antipirinska krema
Kozmetika za lice

Antipirinska krema kao rešenje protiv crvenila od Sunca!

Antipirinska krema vam treba ukoliko vam je koža izuzetno crvena od Sunca. Ukoliko primetite neuobičajeno crvenilo nakon sunčanja, trebalo bi da reagujete i sprečite fleke na koži.

Uživanje na Suncu, svima je omiljena aktivnost za vreme letnjih meseci, a isto praktikujemo i sada sa prvim danima proleća. Sunce pozitivno utiče na sve aspekte našeg organizma, a najviše ga cenimo zbog toga što popravlja raspoloženje i utiče da budemo zadovoljniji sobom.

Dok nekima izuzetno prija, ima i onih koji imaju jako loša iskustva sa sunčanjem. Nakon sunčanja, susreću se sa crvenilom, koje može prerasti u pravu alergiju. Ovo je naročito slučaj ukoliko izostane krema sa zaštitnim faktorom pre direktnog izlaganja sunčevim zracima. Ima li leka?

Rešenje postoji, a zove se antipirin ili drugačije fenazon, a sve o njegovoj primeni i dejstvu saznaćete u ovom tekstu.

Šta je antipirin (fenazon)?

 

Antipirin krema je lek koji spada u grupu analgetika i antipiretika. To znači da efikasno smiruje izrazito jaku bol i da snižava telesnu temperaturu.

Nešto poput febriceta, koji se kod nas koristi masovno, samo što za razliku od njega, antipirin ne bi trebalo koristiti oralno.

Odlično se pokazao u lečenju infekcije uha, jer je opšte poznato da ona izuzetno boli, pa kao takav umiruje bol. Ipak, njegova primena je sve češća na koži, lokalno, jer osim što umiruje bol, antipirin smanjuje i upalu i vrlo efikasno uklanja crvenilo ukoliko postoji.

Sada vam je malo jasnije zašto se antipirinska krema koristi za lečenje crvenila na koži nakon sunčanja, jer je u pitanju jaka i izuzetno bolna upala.

U kom procentu se koristi antipirin u kremi?

 

Na kozmetičkim preparatima koji su u slobodnoj prodaji, a sadrže antipirin, možete naći oznaku 4%, što znači da u 100 gr ovog proizvoda ima oko 40 mg antipirina.

Ova količina je dovoljna da se izbori sa umerenim do nešto težim opekotinama od Sunca.

Ipak, ovaj preparat nije preporučljivo koristiti bez konsultacije sa lekarom, jer kao što smo već napomenuli, u pitanju je lek, sa čijom primenom ne bi trebalo preterivati.

Kome je namenjena antipirinska krema? 

 

Ovaj preparat se preporučuje osobama sa osetljivom kožom lica.

 

antipirinska krema za lice

 

To su najčešće osobe svetle puti, koje ne podnose dobro Sunce. Njihova koža na Suncu ne tamni, već oni samo crvene i nikako ne dobijaju boju, ma koliko se trudili. Čak ni upotreba solarijuma za potamnjivanje ne pomaže, jer njihova koža ne podnosi dobro ultra- violetne zrake, bilo da dolaze iz prirodnih ili veštačkih izvora.

Preporuku za ovaj preparat možete dobiti ukoliko doživite nešto veće opekotine od Sunca, bez obzira na tip kože.

Iako mnogi misle da se antipirinska krema preporučuje za uklanjanje fleka na koži, njena uloga je malo drugačija. Ona sprečava da do fleka na koži uopšte i dođe.

Može se koristi i produženo za uklanjanje hiperpigmentacija, mada postoje bolja i prirodnija rešanja za ovaj problem sa kožom.

Čitajte dalje, jer saznaćete šta je u pitanju!

Antipirinska krema – sastav

 

Osim antipirina, koji je glavni sastojak, antipirinska krema sadrži i glicerin, koji je za kožu izvrstan, iz više razloga. On sprečava isušivanje kože, jer uporedo sa upalom nastalom od Sunca, u paru ide i dehidrirana koža. Glicerin svakako omekšava kožu i omogućava da antipirin bolje upije i deluje. Tu je još i stearinska kiselina (masna kiselina) kao tipičan sastojak preparata za negu kože, ali i kalijum- karbonat- so koja reguliše Ph vrednost kozmetičkih preparata.

Sastav antipirinske kreme nije agresivan i ne opterećuje dodatno kožu. Ipak, sa njom treba biti vrlo oprezan, jer dešava se da dođe do neželjenih reakcija pri njenoj primeni. Slede detalji!

Antipirinska krema za fleke

 

Antipirinska krema spada u red zaštitnih krema za lice i ostatak kože tela koji je direktno izložen Suncu. To znači da se obično koristi unapred, kako bi se sprečile negativne posledice na koži. To je slučaj kada znamo da imamo osetljivu kožu. Onda kada nam se prvi put dese opekotine, možemo dobiti preporuku za ovu kremu, ali prvenstveno za smanjenje crvenila, odnosno bolne upale na koži.

Preparati sa antipirinom nisu dobar izbor za već postojeće hiperpigmentacije na koži lica, logično – jer više nema inflamatorne reakcije.

Fleke na koži su najčešće posledica nebrige i ne preuzimanja zaštitnih mera kada je izlaganje sunčevim zracima u pitanju. Posebna vrsta ljudi su oni koji imaju alergije na Sunce. Njima je izlaganje sunčevim zracima zabranjeno. Osim kreme sa SP faktorom za lice koja je obavezna kada god izlazite napolju, uvek treba nositi zaštitne naočare i po mogućstvu šešir.

Za uklanjanje postojećih fleka, potreban vam je preparat jačeg dejstva koji briše braon mrlje na koži, čak i ako su nešto starijeg datuma.

Vesna je imala mnogo problema sa licem, uključujući i fleke na koži. Nebriga u mladosti, skupo ju je koštala u zrelom dobu. Jednog dana je shvatila da se preko noći pretvorila u sredovečnu ženu sa borama, podočnjacima i pigmentnim promenama. Morala je nešto da preduzme. Godine joj nisu išle na ruku, ali ona je rešila da se ne preda. Tražila je spas na internetu i slučajno pronašla rešenje za sve njene probleme sa kožom. Ni traga od podočnjaka, fleka na koži i bora. To što je njoj pomoglo protiv fleka, bora i podočnjaka, pomoći će i vama. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/.

Sa crvenilom na koži, potpuno je druga priča.

Antipirinska krema za crvenilo lica

 

Prvo bi trebalo utvrditi da li je u pitanju upala na koži ili neko tipično oboljenje kože koje rezultira crvenilom. Kod crvenila koje je posledica rozacee, antipirinska krema se ne prepisuje, jer se ona najčešće leči antibioticima. Znate da njih ne možete dobiti tek tako, već uvek i samo uz preporuku lekara.

Kako prepoznati da li je koža prošla kroz neki vid oštećenja ili je u pitanju rozacea? Jednostavno je. Bol je dobar pokazatelj, jer se on javja samo kada je u pitanju upala. Koža boli, zateže i pecka inače, a ne samo na dodir.

Crvenilo koje je nastalo kao direktna posledica delovanja spoljašnjih faktora se leči kremama koje sadrže antipirin.

Nakon sunčanja ili odlaska u solarijum, ukoliko vas koža boli, peče i izrazito je crvena, posavetujte se sa lekarom, ali najverovatnije ćete dobiti antipirinsku kremu.

Ona će za vrlo kratak vremenski period izvući crvenilo, a ostaće vam samo braon fleke na koži koje više ne bole. Tada je idealno uključiti neki prirodan preparat, koji će u potpunosti regenerisati kožu i učiniti da koža bude ponovo mekana, sjajna, ujednačenog tena i zdrava kao pre.

Kako se koristi krema sa antipirinom?

 

Ukoliko ste sada pomislili da možete da se igrate sa izlaganjem sunčevim zracima, jer postoji krema sa antipirinom, prevarili ste se! Istina je da šteta koju nanosite koži nebrigom i ne nanošenjem zaštitnih krema ogromna. Ona se dešava na ćelijskom nivou, tako da posledice mogu da se jave godinama (ponekad i decenijama) kasnije.

 

antipirinska krema protiv crvenila

 

Ukoliko dobijete preporuku od farmaceuta ili lekara za antipirinsku kremu, koristićete je najviše dva puta dnevno.

Kremu je poželjno naneti na čistu kožu, što znači da ćete pre toga umiti lice blagim (poželjno kozjim) sapunom ili gelom za umivanje. Ukoliko su promene izrazito bolne, iskoristite samo vodu ili blago tapkajte lice mokrim peškirom.

Antipirinska krema se nanosi u tankom sloju ujutru. Tretman se ponavlja uveče. Za to vreme, izbegavajte dalja oštećenja, odnosno čuvajte kožu od propadanja.

Ukoliko znate da vam izlazi alergija od Sunca, možete je nanositi i pre svakog izlaganja kako biste sprečili negativne posledice na koži.

Da li je antipirinska krema bezbedna?

 

Ukoliko odlučite da upotrebite antipirinsku kremu, treba da znate da može da se desi da dođe i do nekih neželjenih efekata, mada su oni retkost. To samo može da znači da ste alergični na neku supstancu u kremi i u tom slučaju bi trebalo prestati sa njegovom primenom. Ono što može da se pojavi su još veće žarenje kože i svrab.

Zbog toga treba biti vrlo obazriv kod nanošenja ove kreme. Kožu ne treba trljati, već samo blago prstima istapkati. Ipak, ukoliko su bol i svrab neizdrživi, skinite kremu i posavetujte se sa svojim lekarom.

Cena i gde antipirin kremu za lice?

 

Ova krema se može nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama i drogerijama. Kod nas je ima gotovo svuda, jer je kompanija Sinefarm iz Beograda proizvodi. Njihova antipirinska krema je najrasprostranjenija i može se nabaviti po ceni od svega 260, 00 dinara.

Uvek postoji opcija da svoju antipirinsku kremu naručite i onlajn.

Kako se uopšte pokazala antipirinska krema? Evo, nekih iskustava!

Iskustva sa antipirinskom kremom

 

Iskustva sa ovom kremom su različita. Ima i onih koji su oduševljeni, ali i onih koji svedoče o tome da im ova krema nije pomogla, možda malo i pogoršala situaciju sa opekotinama. Pročitajte neka od njih:

Bisera, 55

,,Moja koža je godinama specifična. Imam puno problema za vreme letnjih meseci, jer odmah mi izađe alergija. Bez zaštite, bukvalno ne smem da izađem na Sunce. Kako imam baštu i vrt, prosto moram da radim i da budem napolju. Godinama koristim antipirinsku kremu i mogu vam reći da mi pomaže. Mažem je pre izlaska na Sunce, ali i uveče pre spavanja. Dešava mi se i sada da imam crvenilo, ali u mnogo manjoj meri. Inače, izbegavam Sunce i izlazim strogo u jutarnjim i večernjim satima.”

Olivera, 36

,,Imam problematičnu kožu lica. Još u pubertetu su me mučile bubuljice, od kojih i dan- danas vučem posledice. Moja koža je masna i kao takva sklona upalama i infekcijama. Čim malo budem na otvorenom, eto crvenila, da više ne znam da li su u pitanju bubuljice ili alergija od sunca. Pokušala sam antipirinskom kremom da rešim problem, ali kod mene nije davala rezultate. Činilo mi se da mi je lice još upaljenije kad je namažem. Rešila sam da prestanem sa mazanjem i nisam joj se više vraćala. Tih dana se generalno trudim da ne stavljam ništa na lice i crvenilo se nekako spontano povuče.”

Ukoliko vas trenutno koža boli, peče ili svrbi, a kod sebe nemate antipirinsku kremu, možda vam i nije neophodna. Pokušajte na prirodan način da izbalansirate kožu i sebi pomognete. Evo, šta možete iskoristiti u ove svrhe!

Alternativa antipirinskoj kremi

 

Ukoliko pomoć potražite u apoteci, od svog farmaceuta možete dobiti savet da pre upotrebe antipirinske kreme probate Jekoderm kremu ili mast. To je zato što ovaj preparat odlično obnavlja kožu i efikasno se bori sa spoljašnjim oštećenjima kože. Odlično neutrališe crvenilo, bilo da je u pitanju alergija ili iritacija. Setite se da se ona obično preporučuje za negu nežne kože beba, tako da ne može da škodi, ali možda za odrasle ne daje najbolje rezultate.

Idemo dalje!

Efikasna pomoć u ovim situacijama je i obična pantenol krema, jer je ona neutralna. Neće dodatno iritirati kožu, a nadoknadiće izgubljenu vlažnost. Probajte da je par dana nanosite u tankom sloju i izbegavajte dalja oštećenja. Ova kombinacija bi trebalo da pomogne! Ukoliko se to ne desi, pomoć potražite u bašti, među biljkama koje verujemo da sigurno imate kod kuće.

Aloe vera je čuvena po svom umirujućem dejstvu na kožu, pa ne čudi da je zbog toga sastojak mnogih kozmetičkih preparata. Istina je da ona fantastično umiruje kožu, efikasno se bori protiv upale i infekcije kože, bez obzira na uzrok. Bilo da su u pitanju bubuljice ili oštećenje kože ultra- violetnim zracima, aloja pomaže da se koža regeneriše. Ukoliko nemate aloju, dobra zamena je i naša čuvarkuća.

Čuvarkuća je dobra i za fleke na licu, pa je možete koristiti i onda kada crvenilo prođe, za prosvetljivanje tamnih mrlja koje se javljaju kasnije. Nakon crvenila, pigmentne promene na koži su gotovo neminovnost.

Prirodni preparati za crvenilo i fleke na koži

 

Sreća u nesreći je da za fleke na koži ima leka i da on ne zahteva odlazak na skupe kozmetičke tretmane. Nije na odmet otići povremeno, ali retko ko danas sebi može priuštiti da često ide npr. na hemijski piling lica kako bi imao savršeno ujednačenu kožu, a nije ni zdravo kožu prečesto tretirati kiselinama.

Rešenje za fleke na koži je prirodna kremu za lice koja je osvojila ceo Balkan. Neborela krema za bore, fleke i podočnjake predstavlja prirodni miks u kutiji koji rešava skoro sve probleme sa kožom lica istovremeno. Ova specijalna formula obiluje antioksidansima, što je čini nezamenjivim preparatom na tržištu.

Borba sa crvenilom i flekama na koži može da uključi antipirinsku kremu, ali ona je samo jedan od preparata koji možete iskoristiti. Uvek birajte pametno, kako biste problem rešili do kraja i uvek imali lepu i ujednačenu kožu lica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *