hidrogen za fleke na licu
Fleke i pege

Da li hidrogen za fleke na licu pomaže ili ne?

Pomaže li hidrogen za fleke na licu ili se radi o još jednom traču? Isplati li se probati? Proučavali smo i evo zaključaka do kojih smo došli.

Mrlje na koži lica nisu bezazlen problem. Ukoliko su prisutne tokom cele godine, sa dolaskom toplijih dana, možete očekivati da se situacija samo pogorša. Sunčevi zraci provociraju lučenje melanina, pa ako postoji problem i njegova preterana proizvodnja, fleke na koži vas neće zaobići.

Može li hidrogen peroksid da bude rešenje za neujednačen ten i kako možete ovaj rastvor, koji verujemo da svaka kuća ima u kupatilu (doduše, za dezinfekciju rana) da pomogne da se otarasite ružnih fleka na koži lica?

Vreme je da otkrijemo kako se bori hidrogen protiv fleka na licu.

Pomaže li hidrogen za fleke na licu?

 

Ukoliko ste negde načuli da se hidrogen koristi za lice, treba da znate da nije šala. Ovaj dezinfekcioni rastvor zaista može biti od pomoći da dobijete lepšu i čistiju kožu. Njegova upotreba se prvenstveno preporučuje kao pomoćno sredstvo za tretman akni, a u poslednje vreme i za uklanjanje tamnih fleka na koži.

Hidrogen je providna tečnost koja izbeljuje kožu, pa ne čude pokušaji da se upravo na ovaj način dođe do svetlijeg lica.

Ipak, sa njim postoji jedna caka, a to je da se mora koristiti vrlo obazrivo i nikako u neograničenim količinama.

Hidrogen nije bezopasan i nikako se ne preporučuje njegova upotreba blizu očiju i usana! Štaviše, nije svejedno ni koji se hidrogen koristi.

Znate da ih ima jačih i slabijih?

Pa, tako, ukoliko ste plavuša, sigurno za farbanje kose koristite jači hidrogen, a ukoliko ste brineta slabiji. Svejedno, zaboravite na hidrogen iz farbi za kosu, a ukoliko rešite da baš na ovaj način uklanjate fleke na licu, odaberite običan 3% hidrogen peroksid za dezinfekciju rana.

Kako hidrogen-peroksid deluje na kožu lica?

 

Već smo napomenuli da hidrogen izbeljuje kožu.

Šta on zapravo radi?

On trenutno sprečava dotok krvi u delove kože na kojima se nanosi. To znači da ova providna tečnost dovodi do lošije cirkulacije u kapilarima, samim tim sprečava protok hranljivih materija kroz kožu i onemogućava koži normalan rad.

Ovaj proces je kad imate rane na koži neophodan da bi se zaustavilo krvarenje, ali sa hiperpigmentacijama na licu je potpuno druga stvar u pitanju. To znači da hidrogen trenutno izbeljuje kožu, ali nažalost, ne može ostaviti trajne rezultate. Koža lica će brzo uspostaviti balans i vratiti se na stari način funkcionisanja.

Znači, potrebno vam je nešto što suzbija hiperprodukciju melanina na koži i zaista posvetljuje.

Šta?

I Vesna se pitala, pa je našla odgovor. Uspešno izborila sa flekama na licu, iako je verovala da joj nema spasa. Toliko je bila očajna, da je pomišljala da odustane od svoje borbe za lepu i potpuno ujednačenu kožu lica. Srećom, predaja nije bila opcija i dobro je da je tako. Pronašla je rešenje za svoje lice, koje nije uklonilo samo fleke na koži i podočnjake, već je eliminisala i bore. Kako je u tome uspela i u čemu je njena tajna, pročitajte na: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

No, sigurno ste nekad čuli da se upornost se ponekad isplati, pa hidrogen može da učini da fleke na koži budu manje vidljive. Nije na odmet pokušati.

Kako se koristi hidrogen za fleke na licu?

 

Hidrogen se može koristiti na nekoliko načina.

 

hidrogen protiv fleka na licu

 

Direktna primena hidrogena na koži

 

Prvi i najjednostavniji način je da se malo hidrogena nakapa na parče vate ili jedan tupfer za lice i time blago pređe preko mrlja. Videćete da koža odmah peni kad dođe u kontakt sa hidrogenom. Ukoliko ima bakterija na koži, tim pre će hidrogen zapeniti. Ovaj rastvor se na koži lica drži svega 5-10 minuta, nakon čega se treba umiti blagim, neutralnim sapunom i kožu namazati hidratantnom kremom.

Jedan od razloga zašto se hidrogen ne zadržava na koži previše je zato što je poprilično agresivan i zato što isušuje kožu.

Ovaj tretman je poželjno raditi uveče, a ne preko dana. Sunčevi zraci mogu dodatno oslabiti (oštetiti) kožu, pa ona tokom noći ima vremena da se oporavi.

Postupak treba ponavljati bar nekoliko nedelja da bi se uočili rezultati.

Hidrogen na ovaj način možete koristiti jednom dnevno, a ukoliko osetite zatezanje ili peckanje kože, prekinite izbeljivanje lica na ovaj način. To je ozbiljan znak da vam hidrogen ne odgovara, odnosno da izaziva nešto jaču iritaciju kože.

Odustanite od ovog načina primene i probajte blažu varijantu, a to je da napravite masku za lice sa hidrogenom.

Maska za izbeljivanje lica sa hidrogenom

 

Ovo je jedan zanimljiv recept koji od vas zahteva malo više strpljenja, jer rezultati na koži ne mogu biti brzi, ali je odličan način da osvežite lice i bar malo ublažite fleke.

Pripremite po 1 kašiku 3% hidrogena i isto toliko gela od aloe vere.

Ukoliko nemate ovu biljku, može da posluži i čuvarkuća protiv fleka na koži. Iz njenih cvetova nacedite lekoviti gel. Za ovaj recept će vam biti potrebna i jedna do dve kašike pšeničnog brašna.

Fino pomešajte sve sastojke i dobićete jednu gustu smesu. Za mešanje koristite drvenu ili plastičnu kašiku, a ne metalnu, jer može doći do reakcije sa hidrogenom. Ukoliko smesa nije razmaziva, po potrebi možete dodati i malo vode da je razblažite.

Uzmite neku veću četkicu za šminkanje i razmazujte masku po koži lica. Zdrave delove kože možete preskočiti, a zadržite se na onim delovima sa flekama i pegama na licu. Potrudite se da preskočite i obrve, jer može doći i do promene njihove boje, pa ćete posle morati da farbate obrve.

Ostavite masku petnaestak minuta da deluje, a zatim je temeljno isperite. Ponavljajte postupak bar par puta nedeljno i gledajte kako vam koža blista nakon svakog skidanja maske.

Možda ste mogli da čujete ili na internetu pročitate da hidrogen i soda bikarbona čine dobru kombinaciju? Da li je zaista tako?

Hidrogen i soda bikarbona za fleke na licu

 

Hidrogen, kao i soda bikarbona, mogu se koristiti pojedinačno protiv hiperpigmentacija. Zajedno, predstavljaju izuzetno agresivan tretman.

Ova mešavina je popularna, ali za čišćenje doma, nikako za mrlje na koži.Rezultat može biti oštećena koža lica.

Zašto se to dešava?

Zato što i soda bikarbona i hidrogen vrše piling kože, odnosno skidaju slojeve mrtvih ćelija, ostavljajući zdrave ćelije kože na površini. Kombinujući ove dve supstance, otišlo biste predaleko, te bi sasvim izvesno došlo do preteranog oštećenja kože, a možda i stvaranja sitnih ranica.

Još jedna kombinacija koja može naneti više štete nego koristi koži lica je istovremena upotreba hidrogena i limuna.

Hidrogen i limun za fleke na licu

 

Limun za lice može biti izuzetno korisna stvar, ali samo ako se primeni pravilno. Konkretno, sa hidrogenom zajedno radi uklanjanja fleka na koži – ne bi trebalo da ga upotrebljavate. Razlog je više nego očigledan: Limun sadrži limunsku kiselinu. Ona, ukoliko se ne koristi razblažena, sama po sebi može da iziritira kožu.

Sa hidrogenom nikako ne predstavlja dobru kombinaciju. Tačnije, nepotrebno je istovremeno ih nanositi na kožu lica. Ovu mešavinu eventualno možete iskoristiti za izbeljivanje kose i to samo ako ne koristite farbu, odnosno još uvek imate svoju prirodnu boju.

Ukoliko vas interesuje zašto je u upotrebi samo  3% hidrogen na koži lica, a ne neki slabiji ili jači, odgovor na ovo pitanje, sledi u nastavku.

Zašto samo troprocentni hidrogen protiv fleka na licu?

 

Hidrogen je hemikalija i bez obzira na to što je deo svake prve pomoći, uvek mu treba pristupati sa oprezom. Pre svake upotrebe, potrebno je odraditi mali test, odnosno izvršiti proveru kako reagujete na njega.

Za ovu radnju možete iskoristiti jedan štapić za uši koji ćete nakapati 3% hidrogenom. Namažite mali deo brade (može i zdrava koža) i sačekajte. Posmatrajte šta se dešava, da li hidrogen previše peni i da li vas koža pecka. Nakon desetak minuta, uklonite hidrogen i pogledajte da li je to mesto na koži crveno.

Ukoliko jeste, a pritom vas koža i pecka, sve vam je jasno – hidrogen izbegavajte kada je nega lica u pitanju.

Troprocentni hidrogen je dezinfekcioni rastvor i kao takav se koristi u medicini. Dakle, ovaj hidrogen biste u slučaju povrede kože lica, tipa posekotine i slično dobili i u obližnjoj zdravstvenoj ustanovi. Sa njim ste savršeno bezbedni ukoliko nemate izrazito osetljivu kožu lica.

Važno je samo ispoštovati sva pravila pri upotrebi, odnosno ukloniti hidrogen na vreme.

Jedno od važnijih pravila koje treba zapamtiti je da se hidrogen uvek ispira čim prestane da peni, što je kroz svega nekoliko minuta. Nikako ne bi trebalo prespavati sa njim ili ga ostaviti na koži, pa se izlagati ultra-violetnim zracima.

Jača koncentracija hidrogena je po kožu lica vrlo štetna, a ne daje bolje rezultate kada je dezinfekcija lica u pitanju. Sa druge strane, niži procenat hidrogena neće dati zadovoljavajuće rezultate, pa je besmisleno koristiti ga.

Ne dopada vam se da nanosite čist hidrogen na kožu lica? Probajte da napravite sapun za izbeljivanje kože koji sadrži upravo ovaj sastojak.

Izbeljivanje kože hidrogenom i sapunom

 

Praktično rešenje za izbeljivanje, a ujedno i čišćenje kože lica može da bude homemade sapun sa hidrogenom.

 

hidrogen peroksid za fleke na licu

 

Za ovaj recept biće vam potrebna samo 2 sastojka:

  • neutralni sapun
  • hidrogen.

Nabavite jedan običan sapun, bez veštačkih boja i mirisa. Potom, uzmite rende iz kuhinje i narendajte 30 gr tog sapuna. Polako pripremite i 30 ml 3% hidrogena. Odmerite pažljivo, jer mere treba da budu baš ove.

Sastavite ove sastojke u drvenoj posudi i polako mešajte drvenom kašikom. Sve ovo radite na sobnoj temperaturi kako bi smeša bila što kompaktnija. Pri mešanju, primetićete da se stvara dosta pene. To je potpuno normalno i ne treba da vas brine.

Iskoristite ovu smesu i pažljivo je nanesite na pigmentne promene na koži. Ostavite je čak desetak minuta da ispolji svoje delovanje, odnosno da pokuša da izbeli kožu. Potom, temeljno isperite smesu.

Pravite ovu vrstu pene za lice bar dva puta nedeljno i videćete da će vam koža lica biti u mnogo boljem stanju nego pre, odnosno da fleke više neće biti toliko izražene.

Za koje vrste fleka se hidrogen preporučuje?

 

Hidrogen možete koristiti za fleke od sunca ili one koje su nastale kao posledica boravka u solarijumu. Takođe, njime možete pokušati da uklonite i hormonske fleke na licu, tačnije fleke koje se javljaju u trudnoći (kod žena) i nakon nje. Dakle, ukoliko vas muči melazma na licu, ne očajavajte, već pokušajte prirodnim metodama da je se rešite.

Uklanjanje fleka sa lica nije nemoguća misija. Ipak, što se hidrogena protiv hiperpigmentacija tiče, stvari nisu ohrabrujuće.

Hidrogen za fleke na licu – iskustva

 

Hidrogen može pomoći, ali ne može učiniti da fleke na koži nestanu. Sa druge strane, sa sobom nosi rizik, pa preterano eksperimentisanje kod kuće nije poželjno. Rezultati su često spori, odnosno slabo primetni. Srećom, postoje i bolja rešenja!

Naše čitateljke kažu sledeće:

Dragana, 34

,,Mrlje na koži su mi se javile posle druge trudnoće. Nisam znala o čemu se radi i zašto je do njih došlo, obzirom da sam uvek imala ujednačen ten, ali valjda za sve postoji prvi put. Kako mi je objašnjeno, hormoni su učinili svoje. Probala sam gotovo sve prirodne načine da ih uklonim, pa i hidrogen, ali nije bilo rezultata. Bila sam zaista uporna i mazala sam nekoliko nedelja hidrogen skoro svakog dana. Za divno čudo, moja koža je sve to lepo prihvatila, ali nije bilo uspeha. Dokaz za to su moje fleke koje su i dalje tu.”

Sanela, 41

,,Fleke na koži lica su kod mene redovna pojava. Posle svake letnje sezone zna se: krećem u potragu za najboljim sredstvom za hiperpigmentacije na licu. Probala sam sve i svašta da bih ih uklonila. Hidrogen-peroksid je među prvim stvarima. Bilo je možda malih pomaka, ali nedovoljno da zaista budem zadovoljna svojom kožom. Samo dobra krema za fleke na licu vredi. Sve ostalo je bačen novac.”

O hidrogen -peroksidu za izbeljivanje lica i brisanje fleka na koži nema puno reči hvale, ali to ne mora da vas obeshrabri. Uvek možete da pokušate na ovaj način da ih se rešite. Važno je samo unapred se naoružati strpljenjem. Za nešto brže rezultate, probajte koncentrovane, proverene, a po mogućstvu biljne preparata, jer sa njima zaista nema greške.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *