steroidne akne na licu
Bubuljice

Steroidne akne: simptomi, preventiva i lečenje

Naglim porastom interesovanja za vežbanje i bodibilding sve češće srećemo i osobe koje imaju steroidne akne. Kako protiv njih i zašto nastaju?

Pri pomeni steroida uglavnom svi pomislimo na razbacanog bodibildera ni ne sumnjajući da svako od nas svakodnevno dolazi u kontakt sa ovim materijama. A one, verovali ili ne, mogu biti uzrok promene na koži koju zovemo steroidne akne.

Postoje dve vrste steroida:

 • Kortikosteroidi koji se nalaze u tabletama, sirupima, lekovima za inhalaciju, sprejevima za nos i injekcijama, zatim kremama, losionima i gelovima.Oni koji pate od hronične upale sinusa i sezonskih alergija prenebregavaju uputstvo za upotrebu kapi i sprejeva za nos. Tamo je uvek naznačeno da se koristi svega nekoliko dana. Poznajem osobe koje ih koriste čak i mesecima.
 • Anabolički steroidi su lekovi koji u organizmu deluju poput muškog hormona testosterona. Njihova medicinska primena je ograničena. Pripadaju grupi lekova koji se mogu dobiti isključivo na lekarski recept. Posedovanje i korišćenje prepisanog steroida je legalno.

Na žalost, zloupotrebe su česte posebno u personalnim sportovima.

Anabolički steroidi se ovde zlopupotrebljavaju zarad poboljšanje ličnih  performansi, povećanje mišićne mase, smanjenje masnoće u telu.

Bodibilderi su najzastupljeniji u zloupotrebi steroida.

Iako oni koji ih uzimaju polaze od pretpostavke da će izgraditi privlačnije i zdravije telo, istina je da su anabolički steroidi vrlo opasan lek sa mnogobrojnim zdravstvenim posledicama.

Lista vrlo ozbiljnih štetnih efekata na zdravlje kako muškaraca tako i žena je podugačka.

Ozbiljne steroidne akne na telu i licu su samo jedan od problema koje vam steroidi u organizmu i na koži mogu doneti.

Pošto je naš zadatak da se ovde bavimo, pre svega, nastojanjem da vas podstaknemo na što bolju spoljašnju negu, ostavićemo priču o drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima da ih proučite iz drugih izvora.

Nadam se da sam vam dovoljno skrenula pažnju na pogrešnost trovanja steroidima zarad lepote. U nastavku ćemo se baviti isključivo bubuljicama koje se dobijaju od steroida.

Šta su steroidne akne?

 

To je promena na koži nalik aknama koja se javlja kod osoba u čijem organizmu se nalaze visoki nivoi steroida.

 

steroidne bubuljice

 

Dok steroidne akne na prvi pogled podsećaju na klasične akne vulgaris, u stvarnosti postoje neke karakteristike koje mogu pomoći u razlikovanju obe ove erupcije, koje bi bile lako vidljive svakom dermatologu.

Steroidne akne se prepoznaju po tome što su iste veličine, za razliku od akni vulgaris.

Njihov prečnik je 1-3mm i javljaju se ne sporadično već masovno na vratu, grudima, leđima ali i na licu. Boja im varira od boje kože do ružičasto-crvene. To su papule i pustule kupolastog oblika. Kasnije se mogu javiti i komedoni.

Erupcija bubuljica po licu i telu ne znači da treba prekinuti sa terapijom koja je neophodna u lečenju.

Razlikujemo dva oblika steroidnih akni:

 • Akne
 • Malassezia folikulitis:

Često steroidne akne izgledaju i jesu ista vrsta nepravilnosti na koži kao Malassezia folikulitis. Ova vrsta steroidnih akni nastaje usled množenja gljivice Malassezia, iste one koja je kriva i za nastanak peruti u kosi.

Akne se javljaju u vidu površinskih papula i pustula na grudima i leđima. Većina ih je iste veličine.

Steroidne akne se razlikuju od steroidne rozacee koja se dobija na koži dugotrajnom primenom topikalnih kortikosteroid lekova.

Najčešće se javljaju na grudima, ali možete ih dobiti i na licu , leđima, vratu i rukama.

Kako nastaju steroidne akne?

 

Lekari često prepisuju kortikosteroide za lečenje upalnih stanja. Ovu vrstu terapije dobijaju i pacijenti nakon transplantacije u cilju sprečavanja odbacivanja presađenih organa.

Steroidi u organizmu podražavaju delovanje testosterona. To znači da provociraju lojne žlezde na hiperprodukciju sebuma.

One se neće javiti odmah po otpočinjanju terapije. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja pre no što steroidi u telu pokažu svoje lice na vašoj koži.

Da li će ili ne osoba na steroidima razviti ove akne zavisi od sledećih faktora:

 • Starost
 • Skolnost aknama
 • Količina ili doza steroida unetih u organizam.

Akne se javljaju jer steroidi divide do promena na androgenim receptorima u koži i folikulima dlake. To dovodi do uvećavanja lojnih žlezda koje onda pojačano luče sebum. Istovremeno dolazi i do prenamnožavanja populacije bakterija izazivača akni. Ovo doprinosi karakterističnom izbijanju steroidnih akni.

Simptomi steroidnih akni

 

Steroidne akne ako su na licu zahvataju čitavu njegovu površinu. Na leđima će pokriti više od polovine površine kože. Na grudima su obično proređenije. Pojaviće se naglo u velikom broju u boji i obliku koji su već dati u opisu simptoma.

 

steroidne akne

Ko je u riziku da ih dobije?

 

Ove akne se češće javljaju kod mladih ljudi i kod starijih koji uzimaju umerene do velike doze oralnih steroida (deksametazon, na primer) tokom nekoliko nedelja.

Kod osoba sklonih aknama, iznenadna pojava folikularnih pustula i papula može se javiti 2 do 5 nedelja nakon početka oralnih kortikosteroida.

Ove bubuljice su retke pre puberteta i kod starijih osoba.

Kako se leče steroidne akne?

 

Steroidne akne se leče topikalnim lekovima. Kako bi se odredila ispravna terapija prvo se određuje da li je uzročnik akni bakterija Propionibacterium acnes ili gljivica Malassezia 

Lečenje obično se otpočinje kod kuće, ali neretko zahteva i stručnu medicinsku pomoć. Lekar će po potrebi uvesti i oralne antibiotike u kombinaciji sa topikalnim lekovima.

Ponosna sam na vas,  naše čitaoce jer ste razvili svest o važnosti dobrog životnog stila i prirodne kozmetike. Zloupotreba steroida nije u vašem fazonu. Ipak se često srećete sa ozbiljnim aknama koje vam kvare izgled i ruše samopouzdanje. Janino je bilo pokriveno bubuljicama, ali sada je primer čistog lica bez bubuljica. Ako tražite prirodno, efikasno i jednostavno rešenje, njeno lično iskustvo će vam pokazati put. Pročitajte ga na sledećem linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Od rešenja se još nudi i sledeće…

Benzoil peroksid i salicilna kiselina

 

Benzoil peroksid je uobičajeni lek za bubuljice koji se može kupiti bez recepta. On je moćan antiseptik koji ubija bakterije izazivače bubuljica. Koristi se za lečenje srednje teških slučajeva steroidnih akni. Kod ozbiljnijih stanja se kombinuje sa oralnim antibioticima.

Salicilnom kiselinom se leče i sprečavaju akne što se vrši eksfolijacija površinskog sloja kože. Drugim rečima uklanjaju se lezije na koži.

Svakako jedan preparat isključuje drugi. Ne bi trebalo koristiti i jedno i drugo istovremeno kako ne bi došlo do iritacija kože.

Dermatolozi predlažu da se pre ova dva pokuša sa retinoidima koji su prva linija odbrane od bubuljica.

Retinoidi

 

Retinoidi su derivati vitamina A koji dolaze u obliku losiona, gelova i krema.

Kada osoba nanese ove proizvode na kožu, oni mogu raditi na sprečavanju akni. Međutim, može potrajati 3 meseca redovne upotrebe da biste videli bilo kakav efekat.

Žene koje su trudne ili doje ne bi trebalo da koriste retinoide ( a ni steroide)

Antibiotici

 

Lekar može propisati oralne ili lokalne antibiotike za lečenje slučajeva steroidnih akni.

Međutim, antibiotski tretmani mogu potrajati nekoliko nedelja pre no što daju bilo kakve rezultate.

Antibiotici nisu dugoročno rešenje za akne. Ono što jeste dugoročno rešenje, to je redovna, kontinuirana nega i rutina koja uključuje prirodne preparate pogodne za svakodnevnu upotrebu.

Šta još može pomoći da nestanu steroidne akne?

 

Kada su na licu prisutne bubuljice bilo kog tipa najvažnije je da budete beskrajno nežni prema svojoj koži. One neće tako lako nestati ali se mogu držati pod kontrolom kako biste lepotu svog lica sačuvali za vreme kada terapija bude završena, a uzrok njihove pojave nestane.

Nežno postupanje sa svojim licem podrazumeva niz postupaka koje navodim u nastavku.

Jedan moram posebno da istaknem: prirodni preparati za negu lica.

Biljni losion za blago sprečavanje infekcija sa lekovitim efektom. Blagi gel za uklanjanje bubuljica i najzad prirodna krema koja odlično hidrira, ali ne zapušava pore.

To što imate steroidne akne ne znači da se morate odreći nege koja znači i hidrataciju i prevenciju bora i sve ostalo što je vašem tipu kože neophodno.

Morate izbeći kontakt zahvaćene kože sa iritirajućim hemikalijama, veštačkim mirisima i konzervansima, a da vaše lice ipak dobije dovoljno kvalitetnih aktivnih materija koje će ga hraniti i negovati.

Osim toga sledite i ova pravila:

 • Zahvaćenu regiju perite dva puta dnevno, ne češće. Preterano pranje može iritirati dodatno kožu i pogoršati simptome steroidnih akni.
 • Za pranje koristite blagi sapun ili blagu umivalicu i mlaku vodu. Izbegavajte sapune za lice. Preterano topla ili hladna voda može pogoršati simptome.
 • Ne pokušavajte da iscedite i uklonite mitisere i bubuljice. Radeći ovo rizikujete da zaradite trajne ožiljke.
 • Ukoliko su steroidne akne prisutne na licu, izbegavajte šminku koliko god možete.
 • Izbegavajte kozmetičke preparate i sredstva za zaštitu od sunca koji su na uljnoj bazi. Na takvim proizvodima po nekad stoji upozorenje da su komedogeni. Koristite proizvode na vodenoj bazi koji su označeni kao nekomedogeni. Manja je šansa da vam oni zapuše pore.
 • Obavezno detaljno uklonite šminku i temeljno očistite lice pre odlaska na spavanje.
 • Ukoliko imate suvu kožu koristite emolijense  koji ne sadrže hemikalije i lagane su teksture.
 • Redovno perite kosu i birajte frizuru koja će pramenove držati podalje od vašeg lica.

Koji steroidi najčešće izazivaju akne

 

Ozbiljne steroidne akne se dobijaju od anaboličkih steroida.

 

steroidi i akne

50% osoba koje uzimaju velike doze steroida za izgradnju mišićne mase pate od ove vrste veoma neprijatne promene na koži.

Formulacija poznata među bodibilderima kao Sustanon ili Sus i Deca je uobičajeni uzročnik.Velike doze testosterona mogu izazvati isti efekat.

Koliko dugo traju?

 

Steroidne akne obično nestaju postepeno kada se prekine unos steroida u organizam. 

Promena neće nastati preko noći. Moraćete biti strpljivi i sačekati da se nivo hormona u vašem organizmu ponovo dovede u ravnotežu.

Kako sprečiti steroidne akne?

 

Ove bubuljice su direktan rezultat upotrebe ili zloupotrebe steroida. Da bi ih sprečili s, ljudi koji koriste anaboličke steroide za povećanje mišića i oblikovanje tela treba da prestanu da ih koriste.

Međutim, ljudi koji uzimaju kortikosteroide na recept ne bi trebalo da prestanu da uzimaju lekove bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom. U određenim situacijama, uzimanje steroida igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja osobe, a prekid lečenja bez razgovora sa lekarom može biti veoma opasan.

Ljudi koji ne bi trebalo da prestanu da uzimaju steroide mogu isprobati preventivne mere i tretmane koji poboljšavaju stanje akni.

Na primer, trebalo bi da izbegavaju upotrebu proizvoda za kožu koji sadrže ulja koja mogu začepiti pore. Oni treba da koriste samo nekomedogene proizvode na područjima sklonim aknama. Osoba takođe treba da bude nežna prema svojoj koži i da ne trlja ili stiska lezije od akni.

Za neke ljude, rutinska upotreba lokalnih retinoida zajedno sa drugim tretmanima koje preporučuje dermatolog može u velikoj meri smanjiti pojavu steroidnih akni. Međutim, važno je zapamtiti da, pošto su steroidi primarni uzrok ove vrste akni, možda neće biti moguće da ih se rešite. Svakako, ovi tretmani mogu poboljšati simptome.

Da li su steroidne akne razlog za brigu?

 

Odgovor na ovo zavisi od razloga ili bolesti zbog koje su vam propisani kortikosteroidi. Generalno, ako su vam propisani steroidi jer ste u životno ugrožavajućem stanju ili imate ozbiljnu sistemsku bolest, ima smisla ignorisati ili odložiti lečenje steroidnih akni dok ne budete boljeg zdravlja. Međutim, ako su akne teške i utiču na vaš način života, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom i eventualno razgovarate o drugim opcijama lečenja, posebno kod hroničnih bolesti.

Ako su steroidne akne simptom osnovne bolesti ili stanja, a ne uzimate nikakve lekove, najbolje je da se osip proceni što pre.

Ako dugo koristite steroidne kreme za lokalnu upotrebu bez lekarskog nadzora i primetite izbijanje akni, važno je da potražite savet od lekara ili dermatologa jer mogu postojati i drugi dugoročni efekti na kožu zbog upotrebe steroida. Nikada nije preporučljivo koristiti bilo kakve kreme ili lekove bez recepta i lekarskog nadzora.

Ukoliko zloupotrebljavate steroide to je već dovoljan razlog za brigu. Vaš problem je mnogo ozbiljniji od bubuljica na licu i telu. Razmislite o samopoštovanju i drugim važnim životnim odrednicama koje nastojite da sakrijete predimenzioniranim mišićima. Obavezno potražite pomoć. U međuvremenu koristite blage prirodne proizvode za negu  kako biste ublažili problem.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *