje istovremeno i kao ovlaživač i kao omekšivač. To znači da upija i vezuje vodu u koži, a istovremeno je i zaključava u ćelijama, zadržava je u koži i sprečava njen gubitak. Tako koža u sebe upija vodu obilno kao sunđer i povećava svoj volumen, što ima za efekat smanjenje bora.

Uz ova hidratantna, pantenol poseduje i odlična regenerativna svojstva koja brišu bore sa lica. On stimuliše regeneraciju ćelija u dubljim slojevima tkiva, kao i obnovu površinskog zaštitnog sloja kože. Ima uticaj na aktivnosti enzima kože koji su presudni u borbi protiv bora, a to su enzimi elastina, kolagena i hijaluronske kiseline.

Najnovija otkrića potvrdila su da pantenol reguliše gene koji su ključni za proces regeneracije. On u koži aktivira proizvodnju fibroblasta ćelija koji su neophodni za reparaciju tkiva i ponovnu epitelizaciju. Sve ovo značajno ubrzava obnavljanje kože i ima za efekat elastičniju kožu, manje bora i podmlađeno lice.

Pisali smo posebno o ovoj njegovoj ulozi pa saznajte kako se koristi pantenol protiv bora.

Pantenol rastvor i kantarionovo ulje

 

Ako vam treba moćno oružje kojim ćete se efektno boriti protiv bora, odaćemo vam jedan „tajni recept“. To je spoj pantenol rastvora i kantarionovog ulja, koji su  zajedno dobitna kombinacija kada je reč o regeneraciji i podmlađivanju kože. Oni su i samostalno primenjeni izvanredni anti-age sastojci, a kad se udruže daju formulu koja čini čuda za vašu kožu.

Lekovita svojstva kantariona su odavno poznata, zbog čega je ovaj zlatnožuti cvet dobijao sveta imena kao što su Bogorodična trava, Gospina trava, sentjanzovka tj. billjka Sv Jovana. Pa čak i njegov botanički latinski naziv Hypericum ima sveto značenje – potiče iz grčkog jezika i znači „iznad Duha“, a dat mu je zbog verovanja da pruža specijalnu zaštitu. I zaista, ova biljka je prava fabrika blagodati za čoveka i njegovo zdravlje. Njeno čudotvorno ulje poseduje neke od veoma moćnih sastojaka koji mu daju lekovita svojstva.

Ono je bogato vitaminom P (fenil-benzopiron) koji deluje protiv starenja tako što stimuliše proizvodnju elastina. Takođe poseduje sastojke koji stimulišu regeneraciju „baznih ćelija“ u spoljašnjem sloju kože, ubrzavaju proizvodnju fibroblasta i podstiču sintezu kolagena. Zbog svega toga je veoma korisno je za smanjenje bora i sitnih linija, regeneraciju i podmlađivanje kože i zacjeljivanje rana.

Kantarionovo ulje je jedno od najačih antiinflamatornih sredstava u prirodi, s obzirom da je istovremeno delotvorno protiv virusa, bakterija i gljivica, zbog čega je odlično za negu upaljene i problematične kože. Pomaže u smirivanju i zarastanju oštećene kože (dermatitis, manje opekotine, ožiljci), umiruje nadraženu i osetljivu kožu, hidrira je, smanjuje vidljivost bora i čini je mladolikom.

Tretman – Uveče pre spavanja na očišćenju vlažnu kožu nanesite pantenol rastvor uz pomoć pamučnog tufera. Nakon toga, utrljajte i nekoliko kapi ulja kantariona, dobro umasirajte i ostavite da koža dobro upije.

Ovaj tretman ponavljajte svako veče pre spavanja, možete koristiti ovu kombinaciju umesto noćne kreme. Nakon mesec dana primetićete prve rezultate, primetićete kako je smanjena vidljivost bora, koža je jedra i hidrirana, a ten ujednačen.

Ovaj tretman je blagotvoran za negu kože posle sunčanja, pa kad ste na letovanju namažite se uveče pred spavanje kako bi sastojci delovali tokom noći – ova formula je broj jedan kada želite da dobijete bakarnu ili bronzanu boju tena. Kantarionovo ulje sadrži hipericin, sastojak koji pospešuje stvaranje crvenog pigmenta, a pantenol još više doprinosi nezi i lepoti osunčanog tena.

Važno je napomenuti da nikako ne treba nanositi ovaj sastav pre sunčanja, jer ulje kantariona ima izrazitu fotosenzitivnost, što znači da čini kožu osetljivijom na ultra-violetno zračenje. Zbog toga nakon što ga upotrebite na koži ne bi trebalo da se izlažete suncu, jer mogu da se pojave fleke na koži.

Iskustva sa pantenol rastvorom za lice

 

 

Višnja, 43

Dok nisam otkrila pantenol rastvor, oduvek sam imala problema sa negom svog lica. Moja koža je bila uvek suva, uvela i ispucala, što mi je donosilo više bora zbog čega sam izgledla starije od svojih drugarica. Pored lošeg izgleda, to mi je stvaralo i fizičku neprijatnost, jer sam osećala kako mi je koža stalno zategnuta, kao pred pucanjem. To je naročito neprijatno kada su niske temperature i kad vas mraz ošine, pa imate osećaj da vam se lice zamrzava.

Koristila sam razne kreme, međutim one su mi davale samo trenutno olakšanje, ali nisu trajno rešavale problem. Hidrantne kreme kao da nisu imale efekta na moju kožu – koliko god da sam ih mazala i hidrirala je, nivo vlage je opadao, kao da presipam iz šupljeg u prazno.

Tada sam saznala za pantenol rastvor za lice koji se pokazao kao najpodobnije rešenje za moju kožu i za koga mogu da kažem da je istinski čudotvorac! On mi dubinski hidrira kožu i zadržava vlagu unutar nje tako da sada ima volumen i izgleda jedra i podmlađena. Takođe je pomogao da mi se koža maksimalno ishrani i regeneriše, pa više nije suva, pukotine su se povukle i osećam kao da su mojoj koži sada „napunjene baterije“ pošto je dobila novu energiju i svežinu.

Jovana, 35

Imam veoma nežnu i osetljivu kožu i snežno belu boju tena, koja je veoma senzitivna na sunčeve zrake, zbog čega nikad nisam mogla da ostvarim svoju želju da budem preplanula. Godinama radim u školskoj biblioteci, u zatvorenom prostoru gde se ne izlažem dovoljno sunčevoj svetlosti, pa uvek izgledam bledo i beživotno. Zbog toga, kada odem na plažu, toliko izgledam bela u poređenju sa drugim ženama, da blještim poput mesečevog srpa u mraku, pa imam osećaj da svi gledaju u mene.

Da ne bih izgorela na plaži uvek moram da sedim u senci, a ako sam makar i kratko na suncu, moram da štitim lice pod velom, kao da nosim nekakvu masku. Šta sve nisam probala i mazala kako bih se zaštitila od UV zraka i ujedno dobila toliko željenu bakarnu boju tena, ali bez uspeha. Međutim jednog dana sam u biblioteci pronašla knjigu o prirodnoj nezi u kojoj sam saznala o pantenol rastvoru i ulju kantariona. Ovo u suštini jednostavno i logično rešenje, za mene je bilo otkrovenje.

Kao što vidite, pantenol rastvor je univerzalno sredstvo koje pomaže koži na više načina i može se koristiti za više namena. Možete ga koristiti kako za negu lica, tako i za negu tela, a naročito dobre rezultate daje u nezi kose i noktiju. Pored vodenog rastvora, d-pantenol je dostupan i u vidu masti, kreme, gela ili spreja.

Pantenol rastvor možete kupiti u skoro svakoj apoteci, a na našem tržištu ga proizvode Galenika, Lilly i Dr Plant. Cena mu je veoma povoljna i, u zavisnosti od proizvođača, kreće se između 200-280 dinara. Sa malo ulaganja, možete imati ovaj blagotvoran sastojak za negu i dobiti puno koristi za vaše lice.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *