microneedling tretman
Nega kože

Šta microneedling tretman lica čini za kožu?

Uz microneedling tretman lica, obnavljanje kože prirodnim putem dobija novu dimenziju. Stimulišite i vi kožu na ovaj neuobičajen način. Ovak se to radi.

Svako ko pomalo poznaje engleski, već na osnovu konstrukcije microneedling može stvoriti određenu predstavu o ovom tretmanu. Ona u sebi sadrži reči „micro“ (male, sitne) i „needle“ (igla), što nedvosmisleno govori o tome da se pri ovom tretmanu koriste aparati koji sadrže iglice. Njihov zadatak je da stimulišu kožu lica samim povređivanjem kože. 

Ako ste se sada zamislili, verujte na reč da se i to radi. Ne samo da postoji kao opcija, već se uveliko koristi, jer daje odlične rezultate. Zato, hajmo da vidimo koje su prednosti jednog ovakvog tretmana i šta on sve podrazumeva.

Šta je microneedling tretman?

 

Možda ste već pomislili da ovaj tretman spada u grube i invazivne tretmane, što nije tačno. Kozmetičari i dermatolozi ga, potpuno suprotno, svrstavaju u jednu od najkomfornijih metoda. Istina je da samo može zazvučati bolno, ali u praksi to uopšte nije tako. Čak se pri izvođenju ovom tretmana ne koristi nikakav vid anestezije, ukoliko to sam pacijent ne zahteva.

Microneedling tretman podrazumeva minimalna oštećenja kože lica iglicama koja kao posledicu imaju aktiviranje ćelija kože i podsticanje na bržu regeneraciju.

Ovaj tretman podstiče stvaranje kolagena u koži, ubrzava cirkulaciju kože i kroz vreme daje podmlađen i osvežen izgled kože lica.

Кome je namenjen microneedling?

 

Najviše koristi od ovog tretmana mogu imati osobe sa zrelom kožom lica, jer je mikrostimulacija kože usmerena na podmlađivanje kože, odnosno vraćanje nekadašnjeg sjaja i čvrstine.

Međutim, to nije njegova jedina primena, jer koristi mogu imati i osobe koje su prošle kroz intenzivnu borbu sa aknama, ali su nažalost izgubile bitku i sada se bore sa ožiljcima od bubuljica. Istina je da im se svaki vid obnavljanja kože lica preporučuje, a microneedling je jedan od njih.

Koristi mogu imati i osobe sa proširenim porama, ali i one koje imaju ružne posledice na koži u vidu fleka (hiperpigmentacije), bilo da one vode poreklo od sunca, hormona ili su posledica starenja.

Ne treba zaboraviti i one koji biraju ovaj tretman za uklanjanje bora i drugih znakova starenja, bez obzira u kom uzrastu da se nalaze. Studije potvrđuju delotvornost ove tehnike. Može se reći da se preporučuje svima koji žele da imaju lepu, zdravu i zategnutu kožu.

Lile ništa nije prepustila slučaju, već je želela da se sa vidljivim znacima starenja obračuna na sebi svojstven način. Znala je da mora nešto da preduzme, ali joj odlasci kod kozmetičara nisu puno pomagali. Njene bore se nisu povlačile, a ni fleke nisu bledele. Ni sama nije verovala da će uspeti, ali joj je pošlo za rukom da obnovi svoju kožu lica. Pronašla je prirodno rešenje, koje pritom ne oduzima ni puno vremena ni živaca, kao što je odlazak u kozmetički salon. I vi možete podmladiti lice tako. O čemu se radi? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Ako imate vremena za tretmane, obavezno nastavite da čitate i saznajte sve o ovom.

Kako funkcioniše microneedling tretman?

 

Ovaj tretman izaziva traumu kože lica, što je za nju veliki podsticaj da se obnovi i regeneriše.

Istina je da svaka povreda kože aktivira njene odbrambene mehanizme, pri čemu ona luči veće količine kolagena i elastina.

 

 

Ovde ne govorimo o velikim povredama, već sitnim, malim ubodima, golim okom jedva vidljivih.

Iglice prodiru nešto dublje u kožu, sasvim dovoljno da izazovu ćelije kože na zarastanje.

Kako je tih uboda puno, koža lica je suočena sa jednom nesvakidašnom stimulacijom. Ne samo da se aktiviraju proteini u koži, već se ubrzava i cirkulacija. Koža postaje bolje prokrvljena, samim tim hranljive materije dolaze do svih stanica, što vremenom daje rezultate.

Pomoću čega se izvodi ovaj tretman?

 

Ovaj tretman se najčešće izvodi uz pomoć uređaja koji se zove dermapen. U pitanju je usluga koja se može dobiti u kozmetičkim salonima i tretman izvodi stručno lice.

 

microneedling tretman lica

 

Može se izvoditi i uz pomoć uređaja koji se naziva dermoroler. Procedura je uz pomoć ovog aparata malo brža, ali ne i delotvornija.

Uz dermapen se postiže bolja preciznost u radu, pogotovo ako se ne stimuliše čitava površina lica, već samo određeni deo kože. On liči na olovku koja na vrhu ima iglice. Takođe, dermapen aparat se ne čisti. Iskorišćena iglica se baca, dok kod rolera to nije slučaj. To znači da je dermapen dosta sigurniji što se tiče eventualnih infekcija kože.

Tok microneedling tretmana

 

Sam tretman vremenski traje oko sat vremena.

Prvi korak je priprema kože, koja uglavnom podrazumeva čišćenje kože lica. Nakon toga, može se naneti krema sa anestetikom, ali taj korak uopšte nije neophodan.

U toku tretmana stimulacije kože iglicama, na nju se mogu naneti i hranljive ampule sa hijaluronskom kiselinom i vitaminskim koktelima. Koža je idealno pripremljena da upije sve lekovite sastojke.

Tretman se završava nanošenjem hranljive maske za lice, ali i kreme sa SPF faktorom za zaštitu kože lica, jer je ona u ovom trenutku izuzetno osetljiva.

Da li je microneedling tretman bezbedan?

 

Ovaj tretman spada u jedan od najbezbednijih tretmana. Osmišljen je tako da se prilikom stimulacije kože ne ubrizgavaju različite supstance, već da se svo obnavljanje kože odvija po principu prirodnih mehanizama kože tokom zarastanja.

Dakle, nema rizika od alergija na različite supstance, niti postoji bojazan po zdravlje pojedinca koji se podvrgne ovom tretmanu. Jedini rizik koji postoji je opasnost od iritacije i upala kože. Isti se smanjuje, ako se postupa po preporuci kozmetičara nakon tretmana.

To i dalje ne znači da se ovaj tretman preporučuje svima.

Kome se ne preporučuje?

 

Osobe koje imaju problem sa sporijim zarastanjem rana nisu najbolji kandidati za ovaj tretman, kao i osobe koje sbog nekih specifičnih oboljenja koriste lekove poput aspirina, andola i slično. Upotreba acetil- salicilne kiseline generalno nije preporučljiva tokom i nakon tretmana, jer može produžiti krvarenje.

Takođe, osobe sa crvenilom, odnosno infekcijom na koži nisu kandidati za microneedling. Isto važi i za osobe sa izraženim aknama. Bubuljice na koži (uključujući i mitisere) se ovim tretmanom mogu pogoršati. Najbolje je sačekati da prođu, pa se istom podvrgnuti, ukoliko procenjujete zajedno sa svojim kozmetičarem da za tim ima potrebe.

Negativne posledice tretmana

 

Nije pravilo da će do njih doći, ali neke posledice na koži se mogu javiti odmah nakon tretmana. One nisu razlog za uzbunu, ali ukoliko duže potraju, preporuka je da se javite lekaru.

Jedan od njih je otok kože lica. Blagi otok je normalna reakcija na stimulisanje kože ubodom. Dalje, koža može biti poprilično crvena, a može se primećivati i sitno krvarenje ranica. U toku tretmana, koža će biti u potpunosti dezinfikovana, tako da nema potrebe dalje reagovati po pitanju ovih promena.

Ono što vas nepijatno može iznenaditi su modrice. To nije uobičajena pojava nakon ovog tretmana, ali do njih može doći, pogotovo ako su iglice bile malo duže, a stimilacija dublja. Do ovoga najčešće dolazi ukoliko je izvršena pogrešna procena same debljine kože i dubine uboda.

Ono što nije retkost jeste suva, ispucala koža i perutanje na mestima gde zarasta. Od svog kozmetičara ćete dobiti preporuku da kožu adekvatno negujete, pa se ova pojava može ublažiti kremama, poput pantenola i sl.

Koliko traju rezultati microneedling tretmana?

 

Rezultati se NE uočavaju odmah nakon prvog tretmana.

Zbog toga, možete dobiti preporuku svog kozmetičara da ponovite tretman i nekoliko puta. Obično se radi u serijama od četiri do šest tretmana na otprilike desetak dana. Pravi razmak između tretmana je individualan i određuje ga kozmetičar u zavisnosti od brzine obnavljanja kože lica.

Primetni rezultati nakon odrađene serije mogu trajati oko pola godine do godinu dana.

Nakon tog perioda, može se početi sa sa novim serijama, ali one nisu retkost ni nakon par meseci, kako bi se rezultati održavali kontinuirano.

Koliko često sme da se radi?

 

Serija tretmana se može raditi na svakih četiri meseca.

Češće od toga nije preporučljivo, jer bi to značilo da kožu iznova i i iznova maltretirate na ovaj način. Iako kao tretman preporučljiv, koži lica u međuvremenu treba davati prostora da diše, da zaceli i da izgleda dobro.

Mnogi su nestrpljivi kada su rezultati u pitanju, pa forsiraju tretmane, što je pogrešno. Treba sačekati da se koža sama aktivira, a to ne dolazi odmah nakon tretmana, već kroz par meseci. Za to vreme, jedan od načina na koji možete pomoći koži da se obnovi jeste da je pravilno negujete.

Nega lica nakon microneedlinga

 

Kao i kada odradite druge tretmane, koža lica se u prvo vreme mora pripaziti. To znači da joj treba adekvatna zaštita od sunca.

U prvo vreme, ne dolaze u obzir ni ostali tretmani lica, poput hemijskog pilinga i sl. Kožu treba štititi od razvoja upale adekvatnim kremama.

Biljne kreme za lice su odličan izbor, jer savršeno neguju kožu, podstičući njeno zarastanje, obnavljanje i regeneraciju. Na taj način, sam tretman dobija svoj puni efekat. Dodatak vitamina, hijalurona i kolagena putem kreme može samo imati pozitivan efekat na kožu i održavati dobijene rezultate. Tako potreba za ponavljanjem tretmana neće biti toliko velika.

Inače, ovaj tretman se često upoređuje sa laserskim tretmanom lica, jer daje slične rezultate. Naime, laser isto radi po principu da provocira obnavljanje kože lica. Ono što je glavna prednost u odnosu na laser jeste da je period oporavka nakon tretmana mnogo kraći.

Nakon microneedlinga, sutradan se vraćate svojim aktivnostima. Niko neće čak ni primetiti da ste nešto radili sa sobom, dok kod laserskog tretmana oporavak traje i po nekoliko nedelja.

Microneedling tretman kod kuće – da ili ne?

 

Na tržištu se pojavila nekolicina dermorolera koji se preporučuju za samostalnu primenu kod kuće. Ovo može biti zanimljivo, ukoliko ste znatiželjni i želite da sami isprobate jedan ovakav tretman.

Iskustva ipak govore u prilog tretmanu microneedlinga u kozmetičkim salonima. Dermoroleri koji se koriste kod kuće su izmenjena varijanta, sa mnogo manjim, sitnijim iglicama. To znači da ni ubodi nisu toliko duboki, a samim tim ni delotvorni.

 

microneedling tretman kod kuće

 

Ako treba odabrati između tretmana u salonu ili kod kuće, prednost ide na stranu tretmana koji odradi profesionalac. Da ne pominjemo sterilne uslove koji su veoma bitni.

Može li se bez ovakvih tretmana i da li su oni baš neophodni?

Alternativa microneedling tretmanu

 

Alternativa kozmetičkim tretmanima uvek postoji, a ona se ogleda u adekvatnoj nezi kože lica, jer je to jedini način da se ona sačuva.

Rana prevencija je ono na čemu treba raditi i razvijati svest mladih ljudi da se sa negom kože lica počne što ranije, tipa u dvadesetim godinama.

Šta je sa onima koji su zakasnili?

Oni moraju možda više nego drugi obratiti pažnju čime neguju svoju kožu i na koji način dalje postupaju. Naravno da su im potrebna jača i koncentrovanija sredstva kako bi dobili rezultate kozmetičkim preparatima. To ne znači da će koristiti agresivnije preparate, baš naprotiv.

Za njih su preparati sa proverenim sastojcima, poput Neodermyl-a, hijalurona ili retinola. Uvek treba imati svest o tome da se koži pomaže da bude zdravija i lepša. Svaka nega kože (bilo samostalna ili profesionalmna) podrazumeva minimalnu intervenciju pojedinca, i obavezno bez ozbiljnih zdravstvenih rizika.

A zašto na kraju krajeva ne spojiti lepo i korisno?

Microneedling i kućna nega lica

 

Niko nije rekao da tretmani i adekvatna nega ne idu zajedno. Ukoliko procenite da nema zadovoljavajućih rezultata, uvek možete otići na tretman microneedlinga, pa nastaviti svoju kvalitetnu, uobičajenu rutinu nege kože.

Ukoliko je vaš izbor prirodna kozmetika, tim bolje, jer na taj način i dalje ostajete verni proverenim preparatima i sastojcima. Rekli smo da je microneedling isto tako prirodan tretman i da ne podrazumeva ubrizgavanje neproverenih supstanci.

Cena ovog tretmana

 

Jedan ovakav tretman se u kozmetičkim salonima kreće u rasponu od 8 do 12 000 dinara.

Ako uzmemo u obzir da je potrebno odraditi nekoliko serija tretmana, potrebno je pripremiti par stotina evra. Ovo može zazvučati mnogo, jer su neki drugi tretmani slične cene, a daju trenutne rezultate (poput hijaluronskih filera koji su malo skuplji), ali uvek treba sagledati prednosti i mane svakog tretmana.

Samo tako se može doneti prava odluka šta je dobitna kombinacija za svaku, pojedinačnu kožu lica.

Iskustva sa microneedling tretmanom

 

Ilinka (29) je probala dermapen i vrlo je zadovoljna rezultatima:

“Dvoumila sam se od čega da počnem kada su anti-age metode kod nas u pitanju i zajedno sa mojom kozmetičarkom, izbor je pao na microneedling. Odluku smo donele na osnovu toga da mi je bila potrebna mala intervencija, jer su tek počeli da se primećuju prvi znaci starenja. Serija ovih tretmana me je osvežila i podmladila, što je upravo ono što sam želela.”

 

 

Sanja (34) nije imala toliko sreće:

“Probala sam jedan tretman dermapenom i shvatila da ova metoda nije po mojoj meri. Lice mi je bilo baš crveno nakon tretmana, da sam možda i malo ishitreno odustala. Nisam želela da opet prolazim kroz sve to. Ne tvrdim da nakon serije tretmana ne bi bilo rezultata, ali ja ništa novo nisam primetila kod sebe.”

Puno je puteva kada je borba za lepu kožu u pitanju. Treba samo pametno odabrati svoju dobitnu kombinaciju.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *