farbanje obrva kanom
Oči

Farbanje obrva kanom u par lakih koraka!

Farbanje obrva kanom poštedeće svakodnevnog iscrtavanja obrva. Šta je to,  kako se izvodi i da li ima ikakvog efekta? Otkrijte. Dopašće vam se.

Kana je sredstvo za ulepšavanje i ukrašavanje kože i kose već vekovima u dalekoj Indiji, ali da li može da deluje i na obrve i da ih ofarba?  Zvuči kao rešenje koje ste možda čekali!

Šta je farbanje obrva kanom?

 

Farbanje obrva kanom je način za polutrajno iscrtavanje obrva prirodnom farbom – kanom.

Kažemo polutrajno, jer traje mnogo duže nego obična šminka, ali ne duže od mesec dana što znači da po trajnosti ne može da parira japanskom iscrtavanju obrva ili puder obrvama.

Kana je biljka, zapravo cvet od kojeg se proizvodi prirodna farba za kosu, kožu ili u ovom slučaju obrve.

Kada se potrebni delovi biljke osuše i samelju i fini prah, dobija se boja koju kasnije pomešate sa vodom i farbate kosu ili obrve ili crtate ornamente po koži u vidu uklonivih tetovaža!

Isti je princip i sa obrvama. Dakle napravite boju i ofarbate obrve da bi dobili lep popunjen izgled obrva .

Ovo je postalo popularno relativno skoro i koriste ga svi koji nisu pobornici iscrtavanja ili presađivanja obrva, a žele lep i moderan izgled istih!

Ukoliko imate problema sa retkim i slabim dlačicama na predelu obrva, i razmišljate o farbanju kanom, čitajte dalje da saznate sve o tome!

Kome je namenjeno farbanje obrva kanom?

 

Svakako u prednost ovom postupku ide i to što nije trajno, čak se može i odmah ispraviti sa malo soka od limuna koji će izbeliti kanu.

Trendovi za izgled obrva su trenutno vrlo konkretni: debele i guste, lepo oblikovane obrve! Kako nismo svi podareni busenastim obrvama koje je samo potrebno malo uobličiti i imamo manjak dlačica na obrvama, kana je jedno od mogućih rešenja.

Takođe kana može da pomogne ukoliko postoje pečati odnosno rupe na obrvama, jer dlačice tu više ne rastu od prečestog čupkanja. Farbanje može da prikrije nedostatke na obrvama tako što će ih popuniti bojom i umanjiti njihovu vidljivost!

Naravno trebate znati da kana nije rešenje za taj problem već privremena prekrivajuća taktika, koja deluje samo na vizuelno poboljšanje!

Za pravo rešenje u vidu ponovnog rasta dlačica na obrvama ipak treba koristiti neki proveren i dobar recept! Ana ima jedan. Ona je dobro upoznata sa kompleksom zbog slabih obrva i retkih trepavica.Pokušala je na razne načine da to prikrije i zamaskira ali sve je bilo kratkog veka i slabog uspeha. Tražeći tako rešenje za svoje obrve sa rupama i kratke retke trepavice slučajno je naišla na nešto što joj je promenilo život!

Kompleksi zbog trepavica i obrva su sada Anina prošlost, a ona zrači lepotom lica upotpunjenog lepim i oblikovanim obrvama i dugim trepavicama! Ako i vas muče retke obrve i trepavice možda Anino rešenje pomogne i vama. Tajni recept saznajte klikom na link: https://lepolice.com/tanke-trepavice-i-obrve-pretvorila-sam-u-guste/  

Kako se izvodi farbanje obrva kanom?

 

crtanje obrva kanom

Ovo je nešto što sigurno zanima sve one kojima farbanje obrva kanom deluje primamljivo!

Pre samog objašnjenja naglasićemo samo da pre farbanja obrva, na malom delu kože isprobate kanu odnosno proverite da li ste alergični na nju!

Namažite mali deo kože na ruci sačekajte koji minut, ako nema crvenila ili svraba, niste alergični na kanu.

Dakle kako se izvodi?

Prvo vam je potrebno :

 • pakovanje kane
 • činija
 • voda
 • četkica za farbanje
 • vlažne maramice
 • malo soka od limuna
 • higijenski štapić

Sada kada znate šta sve treba, da nastavimo dalje:

Korak 1: priprema

 

Prvo pročitajte uputstvo za pripremu farbe od kane.

Istresite prah kane u činiju i dodajte vode u razmeri koja je naglašena na uputstvu!Dobro promešajte sve dok ne dobijete srednje retku i pomalo sluzavu smesu.

Jako je važno da izmešate i sjedinite vodu i kanu dobro da ne ostanu grudvice!

Kada ste napravili smesu potrebna vam je ona četkica koju smo spomenuli.Najbolje bi bilo da to bude mala i tanja četkica malo kraćih i čvrstih dlaka. Kao kosa četkica iz seta za šminkanje usana, ili nanošenje ajlajnera.

Kada je smesa spremna, a i četkica, neophodno je pripremiti lice i dobro očistiti obrve.

Koristite neko sredstvo za dubinsko čišćenje kože i njime pređite preko obrva i okolne kože.

Počupajte, ako već niste, sve dlačice koje ne želite da budu na obrvama.Iscrtajte željeni oblik obrva olovkom za obrve, to će vam služiti kao šablon koji treba da ofarbate. Pre toga pročitajte kako nacrtati obrve.

Korak 2: farbanje obrva kanom

 

Kada je sve pripremljeno i iscrtan je željeni oblik, možete početi. Umočite četkicu u smesu od kane i otklonite višak boje. Počnite da povlačite linije i farbate predeo obrva unutar iscrtanog oblika.

Trudite se da ne prelazite iscrtane linije.

 • Ako ipak pređete iscrtani oblik, odmah ga obrišite onim spomenutim higijenskim štapićem umočenim u limunov sok, jer će limun neutralisati odnosno izbeliti boju kane.
 • kada završite farbanje i procenite izgled obrva, popravite gde treba, ostavite kanu da se suši.

Sušenje treba da bude oko četrdeset i pet minuta!

Korak 3: ispiranje i popravak

 

Kada istekne 45 minuta i kana se osuši na obrvama vreme je da se ispere.

To radite tako što prvo vlažnom tkaninom ili čistim starijim peškirom obrišete boju od kane sa obrva. Prelazite celom dužinom obrva sve dok se veći deo boje ne skine i ne ostane na vlažnoj tkanini.

 • Nakon toga umivajte lice, pogotovo obrve dok ne isperete svu boju.
 • kada je sva boja isprana ostaje samo da pogledate i procenite svoj rad i da li ste zadovoljni ishodom.
 • Ako postoji deo gde se boja razlila ili ste pogrešili, ponovo upotrebite higijenski štapić umočen u sok od limuna. Pređite preko problematičnih delova i ispravite ih posvetljivanjem limunom.

Finalni rezultat će možda biti malo tamniji i delovaće vam čudno, ali nakon dva do tri dana kana će se već delimično isprati i dobićete onu umereniju nijansu i prirodniji izgled obrva.

Ukoliko ipak niste zadovoljni ishodom farbanja obrva kanom, ponovo u pomoć pristiže limun!

Napravite obloge od tkanine u veličini vaših obrva i umočite ih u sok od limuna a zatim nanesite na ofarbane obrve. Obloge povremeno ponovo natopite u sok, iscedite i nanesite na obrve i tako jedno dvadesetak minuta.

Kana će izbledeti i obrve više neće izgledati kao da ste ih farbali!

Druga metoda posvetljivanja boje od kane jeste prirodno biljno ulje. Možete koristiti kokosovo ulje ili možda maslinovo ulje, koje god imate pri ruci.

Tufer natopite uljem i prelazite preko obrva od početka do kraja. Kroz nekoliko minuta boja bi trebala da oslabi i posvetli, ističući prirodni sjaj dlačica!

Koliko dugo traje kana na obrvama?

 

Kao što smo već spomenuli, kana kao sredstvo za farbanje obrva nije preterano dugoročna.Ona traje u proseku oko 3 nedelje.Nekada se može desiti da traje i do 5 nedelja, u slučajevima kada je prirodni pigment dlačica svetliji i kada je tip kože predela obrva suvlji.

Na masnoj koži i tamnijim dlačicama efekat farbanja obrva kanom traje oko 2 do 3 nedelje.

Trajanje kane na obrvama zavisi i od vaše svakodnevne rutine!

Ukoliko se umivate jačim sredstvima za čišćenje lica poput losiona ili gelova za lice izbegavajte predeo obrva jer će mnogo brže izbledeti.

Takođe i ako je u pitanju blaža varijanta za umivanje lica u vidu pene za lice, izbegavajte predeo obrva jer će brže skinuti boju kane sa njih.

Ako ste farbali obrve kanom i otišli na more, slana voda će izbeliti boju i moraćete ponoviti farbanje već nakon nedelju dana.

Sve u svemu kana za farbanje obrva je dobro kratkoročno rešenje za kamufliranje slabih i retkih obrva, ali najbolje bi bilo da ih ipak podstaknete na rast uz neki dobar serum za obrve i trepavice!

Da li je farbanje obrva kanom bezbedno?

 

Pre upotrebe bilo kog proizvoda koji služi za farbanje pitamo se da li je bezbedno, pogotovo kada se koristi na delikatnoj koži dlačicama kao kod obrva.

Odgovor u slučaju farbanja obrva kanom je DA, bezbedno je.

Bezbedno je ,jer je u pitanju potpuno prirodno sredstvo za bojenje od pigmenta biljke.Kada uzmemo u obzir da se rastvara sa vodom, a ne hidrogenom, onda je jasno da da nema mesta strahu od ponekih opekotina od hemijskih supstanci ili iritacija!

Još jedna stvar koja govori u korist bezbednosti kane za korišćenje na licu odnosno obrvama, je i to da je kana veoma mali alergen. Stepen alergijskih reakcija na kanu je ispod 10%, ali ipak uvek pre korišćenja treba proveriti da nema reakcija!

Svakako ako postoji strah od korišćenja kane za farbanje obrva možete pokušati da popunite obrve nadogradnjom obrva, ili nastaviti da ih iscrtavate šminkom.

Kada problem sa retkim obrvama postoji ipak je najbolje koristiti neki dobar serum za rast trepavica i obrva koji će im pomoći da ponovo rastu, a tehnike prikrivanja i šminkanja da ostanu samo pomoćna sredstva.

Koje su razlike između farbe i kane za obrve?

 

kana za obrve

 

Razlika između farbe i kane je prvo u tome što je kana prirodno sredstvo, a farbe su obično kombinacija hemijskih elemenata sa veštačkim pigmentom.

Dakle sintetičko protiv prirodnog.

Zatim je tu razlika u štetnosti odnosno farbe mnogo češće izazivaju burne reakcije kože u vidu iritacija i crvenila nego što to može izazvati kana.

Tu je i razlika u efikasnosti.

Kana je slabijeg dejstva i neće proizvesti boju kojom može da rezultira farba. Takođe je i trajnost kane kraća i brže se ispira nego što je slučaj kod farbe za obrve.

Još jedna razlika je u nijansama.

Farbe za obrve se mogu naći u mnogo različitih nijansi dok kana nudi samo 3 ili četiri nijanse boje – tamno braon, braon, crvenkasta, retko kada se može naći svetlo smeđa. Kad su farbe za obrve u pitanju postoje sve nijanse, postoje i ljubičaste i zelene za one malo slobodnijih shvatanja!

Razlika je još i u tome što ako pogrešite dok farbate obrve kanom možete to rešiti sa par kapi limunovog soka. Ako pogrešite sa farbanjem farbama za obrve, grešku ćete malo teže popraviti, moraćete da sačekate da izbledi.

I kana i farba za obrve imaju svoje prednosti i mane, a izbor je na kraju samo vaš!

Cena kane za farbanje obrva i gde nabaviti?

 

Kana za farbanje obrva je zapravo obična redovna kana za farbanje. Može se pronaći u svakoj drogeriji ili parfimeriji.

Ukoliko želite da vam farbanje obrva kanom uradi stručno lice u nekom kozmetičkom salonu, za to ćete izdvojiti oko 1500 dinara.Tretman traje oko 45 minuta, bezbolan je i efikasan. Rezultat je u principu isti kao i kada ih bojite sami, ali ste bez brige i opušteni jer sve neko drugi radi za vas!

Kanu je lako nabaviti i koristiti bilo da je za farbanje kose ili obrva ili možda za ukrašavanje kože.

Cena tretmana farbanja obrva kanom

Kao što pretpostavljate u nekim salonima lepote nude se i tretmani farbanja kanom. U tom slučaju, kada to radi stručno lice možete da očekujete sledeće:

 • Razgovor i procena stanja kože, dlačica obrva, kao i pigmenta odnosno boje kane
 • Priprema za tretman u vidu merenja i iscrtavanja oblika, čupanje neželjenih dlačica i slično
 • Priprema kane i farbanje
 • ispiranje i nega tretiranog područja

Kada se tretman završi dobićete preporuku za negovanje i održavanje obrva, takođe ćete moći da zakažete korekciju. Ovakav tretman obično košta oko 2000 dinara ali i to zavisi od grada i salona u kojem se tretman izvodi!

Kana za farbanje obrva – iskustva

 

Iskustva korisnika odnosno onih koji su pokušali da farbaju obrve kanom su različita, ali mahom pozitivna!

Oni koji su probali ovu tehniku bojenja obrva kažu da iako zvuči komplikovano, zapravo nije i da kada jednom uradiš posle je sve lakše. Takođe ističu da su rezultati ok, i da sve i da bude tamnija boja, posle svega par dana ona posvetli i obrve izgledaju negovano i lepo!

Ističu još i da im je lakše da jednom mesečno ofarbaju obrve kanom nego da ih stalno iscrtavaju. Nakon bojanja obrva kanom nije potrebno šminkati dodatno obrve.

Zamerke koje su korisnici imali se uglavnom tiču problema pri nanošenju, ali to nije bilo do same kane već četkice koje su koristili. Uz pravu četkicu nanošenje nije teško.

Svakako, svi su rekli da bi pre izabrali bojenje kanom nego trajno iscrtavanje mikroblejding tehnikama ili metodom japanskog iscrtavanja.

Većina korisnika je izjavila kako je farbanje obrva kanom privremeno rešenje dok ne postignu željeni izgled prirodnim putem uz pomoć dobrog preparata za rast obrva i trepavica.

Kana za farbanje obrva deluje kao dobra fora za efekat popunjenih obrva negovanog i urednog oblika. Nije štetna, može se i ukloniti ukoliko niste zadovoljni rezultatom.

Ukoliko imate retke i slabe obrve, ne postoji razlog da ne pokušate da njime malo zakamuflirate nedostatak. Ako u to vreme još i radite na tome da se one prirodno pojačaju i izrastu , nema sumnje da ćete imati lepe i negovane obrve u kratkom roku!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *