krema-od-smilja
Kozmetika za lice

Krema od smilja je na dobrom glasu, a evo i zašto

Ako želite da dubinski  regenerišete lice, uklonite i najupornije bore i hidrirate kožu, onda je krema od smilja proizvod koji će vam sigurno u tome pomoći. Upoznajte je malo bolje!

Smilje je biljka koja se poslednjih nekoliko godina sve više koristi u izradi kozmetičkih proizvoda, a posebno je tražena krema za od smilja. Zbog čega je to tako?

Biće dovoljno da kažemo da smilje zovu biljkom besmrtnosti, a eterično ulje smilja prečica je do bezvremenske lepote.

Kada govorimo o negovanju lica, koje su o najveće prednosti ove mediteranske samonikle biljke pored toga što vraća koži mladalački sjaj?

Krema od smilja – prednosti

 

Postoji oko 600 različitih vrsta smilja, a u narodnoj medicini ova biljka koristi se za lečenje glavobolja, bronhitisa, stomačnih tegoba. Svoje posebno mesto zauzima u lečenju kožnih oboljenja, što nas vodi ka tome da smilje ima veliku ulogu na putu do zdrave i blistave kože lica. Upravo je smilje i najpoznatije po svojim snažnim delovanjima protiv starenja kože i tome što čini kožu mekanom.

Najbolji način uklanjanja bora je onaj koji je prirodan. Vesna se kune u njenu metodu. Ona je za par nedelja toliko smanjila bore i podočnjake, da nije mogla da veruje! Kako? Saznajte i vi! Njena priča je na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Spisak prednosti kreme od smilja je podugačak.

  • Krema od smilja dubinski hidrira i hrani kožu. Pomaže joj da zadrži prirodnu vlažnost, što je veoma važno da bi koža ostala zategnuta i blistavog tena;
  • Znamo koliko je kolagen važan kada govorimo o zategnutoj koži. Upravo krema od smilja utiče na proizvodnju kolagena, što vodi ka manjem broju bora;
  •  Ukoliko vaše lice izgleda umorno, ispijeno, stalno imate podočnjake, onda će krema sa smiljem biti od pomoći. Umorna koža biće regenerisana, a tamni podočnjaci ispod očiju počeće polako da nestaju;
  • Antioksidansi koji se nalaze u smilju pomoći će vam da usporite propadanje ćelija kože i na taj način usporite njeno starenje pa se može reći i da je odlična kao anti age krema;
  • Sitni ožiljci na licu koji su posledica bubuljica i akni polako će se povući redovnim korišćenjem kreme od smilja. Takođe, ova krema efikasno leči i opekotine, modrice i posekotine na koži;
  • Tragovi hiperpigmentacije, odnosno tamne fleke na licu još jedan je estetski problem koji krema od smilja uspešno rešava;
  • Poboljšava mikrocirkulaciju kože, deluje antiseptički i detoksikuje kožu lica;
  • Štiti kožu od negativnih UVA i UVB zračenja i efikasno nam pomaže da sačuvamo zaštitnu barijeru kože.

A u čemu je tajna smilja?

Krema od smilja za lice – sastojci i upotreba

 

Smilje, kao i bosiljak, smatraju se najvažnijim biljkama u tradicionalnoj medicini. To je doprinelo da se mirisni, žuti cvetovi smilja koriste sve više i u kozmetologiji i farmaceutskoj industriji. Zanimljivo je da ovu biljku nazivaju besmrtnom, jer uspeva da izraste i ispod najtvrđeg kamena, ali i zato što našem licu vraća mladolikost.

U Srbiji se može naći  u Deliblatskoj peščari, kao i drugim peščarama na severu i istoku zemlje, predelu oko Rtnja, a raste i u Dalmaciji, Hercegovni, stepskim i peščarskim predelima Evrope. Odlično podnosi kako sušu, tako i zimu.

Cvet smilja ima specifičan sastav koji mu doje brojna lekovita i regenerativna svojstva, a sadrži:

  • snažno eterično ulje koje mu daje intenzivan miris, a ovo ulje deluje protiv bora i ožiljaka na koži. Veoma je skupo, jer je potreban veliki broj cvetova smilja da bi se dobila mala količina ulja. Za litar je potrebno ubrati čak tonu svežih cvetova;
  • neril-acetat – ovaj sastojak smilja pospešuje izgradnju kolagena i tako uklanja bore. Daje koži elastičnost i jedrinu;
  • znamo koliko su vitamini važni za lep i zdrav izgled kože, a smilje sadrži vitamine A, B, C, D i K;
  •  razne organske kiseline i smole;
  • flavonoide, najvažniji biljni pigmenti koji su zaduženi za boju cveća. Važni su jer ih je u smilju veliki broj, a deluju kao antioksidansi i protivupalno. To je veoma važno za lečenje, npr. potkožnih bubuljica;
  • sitosterin;
  • kumarin- daje smilju specifičan, opojan miris, a efikasno se bori protiv otoka i podliva na koži;
  • alkaloide;
  • tanine;
  • apigenin.

krema od smilja za lice

Krema od smilja- koju izabrati?

 

Istraživanje jedne farmaceutske kuće iz Francuske pokazalo je da anti-age proizvodi koji sadrže smilje smanuju dubinske bora za 19 %, a ukupnu naboranost kože za 38%.

Posebno je važan efekat blistavosti koji smilja ostavlja na koži. Na tržištu postoji veliki broj krema od smilja, kako komercijalnih, tako i prirodnih krema za lice koje se proizvode u manjim serijama. Ove prirodne kreme sadrže ulje smilja u najvećem procentu, zatim, eterično ulje smilja, pčelinji vosak i druga ulja i prirodne sastojke, poput kamilice, hajdučke trave, ši putera.

Evo nekoliko krema od smilja za lice, komercijalnih i onih od potpuno prirodnih sastojaka, koje su dostupne kod nas.

1.Nikel – krema od smilja za suvu kožu

 

Ova krema sadrži smilje, vitamin E, badem, ceramide, karite maslac.

Preporučuje se za negu izrazito suve i normalne kože lica.

Dubinski hidrira kožu, popunjava bore, čineći lice glatkim i elastičnim.  Krema se nanosi ujutru i uveče, na čistu kožu lica. Proizvođač preporučuje da pre nanošenja ove kreme nanesete nekoliko kapi ulja divlje ruže, ako imate suvu kožu ili eliksir protiv bora, ukoliko želite da se rešite dubokih bora.  Cena ove kreme od 50 ml  je 2.400 dinara.

2. Nadalina- krema od smilja

 

Sadrži visok procenat, čak 80 % ulja od smilja, ali i ulje semena maline, kakao puter, pčelinji vosak i druge prirodne sastojke koji pomažu u obnavljanju kože.

Najbolje se pokazala za  ublažavanje bora na vratu i ublažavanje fleka od sunca i solarijuma.

Cena za 40 ml je 1.600 dinara.

3.Kraljičin melem od smilja

 

Ovaj melem, osim smilja, sadrži kokos, maslinovo ulje, vitamin E, pčelinji vosak.

Pogodan je za oštećenu i suvu, ali i za mešovitu i normalnu kožu.

Nanesite kremu na očišćenu kožu. Može se koristiti kao dnevna krema ili kao noćna, a u tom slučaju je nanesite u debljem sloju i ostaviti da deluje cele noći i da je koža polako upija. Hidrira, regeneriše i štiti kožu od spoljašnjih uticaja, a cena za 30ml je 1.260 dinara.

4.Dar antirid krema od smilja

 

Antirid kreme prvenstveno se koriste za uklanjanje bora oko očiju. Prirodna Dar antirid krema sadrži eterično ulje smilja, hijaluronsku kiselinu, matični mleč, ulje badema, ulje divlje ruže.

Zbog svog regenerativinog dejstva ova krema deluje dubinski na one najupornije bore, ali i uklanja ožiljke i oštećenja kože nastala od sunca.

Pakovanje je od 50ml i košta 1.330 dinara.

 

5.Marea krema od smilja

 

Sadrži ulje smilja, makadamije, ulje jojobe, pirinča,  peptide, esencijalne masne kiseline i vitamine. Hijaluronska kiselina i peptidi poboljšavaju ukupan tonus kože i smanjuju pojavu sitnih bora. Ova krema na sniženju košta 1.050 dinara.

6.Royal balm

 

Ova prirodna krema protiv bora sadrži cvetnu vodu od smilja, laneno ulje, ulje vučjeg trna, ekstrakt magnolije. Sadrži flavonoide, vitamine, antioksidanse i pčelinji vosak koji se bore protiv znakova starenja.

Tonira i hidrira kožu i smanjuje vidljivost pora.

Cena 50 ml je 2.500 dinara.

Kako napraviti kremu od smilja za lice?

 

Kremu od smilja za lice možete napraviti i same, u domaćoj radinosti. Osnovna prednost prirodne kreme za lice je ta što sadrži potpuno prirodne sastojke koji neće naškoditi koži, već će blagotvorno delovati na nju. Baza prirodnih krema su voskovi, cvetne vode, biljna ulja, vitamini, prirodni konzervansi, različita  eterična ulja. Bitno je samo da pripremite sve neophodne sastojke i krenite u avanturu pravljenja domaće kreme.

Prilikom spravljanja kreme od smilja, bitno je da znate da možete koristiti i macerat smilja koji prethodno možete same pripremiti.  Stotinak svežih cvetova smilja ubacite u teglu, pa prelijte maslinovim ili kokosovim uljem, tako da ulje bude dva prsta iznad cvetova. Teglu zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu 40 dana i promešajte sastojke svakih nekoliko dana. Macerat je spreman i možete ga koristiti direktno na kožu ili za spravljanje krema i melema.

Eterično ulje smilja se dobija procesom destilacije i jedno je od najskupljih na svetu, bočica od 10 ml košta oko 1.500 dinara. Litar ovog ulja, onog najkvalitetnijeg, staje i do 1.800 evra.

Ukoliko vas zanima koliko vam druga eterična ulja mogu pomoći u negovanju lica, ovde pročitajte sve o super efikasnom ulju sandalovine za lice.

Mi vam donosimo nekoliko odličnih recepata za kremu od smilja.

pravljenje kreme od smilja

Krema od smilja i pčelinjeg voska

 

Za ovu kremu biće vam neophodno eterično ulje smilja, dakle, ne macerat smilja. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 30 grama pčelinjeg voska
  • 30 ml vode
  • 120 ml biljnog ulja po izboru, bademovo, susamovo, od semenki grožđa
  • 20 kapi eteričnog ulja smilja

Biljno ulje i pčelinji vosak stavite da se lagano tope na pari, pa sklonite sa šporeta kada se rastope. Dodajte lagano vodu, dok se smesa ne sjedini, pa dodajte eterično ulje smilja.

Čuvajte u staklenoj posudi u frižideru do 3 meseca.

Zašto je ova krema dobra?

Naveli smo da ulje smilja hidrira i regeneriše kožu, zaglađuje bore i uklanja podočnjake. Pčelinji vosak omekšava kožu, deluje protivupalno, uklanja bore i zato zauzima bitno mesto u kozmetici. Mažite kremu svako jutro i veče i bićete iznenađeni rezultatima već posle mesec dana upotrebe.

Krema od smilja protiv ožiljaka

 

Za ovu kremu koja će učinkovito delovati na otklanjanje ožiljaka biće vam potrebno:

  • 200 grama oprane svinjske masti;
  • 100 grama svežih cvetova smilja.

Ugrejte mast dok se potpuno ne otopi i zatim ubacite cvetove smilja. Bitno je da smanjite temperaturu i drvenom kašikom mešajte lagano oko 5 minuta. Ostavite smesu da odstoji 10 minuta, procedite kroz gazu i sipajte u teglu.

Kremu držite u frižideru.

Ovaj recept koji se priprema od davnina veoma je delotvoran za negu oštećene, suve i ispucale kože. Ono što je najvažnije, pomoći će vam da se rešite ožiljaka na licu.

Krema od smilja protiv bora

 

Svi želimo da se rešimo bora i tragova starenja na licu i uvek smo u potrazi za najboljim rešenjem.

Ukoliko niste do sada, napravite i isprobajte prirodnu kremu sa smiljem. Trebaće vam:

  • 25 grama pčelinjeg voska
  • 10 ml bademovog ulja
  • 5 kapi eteričnog ulja smilja
  • kašičica aloe vera gela

Istopite pčelinji vosak, pa dodajte gel aloe vere i bademovo ulje. Kada se smesa prohladi dodajte eterično ulje smilja, pa kremu čuvajte u frižideru.

Bademovo ulje veoma je efikasno u uklanjaju bora  i jedno je od najefikasnijih kada je zatezanje kože u pitanju. Aloe vera je odlična za negu masne kože i bogata je vitaminima C i E. Kremu od smilja protiv bora mažite svako jutro, a ona će vas i zaštiti od štenog UV zračenja.

Ovde saznajtje  kako da odaberete najbolju kremu protiv bora i šta ona treba da sadrži.

Krema od smilja za osetljivu kožu

 

Smilje je biljka koja blagotvorno deluje na osetljivu kožu, poput kamilice, obnavlja je i pomaže da zadrži zdrav i svež izgled. Ukoliko su bubuljice, akne i fleke na licu problem sa kojim se borite, ova krema će vam pomoći. Zagrejte 100 ml maslinovog ulja i u njega dodajte 50- ak cvetova smilja, i po 40 grama pčelinjeg voska i kakao putera. Kada se smesa ohladi, sipajte je u staklenu posudicu i čuvajte u frižideru do 6 meseci. Ova krema podjednako je efiksna i za negu masne kože.

Kao što vidite, za pripremu domaće kreme od smilja ne treba vam mnogo vremena, a pozitivni efekti na koži su višestruki. Svakako, svejedno da li ćete je sami napraviti ili ćete se odlučiti za neku od kupovnih, sigurni smo da će vam krema od smilja pomoći da budete još lepše. Probajte, pa nam javite utiske.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *