lip lift
Usne

Lip Lift – da ili ne?

Možda ste razmišljali o korekciji usana i naišli na opciju koja podrazumeva lip lift, ali niste sigurni o čemu je reč! Istražili smo i evo o čemu je reč.

Era punih, senzualnih usana ne jenjava, a mnogi od nas i ne mogu baš da isprate taj trend jer nas prirodna nije nagradila u tom pogledu! Zato postoji mnoštvo trikova ali i intervencija koje mogu doprineti promeni izgleda naših usana!

Jedna od njih je lip lift – preoblikovanje i uvećanje usana hirurškim putem!

Šta je lip lift?

 

Lip lift je posebna operativna tehnika kojom se usnama daje punoća i ujedno se skraćuje prostor između usnice i nosa.

Najtačnije rečeno to je operacija podizanja gornje usne koja za cilj ima punoću i lepši osmeh!

Za razliku od drugih opcija poput filera, lip lift je trajno rešenje i obavlja se samo jednom.

Kada uzmemo u obzir da je u pitanju operacija, jasno je da je mora raditi hirurg uz pomoć ostalog stručnog osoblja. Radi se pod anestezijom, tako što hirurg ukolni trakicu kože i tkiva tik ispod nozdrva i ponovo spoji kožu. Kada sve zaraste, rezultat će biti blago podignute usne sa punijim izgledom. 

 

lip lifting

 

Lip lift je osnovna verzija podizanja usne, ali obavlja se i u nekim pod-varijantama. Najpoznatija je bullhorn lift ili subnazalni lifting usana.

Ova tehnika ima isti cilj, ali malo drugačiju metodu rada. Za bullhorn lip lift se ispod nosa koža seče prateći oblik bikovih rogova, uklanja i zatim ponovo spaja ostatak kože. Takođe jedna trajna i ozbiljna intervencija za koju se morate konsultovati sa stručnim licem!

Kome je lip lift namenjen?

 

Ova ozbiljna i vrlo specifična operacija je namenjena onima koji imaju neke od sledećih problema:

 • tanku gornju usnu
 • spuštenu gornju usnu ka dole
 • duži prostor između kraja nosa i početka gornje usne
 • nesimetričan izgled gornje usne
 • pojačane bore oko usana

Ukoliko spadate u neku od ovih pobrojanih kategorija, lip lift može da bude jedna od opcija koju trebate razmotriti.

Međutim, navodi se da je jako bitan faktor da budete realni u svojim očekivanjima. To znači da ako očekujete da ćete za rezultat imati usne poput Anđeline Džoli, bićete razočarani.

Lip lift ne može da garantuje izuzetno pune usne ako u vašim usnicama nema tkiva da ih čini punima.

Ova operacija će učiniti da gornja usnica bude izdignutija i blago punija, koliko je to moguće kada se malo odigne. Ne može od tankih usana napraviti izuzetno pune bez neke vrste filera koja će bit dodata u tkivo!

Tamari se ova ideja nije dopadala. Ona je zato našla rešenje u nečem drugom. Uspela je da poveća usne bezbolno, sama kod svoje kuće. I vi možete tako, bezbedno je. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku: https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Ok, sad znamo kome je lip lift namenjen, ali šta dobijate ovom operacijom?

Hajde da vidimo

Lip lift – koje su koristi i šta se može postići

 

Ova procedura ima svoje rednosti, odnosno daje neke poprilične rezultate za usne ali predeo oko njih. Od ove operacije možete očekivati sledeće:

 • podignitu gornju usnu
 • smanjenje bora oko usana
 • manji prostor između nosa i usana
 • preoblikovan i blago puniji izgled usta
 • istaknutiji kupidonov luk
 • proporcionalniji izgled usana i osmeha
 • usne su podložnije pravilnom rasprostranjvanju filera (ako se budu ubrizgavali)
 • efekat je trajan – nema korekcija
 • podignutiji krajevi usana

Prednosti svakako ima, ali kakva je procedura koja do njih i dovodi?

Kako se radi lip lifting?

 

Ova metoda  trajnog povećanja usana nije naivna, već vrlo ozbiljna. Možda se to ne čini tako jer iskusnom estetskom hirurgu treba svega 30 minuta da operaciju obavi, ali ipak jeste.

Pre operacije se mora obaviti konsultacija sa hirurgom koji će objasniti postupak, uputiti na sve neophodne analize i zakazati operaciju. Na dan zahvata, obaviće se zadnje pripreme, poput uzimanja krvi, razgovora s anesteziologom (ukoliko je potrebno) i slično. Ovaj zahvat se može raditi pod lokalnom anestezijom, ili totalnom, mada je to retko slučaj.

Sam zahvat se vrši tako što se sa izmerenog i obeleženog mesta ispod nosa, ispod hrskvaice iseca deo kože i tkiva. Obično je to trakica, ali u bullhorn verziji ima malo drugačiji oblik, i taj “višak” se uklanja. Zatim se ostatak kože između nosa i usana spaja, zašiva – najčešće resorbujućim koncima i prikrivenim šavom da bi se izbegao vidjivi ožijak. Nakon toga pratite savete lekara o negovanju i oporavku.

Oporavak nakon lip lifta

 

Što se oporavka tiče, ni tu situacija nije baš komplikovana, ali ni laka! Gotovo odmah nakon operacije možete kući i nastavljate svoje redovne aktivnosti u malo korigovanijoj varijanti! Ovo su neki saveti za bolji oporavak nakon lip lifta:

 • prvih nedelju dana se trudite da manje korsitite gornju usnu – pri hranjenju, govoru, svakodnevnim aktivnostima (pranje zuba)
 • pratite smernice lekara za brži i bolji oporavak
 • izbegavajte lekove koji povećavaju otoke poput ibuprofena, aspirina..
 • korisitie obloge da smanjite otok usana i modrice
 • prve dve nedelje treba izbegavati alkohol jer usporava zarastanje, a podstiče oticanje
 • pušenje je zabranjeno nakon operacije
 • šminkanje nije preporučljivo barem mesec dana nakon operacije
 • izlaganje rane i ožiljka suncu nije preporučljivo.
 • prvih godinu dana nakon operacije svakodnevno pri izlasku koristiti kreme sa zaštitnim faktorom

Ovo su opšte smernice za bolji oporavak pored saveta i određene vrste nege koju će vam prepisati i savetovati lekar.

U periodu između 7 i 14 dana se skidaju konci (ukoliko je potrebno) i obavlja prva kontrola. Nakon toga se polako prilagođavate svojoj uobičajenoj sakodnevici, ali punih mesec dana bi trebalo strogo se držati pravila.

Kompletan oporavak je nakon 3 meseca, mada će se vama činiti da je sve već odavno zaraslo.

Koliko traju rezultati?

 

Rezultati lip lifta su trajni i nereverzibilni, odnosno ne mogu se vratiti na pređašnje stanje.

Kada se usnia podigne i višak kože ukloni, ti rezultati ostaju doživotno. Ukoliko je ova procedura vaš izbor, računajte nato da će usne ostati takve za stalno, eventualno se minimalno opustiti sa godinama, kako starite. Ono što je zanimljivo jeste da vi nakon lio liftinga, kada sve zaraste možete vršiti dalje korekcije ako za tim imate potrebu.

Čak se smatra da se fileri u usnama lakše nanose i bolje raspoređuju nakon ovog zahvata. Položaj usana je proporcionalniji i simetričan nakon pa je ubrizgavanje i određivanje područja u usnama gde će se filer ubaciti, lakše.

Ipak, pošto su rezultati trajni, mnoge osobe izgube želju da je rade, jer ukoliko dođe do nekih komplikacija ili niste zadovoljni rezultatima – stanje ne može da se promeni. Zato je možda bolje posvetiti se prvo nekim drugim varijantama za povećanje usana na prirodan način.

Komplikacije pri lip lift tretmanu

 

Da li se uopšte javljaju komplikaije nakon ovog zahvata?

Kako se navodi, veće komplikacije od modrica i otoka su vrlo retke i najčešće u vidu infekcija usled nepridržavanja postoperativne nege. Najređe su situacije u kojima klijenti nisu zadovoljni ishodom, jer nisu imali realna očekivanja, ili im se ne sviđa što su zubi više otkriveni nego što su bili.

Pri podizanju gornje usne i skraćivanju kože izneđu nosa i usta, zubi se više otkrivaju a to menja izgled lica i mimike, a to može da ima i psihološke efekte jer vaš lik se po malo promenio, a na to se treba navići.

U retkim situacijama lip lift može da utiče na izgled nosa. To je samo ukoliko je koža nakon skraćivanja više povučena sa predela kraja nozdrva i hrskavice. Ove situacije su gotovo nemoguće jer se vrše proračuni i merenja i iscrtavanje dela kože pre operacije, da bi rezultati bili zadovoljavajući. Ipak, važno je da operaciju vrši stručno ice koje zna šta radi, i ima godine iskustva i školovanja koje njegovu tehniku i metod rada opravdavaju!

Ipak, da se ne bi brinuli oko nuspojava i negativnih ishoda operacije, možda je bolje da pre toga razmislite i probate neku lakšu i sigurniju metodu. Na primer, redovnim korišćenjem uvećavajućeg seruma ili balzama za usne možete dobiti na njihovom volumenu bez kontraefekata!

Ožiljak nakon lip lifta i bullhorn lifta

 

Što se ožiljka tiče, on je gotovo neprimetan. Bilo da su konci koji se skidaju u pitanju ili neke druge vrste, ožiljak je toliko mali i tanak da se ne primećuje. Mogu ga primetiti samo oni koji znaju da je tu. Kada prođe dovoljno vremena i sve zaraste i možete da upotrebljavate šminku, prekrićete ga tako da ni vi nećete moći da ga vidite.

 

hirurško povećanje usana

 

Kod lip lifta ožiljak je ravniji, a kod bullhorn lifta ožiljak prati konturu nosa – nozdrva i hrskavice pa je manje primetan. U oba slučaja, za minimalan ožiljak je zaslužan hirurg i metoda šivenja, što je još jedan razlog zašto je važno da birate stručno lice!

Alternativa lip liftingu

 

Lip lift je odlična opcija za osobe koje imaju stvarno spuštene i neravnomerne unse ili uglovi usana vuku ka dole pa naružuju kompletan izgled lica. Pogotovo je koristan kada se radi rinoplastika – operacija nosa, pa se odmah estetski uredi cela nazolabijalna regija lica. Međutim baš za povećanje usana možda  nije loše istražiti neke alternative.

Među alternativama možete pronaći različite tipove filera, ali i prirodne načine za povećanje usana

Prirodni načini za povećanje usana

 

Ukoliko niste baš zagrejani za bockanje i seckanje, a mate želju da vam usne budu senzualne i punije, evo nekih trikova koji mogu pomoći:

 •  Balzam za povećanje usana –  Balzam za povećanje usana je odlična stvar koja pored nege daje i vizuelno povećanje usnica, a rezultati mogu biti dugorčni ako ga koristite svakodnevno! Važno je da bude na prirodnoj bazi pun sastojaka koji oporavljaju, sprečavaju ispucale usne, podstiču rast i cirkulaciju u njima. Dovoljno je da ga nansete kad god vam padne na pamet i usne će biti kao sa naslovnice!

Da bi balzam imao delovanje na povećavanje usana mora da sadrži neke posebne sastojke! Lipolea na primer sadrži evercool formulu koja podstiče cirkulaciju u usnama i pomaže na taj način njihovu punoću. Takođe sadrži i posebne sastojke poput shea butera koji neguju ili hijaulornsku kiselinu koja stvara potporu i ojačava tkivo usnica.

 • Masaža usana za punoću – Prirodna masaža usana koju možete raditi sami podrazumeva 10tak minuta vremena, prste i malo hidratantnog balzama ili kreme za usne. Trljajte usne prema uputstvu za masažu usana, tako pojačajte cirkulaciju u njima i dobiće lepu boju, blago uvećanje i mekoću. Ako tome dodate i balzam  za uvećavanje usana rezultati će biti odlični!
 • Hijaluronski fileri za usne. Hijaluron kao filer ima odlične efekte! Ovaj način uvećanja usana se radi tako što se hijaluronski filer ubrizga u odrećena područja usana i daje ima volumen ali i blago preoblikuje njihov izgled. Dodatni plus je što se reapsorbuje, pa nije trajnog efekta ako se predomislite, međutim to mu može biti i mana jer se često rade korekcije.
 • Fileri od masnoća iz organizma – Ovi fileri za usne k jesu malo čudni, ali efikasni. Iz vašeg tela se sa određenih predela uzimaju masnoće koje se obrađuju i zatim pretvaraju u filere. Zatim se fileri ubrizgavaju u usne, u određene predele, i pošto su od prirodnog i vašeg materijala, male su šanse da će doći do komplikacija. Takođe se posle nekog vremena reapsorbuju, pa im je neophodna korekcija.

Još neke metode koje možete probati su i ulje za usne koje odično ide uz masažu, ali i neki trikovi sa šminkom. Možete probati da iskoristite balzam za uvećanje i ombre tehniku šminkanja usana. Ova tehnika daje usnama puniji izgled jer se ivice lepo definišu i malo su tamnije a sredina je svetlija i tako izgledaju senzualno. Balzam će svemu dati pravi efekat jer svarno povećava volumen usnica!

Lip lift iskustva i cena

 

Kako navode osobe koje su se podvrgle metodi lip liftinga, zahvat nije komplikovan, definitivno ima rezultate, ali ima par začkoljica koje se moraju spomenuti.

Naime, morate biti spremni na to da usne neće biti drastično uvećane, već blago preoblikovane i podignutih uglova.

Uvećanje dobijate tek ako ukombinujete i filere ili neku drugu tehniku. Korisnici su najviše imali negativnih komentara upravo na tu stavku.

Zato nije loše za uvećanje usana istražiti druge opcije koje su manje invazine, a daju sličan efekat!

Što se cene ovog zahvata tiče on varira od estetske klinike, lokacije, države. Kod nas se za ovu operaciju izdvaja između 1500 i 3000 eura!

Lip lift je odlična korektivna operacija koja može biti od pomoći kada je zaista neophodna – kada su usne jako spuštene, naborane, prekrivaju gornje zube i ometaju normalno funkcionisanje. Što se povećanja usana tiče, možda nije loše potražiti drugačija rešenja ili potražiti savet lekara!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *