hipermangan za lice
Nega kože

Da li je hipermangan za lice pametno rešenje?

Hipermangan za lice? Čuli ste da je to dobra ideja? Saznajte kako se koristi, da li je bezbedan za upotrebu i da li je zaista tako kako ste čuli.

Šta je hipermangan?

 

Hipermangan (lat. kalium hipermanganicum) zove se još i kalijum permanganat i Kondijev kristal. Hemijska formula mu je KMnO4. Predstavlja neorgansko hemijsko jedinjenje nastalo kombinacijom rude mangan oksida i kalijum-hidroksida. U sirovom stanju je tamnoljubičaste, skoro pa crne boje, u vidu sitnih kristala bez mirisa.

Verovatno ste se susretali sa njim.

Kako se koristi hipermangan na koži?

 

Od 1857.godine koristi se kao dezinfekciono sredstvo za lečenje raznih kožnih oboljenja – impetiga, pemfigusa, dermatitisa, raznih čireva, a takođe i gljivičnih infekcija stopala.

 

hipermangan za kožu

Dakle, kalijum permanganat ima sposobnost da ubija bakterije i gljivice.

Hipermangan ne sme da se koristi bilo kako već samo i isključivo kao rastvor!

Rastvor hipermangana dobija se rastvaranjem kristala u toploj vodi, u razmeri 1:10000. 

Takođe, mogu se koristiti i tablete hipermangana koje se rastvaraju u vrućoj vodi te se koriste u vidu kupke. Jedna tableta rastvara se u 4l vode.

Kupke sa hipermanganom koriste se u lečenju ekcema gde postoje gnojne rane jer hipermangan ima adstrigentna svojstva i pomaže u sušenju tih rana.

Dva puta dnevno kupanje u trajanju od dva dana pomaže u lečenju ekcema. Kod akutnog ekcema obično se koriste i proizvodi koji sadrže kortikosteroide.

Pročitajte više o hidrociklinu – topikalnom kortikosteroidu i da li se on koristi za akne.

Kada smo se već dotakli stvari koje nisu isključivo vezane za lice, htela bih da istaknem da su ove kupke dobre i za osobe koje imaju bubuljice po leđima.

Nakon saznanja da kalijum permanganat pomaže u lečenju gnojnih rana kod ekcema, na pamet mi padaju bubuljice. One isto mogu da gnoje i takođe je potrebno da se zasuše kako bi zacelile. Budući da hipermangan ima adstrigentna svojstva, a to znači da sužava pore na koži, a uže pore znače i manje sebuma, pa možda i manje akni, da li to onda znači da je dobro koristiti ga i za akne?

Saznaćemo…

Rastvor hipermangana može se koristiti i u vidu obloga za apscese gde se gaza natopi ovim rastvorom i ona se drži na području koje se tretira između 20 i 30 minuta. Zahvaljujući gorepomenutom adstrigentnom svojstvu, ove obloge pomoći će u zasušivanju.

Takođe, ovaj rastvor se koristi za dezinfekciju čireva na licu jer ono što svakako niko ne želi je da bakterije iz spoljašnje sredine dospeju u čir i naprave još veći problem – čir koji se zagnojio.

Rastvor hipermangana u zavisnosti od jačine varira od svetlo roze do svetlo ljubičaste boje. Nakon upotrebe nije potrebno isprati ga vodom, dovoljno je da se osuši na koži.

Ono što se može desiti nakon korišćenja jeste da može ostaviti tragove na koži ili noktima, ali oni će nestati nakon dan, dva.

S pravom se pitate, ako ostavlja tragove, da li ga je pametno uopšte koristiti na licu i da li je to bezbedno. 

E pa saznajte!

Da li je hipermangan bezbedan za upotrebu na licu?

 

Hipermangan se NE preporučuje za korišćenje na licu.

Uglavnom se koristi na drugim delovima tela, ali ukoliko ga koristite na licu, izbegavajte područje oko očiju čak i kad je razblažen.Uvek obratite pažnju prilikom pripremanja rastvora da se svi kristali ili tablete rastvore u vodi pre upotrebe na koži.

Ako se ne razblaži kako treba hipermangan može dovesti do crvenila i opekotina gde god da se na telu koristi.

Ukoliko Vam se pojavi crvenilo ili bilo kakva reakcija nakon korišćenja rastvora hipermangana, odmah obavestite svog lekara.

Na licu su obično problem bubuljice, pa zato uvek pažljivo birajte rešenje za njih koje neće uzrokavati nikakve neželjene efekte poput ovih koje može izazvati hipermangan za lice. Da je zaista moguće rešiti ih se na bezbedan način, govori nam i Jovanino iskustvo. Dugo se borila sa aknama sve dok nije pronašla efikasno rešenje. Konačno je srećna i zadovoljna čistom kožom bez bubuljica, a to što je pomoglo njoj može pomoći i Vama.  O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče koja je ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Da li hipermangan pomaže kod bubuljica?

 

Rastvor hipermangana može se koristiti za tretiranje akni na telu i na licu. On je antiseptik, što znači da ubija bakterije, a bakterije su te koje izazivaju bubuljice.

Važno je naglasiti da ukoliko koristite ovaj rastvor onda nikako ne smete ići u solarijum niti se sunčati dvanaest sati nakon nanošenja leka!

Kako se koristi rastvor hipermangana za bubuljice?

 

Ukoliko ga koristite za tretiranje akni na telu onda se istuširajte koristeći blag sapun ili gel. Ako ga koristite na licu, onda očistite lice od nečistoća. Nikako ne nanosite kreme ili bilo šta na područje koje se tretira. Koža mora biti čista!

Nanesite rastvor u tankom sloju na željeno područje na telu. Na licu se rastvor hipermangana koristi samo tačkastim nanošenjem i to štapićem za uši, direktno na bubuljicu u trajanju od par sekundi.

Ovaj postupak može se ponoviti nekoliko puta u toku dana dok se problem sa bubuljicom ne reši.

Ipak, hipermangan se ne preporučuje protiv akni jer on deluje tako što očisti kožu i dezinfikuje je, ali ništa više od toga. 

Problem sa bubuljicama mnogo je složeniji.

Naime, akne nastaju kada višak sebuma, nečistoće i mrtve ćelije zapuše pore i one na taj način postanu idealno mesto za nastanjivanje bakterija koje izazivaju akne. Takođe i hormonski disbalans može napraviti pravu katastrofu na licu. Zato je važno da se deluje na uzrok pojave akni jer će samim tim i njihova pojava biti ograničena!

Za borbu protiv akni treba naći drugo sredstvo. To treba biti nešto što ne ostavlja posledice, kao na primer preparati za akne na biljnoj bazi koji nisu agresivni. Jako je važno da koža, a samim tim i pore budu očišćene, zato bi trebalo da koristite blage losione i gelove za čišćenje i suzbijanje akni.

Hipermangan za ožiljke od akni

 

Ne postoje izdvojeni slučajevi da je hipermangan pomogao u smanjivanju ožiljaka od akni.

 

rastvor hipermangana za lice

 

Pročitajte kako da uklonite ožiljke od akni.

Sa druge strane, kada su u pitanju rane, studije pokazuju da hipermangan ubrzava zarastanje rana, samim tim su i degerativne promene u kolagenskim vlaknima manje, pa su i ožiljci manji.

Hipermangan za rane od bubuljica

 

Rastvor hipermangana koristi se za ublažavanje različitih rana, te deluje kao potencijalno rešenje za uklanjanje rana od bubuljica. Na njih deluje tako što ih dezinfikuje i samim tim sprečava dalju infekciju.

Ipak, budite obazrivi i uvek gledajte da za lice birate blaža sredstva koja su pogodnija za upotrebu na licu. Na primer, cink Vam može pomoći tako što će ubrzati zarastanje bubuljica i smanjiti upalu i veoma je koristan u borbi protiv njih.

Hipermangan za lice – gde nabaviti, cena i iskustva

 

Hipermangan se može kupiti u apotekama i košta oko 200 dinara.

Jeste jeftin, ali ako se koristi pogrešno, cena je prevelika jer može ostaviti ozbiljne posledice na licu!

Zato budite posebno obazrivi.

 

 

Irena (23) baš dugo ima problem sa bubuljicama, još od puberteta, i nema šta nije probala. Od tetke je čula za hipermangan i požurila da ga kupi u nadi da će rešiti svoj problem. Međutim, pomaka nije bilo, hipermangan joj očisti lice, ali akne iznova izbijaju. Shvatila je da ipak mora naći nešto efikasnije za dosadne bubuljice.

Nakon ovog teksta dolazimo do zaključka da hipermangan ipak nije idealno rešenje za bubuljice, da on samo dezinfikuje područje na koje se nanosi i da za bubuljice treba ipak koristiti tretmane namenjene njihovom lečenju.

Treba naći adekvatne proizvode koji će regulisati lučenje sebuma i otčepiti pore i na taj način sprečiti nastanak bubuljica.

Pre svega treba se truditi da to budu proizvodi na biljnoj osnovi koji neće imati nuspojave, čija upotreba nije ograničena i koji će sanirati problem u korenu.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/potassium-permanganate-uses

https://dermnetnz.org/topics/potassium-permanganate

https://www.nsc.com.sg/Patient-Guide/Health-Library/List-of-Dermatological-Drugs/Pages/Potassium-Permanganate.aspx

https://lovestheteam.com/medicine/95276-kak-lechit-pryschi-margancovkoy.htmlhttps://www.elenaconde.com/fomentos-astringentes-y-antisepticos-en-heridas-y-piel-perilesional/

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *