keloidi od akni
Bubuljice

Keloidi od akni – koje je najbolje rešenje?

Možda se i na vašoj koži stvaraju keloidi od akni – grbavi ožiljci koji se teško uklanjaju. Baš zato vam prenosimo neke od najbojih saveta da ih sprečite!

Šta su keloidi ili keloidni ožiljci?

 

Keloidi su zapravo vrsta ožiljaka koji su vrlo izraženi, ispupčeni, često nepravilnog oblika i mogu da budu vrlo neprijatni i nezgodni za lečenje.

Oni nastaju usled preteranog odgovora tela na ranu i zbog preteranog stvaranja vezivnog tkiva i ćelija kolagena da bi se ubrzalo zarastanje. Prekomerna količina ovih ćelija dovodi do toga da ožiljci postaju izraženi i veliki, nepravilnog oblika i obično tamno crveni ili čak modri.

Ožiljci su inače prirodni odgovor tela na neku ranu, ali se oni vremenom smanjuju i posvetljuju. Kada su keloidi u pitanju oni često budu i veći od prvobitne rane, tamni su i upadljivi.

Lečenje keloidnih ožiljaka može da bude veoma teško i baš to je razlog zašto treba da se postarate da ih sprečite pre nego nastanu!

Uzroci keloidnih ožiljaka

 

Iako se tačno ne zna zašto se kod nekih osoba stvaraju keloidi, zna se tačno kako nastaju. U pitanju su problemi u fibrocitama – ćelijama vezivnog tkiva koje stvaraju kolagen. One nekada previše burno reaguju i otuda nastaju keloidi.

 

keloidni ožiljci od akni na licu

 

Znamo i to da su ovo neki od uzroka:

 • Hirurški rezovi ili veće posekotine
 • Akne
 • Varičele (boginje)
 • Opekotine
 • Pirsinzi ili tetovaže
 • Ujedi insekata
 • Vakcine

Postoje i određene grupe visokog faktora za razvoje keloida i ovo su neke od njih:

 • Genetske sklonosti ka stvaranju keloidnih ožiljaka
 • Koreni iz Afrike, Azije ili Španije
 • Osobe sa osetljivom kožom sklonom iritacijama ( lakše dolazi do promena u ćelijama) ili osobe sa dermatografijom (pri dodiru koža postaje reljefasta )

Mi ćemo se posvetiti keloidima od akni, koji mogu biti vrlo nezgodni i zato je najbolje baviti se prevencijom pre nego lečenjem!

Keloidne akne – da li postoje?

 

Akne su na žalost vrlo čest problem i imaju jako puno uzroka! One mogu biti bakterijske, hormonske, od stresa, pa i od ishrane, ali ne postoje keloidne akne.

Međutim, mogu li ožiljci od akni biti keloidni?

Na žalost mogu!

Keloidi su posledica reakcije ćelija u toku zarastanja i nemaju veze sa vrstom akne samom po sebi.

Međutim, ako je vaša koža sklona stvaranju keloida, a i često imate bubuljice i akne koje mogu biti upaljene i potkožne ili možda prerastaju u čir na licu, šanse za keloidne ožiljke su na maksimumu!

Zato je najbolje baciti se na posao odmah i delovati na sam izvor mogućeg problema a to je lečenje akni i bubuljica!

Jovana dobro zna kako akne na licu mogu da prestrave i kakve tragove mogu da ostave. Često nije znala da li joj teže padaju bubuljice ili ranice i ožiljici od njih. Srećom, to je sada iza nje i keloidni ožiljci od akni je ne brinu, jer je više ne brinu ni bubuljice. Našla je sjajan, efikasan i jednostavan način da ih se reši i oduševljena je. Nema više ni jedne jedine akne i koža lica se ne masti. I vi možete probati istu metodu, a o čemu se radi, saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Ako bi dobrim tretmanom za akne sprečili da se one razviju i postanu upaljene i bolne, a samim tim i teže za zarastanje, mogli bi sprečiti stvaranje ožiljaka ili fleka od bubuljica!

Hajde da vidimo kako da to uradite.

Kako da uklonite keloidne ožiljke od akni sa lica?

 

Keloidni ožiljci nisu šala i nije ih lako ukloniti međutim postoje neki tretmani koji su u tome uspešni. Među njima su laserski tretmani uklanjanja ožiljaka, neki topikalni lekovi odnosno kreme koje mogu pomoći, ali i komplikovanije procedure poput operacija, zračenja pa i lekova koji se koriste pri hemoterapiji.

Postoje i metode koje podrazumevaju ubrizgavanje koritkosteroida injekcijama, terapije pritiskom uz posebne aparate i povezivanje ožiljaka. Sve ove metode se koriste onda kada su ožiljci jako veliki ili nastavljaju da rastu bez prestanka.

Lečenje keloida na licu se može uraditi laserski ili kremama i evo kako to izgleda.

Lasersko uklanjanje keloida

 

Laserska terapija za keloide podrazumeva upotrebu visokoenergetskih zraka tako da smanjuju keloide i posvetljuju ih.

Postoje kombinacije različitih zraka odnsno njihovih intenziteta tako da prodiru i u dublje i u pliće slojeve kože i ožiljka i efikasno deluju na ćelije da se smanje i regenerišu pravilno. Ovakve treapije se moraju raditi u specijalnim uslovima i od strane stručnjaka da bi imali što bolje efekte.

Procedure obično ne traju duže od 30 minuta (u zavisnosti od veličine ožiljka, mesta i stanja kože pacijenta) i potrebno je više tretmana u određenom vremenskom periodu. Oporavak je relativno brz, traje oko nedelju dana i praćen je blagim crvenilom.

Ovakvi laserski tretmani keloida se moraju raditi u dogovoru sa lekarom i samo onda kada ih on odobri ili preporuči. Nega posle tretmana mora biti prepisana od strane stručnjaka i obično podrazumeva izbegavanje direktne sunčeve svetlosti i neku određenu terapiju kremama.

Kreme za lečenje keloida od akni

 

Kreme za lečenje keloidnih ožiljaka su obično vrlo jake i za njih se mora imati recept. To dalje znači da ih mora preporučiti i prepisati lekar i da se lečenje obavlja pod njegovim strogim nadzorom. One obično sadrže kortikosteroide i ne smeju se koristiti duže od preporučenog trajanja terapije.

U nekim ekstremnim slučajevima se koriste i oralni lekovi ili injekcije koje se ubrizgavaju direktno u ožiljke.

Nakon terapija specijalizovanim kremama, lekar može da prporuči neke od blažih melema ili krema kao što je Jomelop – Šaljićev melem za ožiljke koji imaju dobra delovanja na zarastanja i umanjivanje ožiljaka.

Najbolje je koristiti kreme za bubuljice i sprečiti problem.

Silikonski gel ili flaster za keloidne ožiljke

 

Slikonski gel je posebno napravljena formula za zarastanje i smanjivanje ožiljaka. Sastoji se od silikona i vitamina C koji odličan za sintetisanje kolagena u tkivu i izravnavanju keloida. Ovakav gel je potrebno koristiti više puta dnevno tako što ćete ga namazati i ostaviti da se osuši.

Silikonske gelove je potrebno koristiti uz dogovor sa lekarom i samo onda kada je ožiljak svež.

Slikonske flastere možete koristiti i kada su ožiljci stariji i oni imaju povoljna dejstva na smanjivanje ožiljaka. Međutim pre nego što rešite da se poslužite ovakvim rešenjima, potražite savet lekara!

Krioterapija keloida

 

Kada su keloidi sitniji, ali ima ih dosta, kao što se može dogoditi kada se stvore nakon akni, lekar može prepisati ovakvu terapiju. U pitanju je zamrzavanje keloida, iznutra ka spolja. Obično se kombinuje krioterapija i injekcije koje smo spominjali ranije da bi efekti bili potpuni. Ovu terapiju sprovodi lekar, kao i negu posle tretmana.

Kućni lekovi za keloide

 

Iako se sa keloidima baš ne bi trebalo šaliti, i najbolje je da njihovo uklanjanje i lečenje nadgleda lekar, postoje i neke metode koje se rade i kod kuće. Evo šta smo saznali o tome:

Aspirin i keloidi

 

Postoje studije koje kažu da lokalana upotreba aspirina može da utiče na lečenje keloida. Potrebno je da izdrobite 3 ili 4 tablete aspirina i dodate malo vode tako da napravite pastu. Ovu smesu nanesite na keloide i ostavite da deluju 2 sata dok se malo ne posuši. Ovaj kućni tretman ponavljajte dok ne primetite rezultate.

Beli luk za keloide

 

Smatra se da beli luk ima dejstva koja su antibiotska, ali u ovom slučaju i smanjuju ožiljke i posvetljuju ih. Potrebno je da dva ili 3 čena belog luka izdrobite, malo ocedite i nanesete na keloide. Nakon 20-ak minuta isperite luk i nanesite hidratantnu kremu. Ipak, sa lukom pažljivo jer može izazvati crvenilo ali i lice vam može imati čudan miris neko vreme.

Med kao lek za keloidne ožiljke

 

Med je dobro poznat kao jedan od najboljih kućnih lekova za razne tegobe. Tako neki kažu da može da pomogne i kod keloida zbog svojih antiupalnih i umirujućih dejstava. Potrebno je a med, najbolje organski, nanesete na keloide i ostavite da deluje. Ovu masku od meda isperite nakon sat vremena i ponavljajte više puta u toku dana.

Pre upotrebe kućnog lečenja, porazgovarajte sa svojim lekarom, pogotovo ako su rane još u fazi zarastanja, jer tada ove metode mogu doneti više štete nego koristi.

Kako sprečiti nastanak keloida?

 

Već smo rekli da je preventiva najbolje rešenje, pogotovo kada znate da vam je koža sklona stvaranju ožiljaka.

 

keloidi od akni na licu

 

Zato je najbolje raditi na tome da sprečite pojavu akni! Neke od dobrih metoda su sledeće:

 • Redovno čistite lice, ujutru i uveče sa kvalitetnim gelom za lice. Čišćenje lica ne podrazumeva samo umivanje, već i prave preparate ali i dobar peškir za lice. Trudite se da pravilnu higijenu lica koristite svaki dan i dako sprečite nastanak akni.
 • Losion za bubuljice na prirodnoj bazi treba da vam je uvek pri ruci! Ako znate da imate osetljivu kožu sklonu stvaranju bubuljica, onda kvalitetan losion morate da koristite svakodnevno. Najbolje da sarži ulje čajevca ili ekstrakte lekovitog bilja i alantoin. Oni sprečavaju nastanak akni ali i potpomažu zarastanje bubuljica na pravi način!
 • Gel za bubuljice koji umiruje i pomaže zarastanje bubuljica takođe treba da bude deo vaše rutine. ON može pomoći da se one ne šire, ne rastu i da ne dođe do upale. Na taj način brže prolaze i ne stvaraju se ožiljci na koži.
 • Ne cedite bubuljice! Ceđenje bubuljica nikada nije dobra opcija jer se one tada lako mogu upaliti i pretvoriti u veću ranu koja će imati veći ožiljak – a možda i keloid.
 • Posetite dermatologa . On će znati da vam preporuči tretmane koji mogu sprečiti nastanak akni ali i keloidnih ožiljaka. Porazgovarajte sa njim o svojoj rutini lica, tretmanima za lice koje radite i poslušajte savet.

Keloidi i moguće komplikacije

 

Keloidi obično nisu opasni i ne predstavljaju pretnju po zdravlje. Međutim u nekim slučajevima kada su oni veliki i nalaze se na zglobovima mogu da prave smetnje pri pokretima. Takođe ako rastu mogu da postanu nezgodni, da se upale i budu bolni.

Kada keloida ima puno, čak i ako su sitni, mogu da utiču na samopouzdanje osobe, pogotovo kada su na licu i kada se stvara rošavo lice. Tada nije loše potražiti pomoć stručnog osoblja i porazgovarati o mogućim rešenjima i lečenju.

Ako keloidi počnu da krvare, otiču, postaju jako tamni ili se gnoje obavezno potražite pomoć stručnog lica i to što pre da bi se lečili na pravi način.

Postoji i jedna mogućnost koja nije prijatna, a to je da se keloidi vrate. Čak i kada se uklone hirurškim putem, ili na bilo koji drugi način, postoje šanse da se oni vrate. Zato je najbolja opcija da se uvek posvetite prevenciji.

Sprečite akne na licu, izbegavajte pirsinge, tetoviranja, kada imate ranu potrudite se da je sanirate što pre i na pravilan način da bi izbegli nastanak keloida.

Na taj način ćete izbeći i probleme koje mogu da izazovu i na fizičkom i na psihičkom nivou.

Iskustva sa keloidima

 

Osobe koje imaju iskustva sa keloidima uglavnom se mire sa činjenicom da rešenja baš i nema. Nema u smislu da ne postoji dokaz da se neće vratiti ili čak povećati nakon uklanjanja. Zato se u mnogim situacijama ipak ne opredeljuju za hirurške intervencije, ali daju šanse kremama i gelovima.

Osobe koje su se opredelile za laserske tretmane su možda imale i bolja iskustva, ali su izdvojile određenu sumu novca i morale da se drže strogo propisane nege nakon tretmana.

Najbolja opcija je prevencija, ali kada je ona ne moguća jer ožiljak već postoji, najbolje potražiti savet lekara i sa njim pronaći najbolje rešenje.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *